Ile podmian zrobiłeś od soboty? Śluz na korzeniach to norma, ściągaj przy podmianach co się da, reszta sama odejdzie za tydzień, dwa. Światło na początek powinno być około 6-7godzin. Pozdrawiam.
Spędziłem trochę czasu przeglądając to forum i mam pewne podejrzenia co to jest i co mogło być przyczyną, naprowadził mnie wątek w którym Piotr Baszucki wyjaśnia przyczynę na jednym z wątków (https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 48898.html).
Z opisu rodzajów glonów mogę je raczej wykluczyć bo są białe a każdy glon jest jakiegoś koloru bo zawiera w sobie barwniki. Podejrzewam, że to pleśń. Zaczęła się pojawiać i jest jej najwięcej na korzeniu (nowo zakupiony, jeden mam z innego akwarium w którym spędził ok 3 lat tam jest go mniej i ma kolor brązowy, tak jak by korzeń spuchł). Sadziłem rośliny In-Vitro i z braku wiedzy niedokładnie je oczyściłem z żelu a to mogło być przyczyną pojawienia się pleśni.
Teraz pytanie prośba o radę, jeśli to pleśń to jak z nią walczyć (podobno znika po jakimś czasie sama) ale może można jakoś przyspieszyć proces jej usunięcia. Nie chciałbym aby pozarastała mi zaraz świeże rośliny, które jeszcze się nie ukorzeniły a już zostały zaatakowane.
Profilaktycznie zmniejszę oświetlenie bo z tego co wyczytałem to za dużo na starcie go stosuje, zacznę dodawać bakterie (Seachem Stability) do wody.
Piotr wspomniał jeszcze, że przyczyną może być nadmiar soli w wodzie po osmozie wzbogacanej solami. Używam JBL Aquadur ale stosuje ilości jakie podaje producent czyli 4 miarki na 240 litrów (to i tak trochę poniżej zaleceń), niestety dopiero zakupiłem jakieś testy więc jeszcze nie zmierzę parametrów wody aby podzielić się wynikami.
Czy myślicie że wpuszczenie krewetek, które podobno pomagają w zjedzeniu tego szkodnika jest zbyt wczesnym posunięciem ? Zbiornik na dobre odpaliłem w sobotę rano czyli ma dopiero 3 dni.
W takim razie tak zrobię, dziś zrobiłem duże odsysanie, wywaliłem co się dało ale to świństwo jest na roślinach a z uwagi, że są nie ukorzenione nie mam jak ich odsysać bo się wyrywają. Czy u ciebie też to wchodzi na rośliny ?
Nie przypominam sobie żeby rośliny były tym zaatakowane - akwarium działa już jakiś czas. Ale pamiętam, że na pewno miałem na korzeniu tę galaretkę i to mimo preparowania drewna gorącą wodą z solą akwarystyczną Zooleka (czyli zwykła niejodowana i bez przeciwzbrylacza). Ale za to miałem kawałek tej pleśni w okolicach grzałki (?).
Zniknęło samo i nigdy więcej nie wróciło. I szczerze mówiąc nikt nie ma żadnego pomysłu na to, jak tego unikać i jak z tym aktywnie walczyć. Niektórym pomagają otoski, innym krewetki a jeszcze inni zarzekają się, że kosiarki to wcinają. Ale większość zostawia jak jest, a po tygodniu znika. Mroczna tajemnica akwarystyki.
Możesz spróbować szczoteczką do zębów "wyczesać" i złowić siatką. Jak coś małego urwie się i gdzieś wpadnie, to pewnie nie przeżyje i obumrze. Trzeba zająć się tymi największymi fragmentami.
Tak jak autor wspomniał, może to być źle wypłukany żel z roślin in-vitro. Ja również miałem taką sytuację (w postaci pleśni na roślinach) ale oprócz podmian i lania bakterii nic z tym nie robiłem. Po kilku, najwyżej kilkunastu dniach samo odeszło.
Mąteusz179 w Glony· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4601
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
Piotr Baszucki w Glony· Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1464156
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
suries w Glony· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 12116
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
kajnia w Glony· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3835
Witam wszystkich, na korzeniu pojawił się taki biały nalot. Co to może być? Pleśń, grzyb jakiś glon? Na zdjęciu dosyć słabo widać ale to jest białe delikatnie przezroczyste trochę jak taki glut. Prosz...
Milo85 w Glony· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1427
Witam wszystkich posiadam akwarium w których mam około 30-40 krewetek Red Cherry i kilkanaście głupików rozmiar akwarium to 40x25x25cm 25l
Przed latem trochę zaniedbałem obowiązki nad pielęgnacją akw...
David_90 w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4281
Witam serdecznie mam taki otóż problemik prowadze sobie akwarium 200l i mam problem od miesiąca walczę z sinicami punktowymi nie mogę zbytnio wyjść na prostą i potrzebował bym porady.Staram się korygo...
Ciechan w Glony· Odpowiedzi: 73 · Wyświetlenia: 33439
W ostatnim czasie przychorowałem i 2 tygodnie nic nie robiłem z akwarium. Po powrocie do żywych przykra niespodzianka w zbiorniku. Las nitek, na każdej roślinie i podłożu. Potrzebuję rady jak się ich ...
dreando w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7171
Cześć. Moje akwarium nawiedziła plaga okrzemek. Zbiornik ma 5 tygodni więc jest relatywnie świeży, przy czym ja swoim niedoświadczeniem dodatkowo tą plagę wzmocniłem, gdyż:
- W drugim tygodniu zmieni...
czupurny w Glony· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7054
Czesc,
Jestem swiezym akwarysta roslinnym i niestety moja wiedza a co gorsza praktyka w tym temacie jest dosc mizerna co widac po moim akwarium.
Dlatego tez zwracam sie z ogromna prosba do Was o ...
Statystyki
Ten temat przegląda 386 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 386 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej