Carbo Akwa Max - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Carbo Akwa Max

Liczba wyświetleń: 3234·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
bobi200 Nowy Dwór Mazowiecki

04 kwi 2019, 10:55 Carbo Akwa Max  (#1)  

Witam,
chciałbym zapytać czy ktoś używał tego preparatu i jakie miał doświadczenia. Stosując go codziennie nie zauważyłem żadnych różnic. Ani na plus ani na minus. Wyczytałem, że carbo podobno działa na glony. W związku z tym celowo wlałem podwójną dzienną dawkę, kolejnego dnia również. Tyle wystarczyło żeby wykończyć kilka zielonych roślin. Wiem, że są rośliny wrażliwe na carbo ale niektórzy tu piszą o końskich dawkach, braku wpływu na rośliny i zabójczym działaniu na glony. Pytam o ten konkrety preparat.
Na wszelki wypadek dopiszę, że Ph ustalane przez CO2, mierzone sondą. Ph 5,5, Kh 5.
pozdrawiam
Robert

bobi200
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Krzysztof Radziszewski Zamość PL, Manchester UK.

04 kwi 2019, 17:05 Re: Carbo Akwa Max  (#2)  

bobi200 napisał(a):Witam,
chciałbym zapytać czy ktoś używał tego preparatu i jakie miał doświadczenia. Stosując go codziennie nie zauważyłem żadnych różnic. Ani na plus ani na minus. Wyczytałem, że carbo podobno działa na glony. W związku z tym celowo wlałem podwójną dzienną dawkę, kolejnego dnia również. Tyle wystarczyło żeby wykończyć kilka zielonych roślin. Wiem, że są rośliny wrażliwe na carbo ale niektórzy tu piszą o końskich dawkach, braku wpływu na rośliny i zabójczym działaniu na glony. Pytam o ten konkrety preparat.
Na wszelki wypadek dopiszę, że Ph ustalane przez CO2, mierzone sondą. Ph 5,5, Kh 5.
pozdrawiam
Robert
Siemka,
Z góry napiszę, że nie znam tego preparatu ale chciałem zapytać o pH. Czy zbiornik jest odwzorowaniem biotopu czarnych wód? Bo dość niskie to pH masz.

Krzysztof Radziszewski

Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

05 kwi 2019, 09:51 Re: Carbo Akwa Max  (#3)  

Trzymam 150 czerwonych neonów i staram się odwzorować warunki zbliżone do naturalnych. Miękka lekko kwaśna woda. Widać jak dobierają się w pary, mają ochotę się rozmnożyć ale w takim stadzie nie jestem w stanie odłowić dobranych par. Może mnie zaskoczą młodymi któregoś dnia:) Kilka lat temu w mocno zarośniętym akwarium zobaczyłem młode czarne neony, nie wierzyłem własnym oczom. Dokonało się coś teoretycznie niemożliwe, chodziłem zadowolony jakby mi się dziecko urodziło:)) O rybach mogę godzinami ale do rzeczy. W takich warunkach rośliny też pięknie rosną, poza tym dobrze regulują gospodarkę azotową, więc pochyliłem się nad tematem. Na moją zgubę:) Objawiło się zamiłowanie do roślin. I tak dotarłem do tego nieszczęsnego carbo. Odstawiłem specyfik na bok, chciałem poprawić a wyszło jak zwykle. Rodzi się pytanie jak to konkretne carbo działa na rośliny w innych parametrach wodnych przy przedawkowaniu. Dodam, że na opakowaniu wyraźnie jest napisane: nie zaleca się zwiększania dawek. Być może jest mocno stężony.
pozdrawiam
Robert

bobi200

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 kwi 2019, 10:18 Re: Carbo Akwa Max  (#4)  

Ja z mojego doświadczenia mogę powiedzieć żebyś uważał na ilości podawanego carbo.
W sprzyjających warunkach łatwo przedawkować mówię nie o tym konkretnym carbo co prawda. Mi zdarzyło się po podaniu jednorazowo przed podmianą ok 20ml na 180l wody i na drugi dzień rano miałem przyduchę jak nigdy. Krewetki i ryby dosłownie wychodziły z wody. Potem jeszcze destabilizacja biologiczna wiec radzę uważać. Wbrew opiniom nie jest to środek który można lać bez żadnych konsekwencji.

