Ludwigia Repens Rubin dziwne wybarwienie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ludwigia Repens Rubin dziwne wybarwienie

Liczba wyświetleń: 2802·Odpowiedzi: 2
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Hej.
Zauważyłem, że Ludwigia w jednym miejscu ma zupełnie "blady" kolor....
Z czego może to wynikać?
Inne czerwone rośliny nawet te w bezpośrednim otoczeniu są normalne.
Napewno w tym miejscu zdarza się, że tworzą się małe grupki roślin pływających ale nieprzysłaniają bardzo i non stop dostępu do światła. Ktoś wie co to może być.

Majkel82
Ranga: Aktywny użytkownik

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Taka przypadłość - może akurat z tymi łodyżkami jest coś nie tak (korzenie trafiły na zbite podłoże np.).
Podaj do wody nawóz z żelazem ADA ECA, Colour Fe Rataja, Ferro AA lub innej marki (jest tego sporo) - podkręci barwę liści.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Mi w wybarwieniu ludwigi bardzo pomogło dolewanie żelaza z AquaBotanique :)

Agumi
Ranga: Początkujący

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

IMG20260111130117.jpg

Staurogene repens przebarwienia żółte i słaby wzrost

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2533
Co może być przyczyną słabego wzrostu i oprzebarwien żółtych u staurogene repens?
IMG20250317193735.jpg

Dziwne liście hygrophili

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2620
Witam hygrophila ma takie liście czy to normalne nie rośnie zbyt szybko raczej wolno i tak brązowieją jej liście . Dwutlenek węgla podawany światła 80 w led na 160l wody Podłoże rotala intense Ph6.8...
16925394173417136374382823356565.jpg

Dziwne coś na roślinach

Milek w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1803
Witam, to mój pierwszy post, więc nie wiem czy podam wszystkie informacje. Wróciłem właśnie z tygodniowego urlopu, i w moim 5-tygodniowym na roślinach zauważyłem coś takiego (zdjęcie). Podmniany robię...
IMG_9639.JPG

Marnieją liście staurogyne repens - przezroczyste

RadS w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3321
Cześć, Marnieją mi liście roślin, głównie Staurogyne repens. Robią się przezroczyste, po czym rozpuszczają się. U niektórych widać intensywniej zazielenione obszary wzdłuż nerwów, podczas gdy reszta ...

Szansa na wybarwienie się rotali rotundifolia red

DmRO w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2447
Podłoże aktywne Yokuchi Akwarium 54l Nawożenie CO2 +/- 13 mg/l Tropica premium Oświetlenie Sinkor WRB 60 20W 3706 lumenów Pytanie: Czy rotala dałaby radę wybarwić się na czerwony, lub ciemno-poma...

Ludwigia mini super red na dragonie

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1606
Słuchajcie, Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?

Ludwigia white

ASTERII w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2120
Witam, załączam zdjęcia swojej ludwigi która ostatnio ale widzę że i nesa gold zaczyna zarasta glonem. Szukam przyczyny problemu. NO3 na 5 trzymam tutaj wyjątkowo wypadło trochę slabej.

Ludwigia repens

danielgo w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2970
Witam serdecznie. Prosiłbym o sugestie w jaki sposob przyciąć ta piękna roślinę w moim akwarium. Chodzi mi o to jak zachowaja sie te fragmenty od których odcieto roślinę. Wypuszcza po 2 nowe kłącza, a...

Ludwigia spec. 'Cuba' - pokręcone listki

Borys w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2896
Akwarium na 4,5 tygodnia, od początku Ludwigia rośnie z pokręconymi listkami i w ogóle się nie wybarwia. Nawożę linią Growise, jeszcze mikro i makro 40% zalecanej dawki docelowej. ok. 160l netto 6 na...

Ludwigia red mini tak jakby gnije

przemo777 w Rośliny · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 10910
Witam Jestem tu nowy. Ostatnio postanowiłem założyć akwarium i z racji że byłem zielony, przed założeniem dużo czytałem. Wiedzę teoretyczną jakąś mam, ale niestety praktyczną dopiero nabywam. Piszę ...

Statystyki

Ten temat przegląda 147 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 147 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.