Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam, w czwartek zaczęła kocić mi się samica gupika, zanim zauważyłem że się koci urodziła 6 sztuk narybku w ogólnym. Następnie przełożyłem ją do kotnika i tam urodziła kolejne 4 (te z ogólnego odłowiłem). Kiedy po 3 godzinach nie pojawiło się nic nowego wypuściłem ją z kotnika. Problem w tym, że od porodu niewiele zmalał jej brzuch, teraz prawie w ogóle się nie rusza i izoluje się od innych rybek. Czy to możliwe że wstrzymała poród na skutek przenosin do kotnika (stres) ? I czy może jeszcze urodzić? Zamieszczam zdjęcia rybki
-
Pływający z rybami
●
- Ranga: Początkujący
Poczytaj o rozmnażaniu gupików, dość że może rodzić na raty to kilka razy może być zapłodniona z jednego nasienia. W internecie sporo informacji na ten temat, myślę że szkoda ich powielać.
Nie znam się, więc się wypowiem.
-

zmijka85
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzeszów
Minął tydzień, kolejna samica się koci i kolejna taka sytuacja. Z tym że tym razem urodziły się 3 nierozwinięte młode (jeszcze jako jajeczka) i na tym koniec. Po 4 godzinach wypuściłem samicę z kotnika i te same objawy. Brzuch dalej ma ogromny i wyraźnie widać że coś w nim jeszcze jest, odstają jej łuski na brzuchu a na ciele pojawiają się białe place (jakby owrzodzenia). W przypadku poprzedniej samicy myślałem że to posocznica i zabiłem rybę, ale to niemożliwe raczej żeby ujawniało się tylko podczas wykotów, wcześniej obie samice zachowywały się normalnie (jadły, pływał itd.). O co może tu chodzić?
-
Pływający z rybami
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Witajcie,
Dziś podczas odmulania z dna wyciągnąłem jakieś takie cudo jak na zdjeciu. Białe, z segmentowanym ciałem, miało nogi, ok. 0.5 cm długości, wyglądało jak jakaś larwa. Ktoś wie co to może być?...
Witam od 3 tygodni posiadam akwarium więc dopiero zaczynam przygodę.
Mam pytanie odnośnie tej samicy wyglada jak by była w ciąż. Proszę o poradę kiesy umieścić ją w kotniku. Z góry bardzo dziękuję...
Witam
Czy ktoś się orientuje co to może być
Witam
Takie coś mi się pojawiło w akwarium
Czy ktoś orientuje się co to może byc
Witam spoleczność:)
W moim krewetkarium pojawily sie zyjatka widoczne na powiekszonym zdjęciu.Wie ktos moze co to jest i czy powinienem sie tego pozbyc?Akwarium mam od niedawna i jestem jeszcze troche...
Pomocy, nie wiem co zrobić z samicą gupika. Wsadziłem ją do kotnika i po 2 godzinach urodziła. Czy mam ją odłwoić od małych do akwarium z rybami czy zostawić, ponieważ zauważyłem, że zachowuje się jak...
Witam.
Gnębi mnie następujące pytanie:
Co się dzieje z moją samicą gupika? Często bądź czasami podpływa do filtra i się przy nim zatrzymuje. Na ogół potrafi pokładać się na dnie lub zatrzymywać przy r...
Witam,
ostatnio kupiłem kilka samic gupika. pan w sklepie powiedział , że jedna jest w ciąży.
S amica ma duży brzuch i ciemne plamy nad odbytem , ale nie wiem ile czasu jest już w ciąży i kiedy mam j...
Hej
Akwarium 105l
- 5 neonow czerwonych
- 6 razborek
- 2 otoski
- 6 gupikow (3 + 3 )
- 3 krewetki RC
Zwracam sie z prosba o pomoc przy ograniczeniu narybku gupika, ostatnio urodzily mi sie 3 sztuki ...
Witam
Kilka dni temu zauważyłam, że mój 6 - miesięczny bojownik ma lekko opuchnięty pyszczek. Nie było widać żadnych innych zmian na skórze, więc postanowiłam dodać do wody trochę witamin dla ryb ( t...
|