Majkel82
Ranga: Aktywny użytkownik

05 kwi 2019, 10:37 Re: Carbo Akwa Max  (#5)  

Masz rację, nie pisałem o tym ale biologia siada. Natychmiastowy wysyp glonów nitkowatych. Przyduchy nie zauważyłem, ponieważ od 4 rano do 8 załącza się powietrze z powodu wzrostu CO2 wydzielanego przez rośliny. Skłaniam się do wniosku, że ten wynalazek można sobie odpuścić i nie prosić się o kłopoty. CO2 wystarczy.

bobi200

05 kwi 2019, 14:30 Re: Carbo Akwa Max  (#6)  

bobi200 napisał(a):Masz rację, nie pisałem o tym ale biologia siada. Natychmiastowy wysyp glonów nitkowatych. Przyduchy nie zauważyłem, ponieważ od 4 rano do 8 załącza się powietrze z powodu wzrostu CO2 wydzielanego przez rośliny. Skłaniam się do wniosku, że ten wynalazek można sobie odpuścić i nie prosić się o kłopoty. CO2 wystarczy.
Napewno jakieś działanie na glony alchedyt glutarowy wykazuje. Ale z jego stosowaniem wiąże się ryzyko i o tym trzeba pamiętać. U mnie po tej akcji zaczęły sie sinice, nitki.... :/
Przez ponad rok czasu nic tylko 2 razy kilka krasnych a teraz zaczyna mnie to powoli zamartwiać.

Majkel82
Ranga: Aktywny użytkownik

05 kwi 2019, 14:54 Re: Carbo Akwa Max  (#7)  

Wczoraj podałem pierwszą dawkę Gastrobac eSHa w ramach nierównej walki z zatoczkami. Dzisiaj rano zauważyłem ciekawy efekt. Wszystkie nitki zrobiły się czerwone. Jeszcze dwa dni muszę to podawać, zobaczymy co się stanie z nitkami. Dam znać, może Gastrobac zadziała nie tylko na ślimaki. Nie ma co się martwić, zawsze pozostaje restart i nowy aranż, o 3 dniach znojnej pracy nie wspomnę:)

bobi200

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20335
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
2002.jpg

420 l Akwa ściana holenderska

kt65c453 w Akwaria · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 22294
Wracam po 15 latach (albo dalej ) Zamieszczam fotki akwa z około 2003 i 2010 . Juz w 2010 miałem co2 sterowane komputerem ph, system ciągłą podmiany wody z mieszaniem z RO ( miałem bardzo twardą wodę...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9105
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
akwa1.png

Zielenice / krótkie nitki i parametry w akwa

pearman w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6686
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
YouTube

Krok po kroku akwa 60P film (j.angielski)

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1352
Cześć Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.
YouTube

Nowe akwa LT dla Laika

pan elwisik45 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1961
Czesc wszystkim, zakupilem komplet juwel rio 125 i chce tam stworzyc cos ala iwagumi przy uzyciu trawnika monte carlo i do tego jakies najmniej wymagajace rosliny z racji ze nie mam pojecia o akwaryst...

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4992
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Koszt zużycia prądu - akwa 240l

grasza84 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 13528
Witam chciałbym dowiedzieć jaki może być szacunkowy koszt zużycia prądu przez akwa 240l Chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów jaki sprzęt byście zamontowali aby koszt utrzymania był optymalny...

Filtr zewnętrzny do akwarium max 30 litrow

kajnia w Filtracja · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 10911
Cześć wszystkim, obecnie posiadam małą kostkę 20x20x20, ale przymierzam się powoli na coś troszkę większego od 21 l do max 30 litrów. Proszę o doradzenie jakiegoś porządnego filtra zewnętrznego, któr...

Odmulanie zarsonietego dna akwa...

Marcini1987 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 61 · Wyświetlenia: 53028
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...

Statystyki

Ten temat przegląda 1036 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1036 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.