To jaj jak zwykle coś skrytykuje i jak zwykle jako jedyny i jak zwykle jako pierwszy
1. Sam skrobak wygląda okropnie wygląd prawie jak łopata do śniegu. 2. Dla mnie za duży i wręcz nie praktyczny w małych zbiornikach ( zarośniętych zbiornikach.) 3. Rączka prawie jak baton policyjny lub , aż się dziwie, że ta rączka tak się podoba panom 4. No i teraz jak przystało na zawodowego krytykanta jadę dalej --- W życiu bym tego nie kupił 130zł za skrobak popłynli z ceną jak łódka po pisaku. 5 Dlaczego bym tego nie kupił bo za jego cenę mam prawie 3 skrobaki Tetra GS 45 też z żyletki wymiennymi ale jak dla mnie mamy dwie zasadnicze różnice na plus dla tetry. W skrobaku tety głowica jest dwustronna czyścimy szyby w obu kierunkach co jest bardzo praktyczne i najważniejsza rzecz głowica skrobaka jest ruchoma i idealnie sama układa się do szyby bez potrzeby ciągłego koncentrowania uwagi na zachowaniu odpowiedniego konta aby można dobrze skrobać. W tetrze przykładasz i zasuwasz przed siebie nie patrząc na nic. Zyskujesz czas na napisanie czegoś wzruszającego na forum
W mojej ocenie dać 130zł za kawałek teflonu z żyletką ludzie jak już bym miał dać tyle siana za skrobak to bym wolał kupić coś na lansie latamy w kosmos a tu za 130zł każą nam żyletki wymieniać.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
ad. 3 No powiedziałbym, że taki masażer if you know what i mean
Ale popieram Wedera. Na rynku jest już mnóstwo skrobaków ja jedynie zawsze mam problem z takim żeby spasował do nano i zmieścił się w ciasne aranżacje bo przeważnie jest ból w miejscach gdzie korzenie i skały są bardzo blisko szyby. I takie monstra nie mają szans tam zajrzeć. A karta nie zawsze dobrze zdrapie twardsze naloty. Jednak co świeża żyletka to świeża żyletka.
Ja kilka miesięcy temu zamówiłem skrobak a'la ADA, działa również na zwykłe żyletki, póki co nic nie było w stanie się mu oprzeć. Zapłaciłem 49,67 zł na alliexpress. Przyszedł po dwóch tygodniach z paczką żyletek i kilkunastoma ostrzami. Jak coś to mogę podać namiary na priv.
Taka przebajerzona skrobaczka do szyb samochodowych "murska" chyba sie nazywa a kosztuje 7 złoty stosuje z powodzeniem, na glony i do lodu nie zastąpiona.
Ja się zastanawiam co wy macie na szybach że stosujecie takie skrobaki na żyletki ?
W życiu tego nie używałem i nigdy nie miałem potrzeby używania, zawsze przecieram szyby przy podmiance gąbka a w narożnikach szczoteczka i kryształ... ponad 15 lat tak robię.
Co do tego skrobaka seachema to porażka na Maxa zresztą napisaliśmy już wszystko o nim , ale u szopena to wszystko jest super i petarda co by nie pokazywał ... dać mu g**** w papierku powie że krówka pierwszej klasy
akwaAmator napisał(a):Ja się zastanawiam co wy macie na szybach że stosujecie takie skrobaki na żyletki ?
W życiu tego nie używałem i nigdy nie miałem potrzeby używania, zawsze przecieram szyby przy podmiance gąbka a w narożnikach szczoteczka i kryształ... ponad 15 lat tak robię.
Co do tego skrobaka seachema to porażka na Maxa zresztą napisaliśmy już wszystko o nim , ale u szopena to wszystko jest super i petarda co by nie pokazywał ... dać mu g**** w papierku powie że krówka pierwszej klasy
Jak masz np. nano mini s albo mini m gdzie nie wejdzie ręka+gąbka to właśnie tam Ciasne miejsca pod rurkami wlotowymi albo za gąszczem roślin na trzecim planie. Poza tym czasem gapisz się w akwarium i znajdzie się jakiś spot z zielenicami to po co moczyć łapy jak można użyć skrobaka w parę sekund
Dla mnie to kompletna porażka. Już nie tylko porażka w cenie, ale zwłaszcza w designie. Nie wiem kto to projektował, ale chyba w życiu nie miał akwarium, nie znał realiów a obok funkcjonalności to chyba nawet nie stał... Cóż z tego, że jest w dwóch rozmiarach, kiedy oba są z księżyca wzięte, ale po kolei - Na krótki skrobak do mocnego skrobania jest za długi. Powinien mieć wtedy krótką rączkę i być szerszy. - Na długi skrobak jest o wiele za krótki. Jeśli chciałbym skrobać bez zanurzania rąk w wodzie np. w 240-tce Juwela (dość popularny model) - potrzebowałbym 55-60 cm długości a nie 31 czy nawet 46. Więc nijak do większych akwariów się nie nadaje. - Do małych akwariów, gdzie brakuje miejsca żeby włożyć rękę z gąbką - tym bardziej. A posiadacze nanoakwiariów mogą o tym z miejsca zapomnieć, wielkość i brak dostosowania się kąta (jak jest choćby w JBL Blanki Set) im to wybije z głowy. - Miłośnicy roślin wodnych często mają gęsto obsadzone akwaria. Miejsca przy szybie jest nie wiele. - Aquascaperzy często tym bardziej nawet jeśli nie rośliny to korzenie kamienienie i inne dekoracje uniemożliwiają wsadzenie takiej kolumbryny. - Niedzielni akwaryści z 50-litrowymi niemal pustymi dekoracyjnie akwariami nie wydadzą takich pieniędzy.
Jednym słowem, Seachem, firma którą poniekąd bardzo lubię - wypuścił produkt kompletnie dla nikogo
Mysle ze do auta na zime byl by idealny, bo jak zbyt krotka rączka jest w skrobaczce to ten szron pakuje mi sie do rękawa. Moze firma rozszeza sie o grono kierowców, mały osobowe a duzy ciężarowe auta by obsługiwał, tylko ta cena.
Jacek Pawłowski w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4693
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-narz-aq-wstep-d41689ee4adc6b003a6cb77cb0c20d78.jpg
Zapraszamy do obejrzenia nowej kolekcji narzędzi do pielęgnacji roślin marki Aquavit...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/seachem-sklep-24h.jpg
Zapraszamy po nawozy i preparaty amerykańskiej marki Seachem. Dla miłośników akwarystyki roślinnej przygoto...
marlowe w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6729
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/brown-algae-killer-kapsulka-zwalcza-brazowe-glony-brunatnice-p-40930.html
Korzystał ktoś? Nic w necie o nich nie słychać, dostępne w sklepie RA
Michal_Pl w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5146
Witam, czy macie doświadczenie z tym produktem mam od pewnego czasu klopot z małymi nitkami i nie mogę sobie z tym poradzić. Stosowalem femange ale sobie nie radzi.
qqrq w Glony· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 12469
Wbrew pozorom, temat nie łatwy. Przerobiłem trochę skrobaków do szyb, łącznie z Sery i polecanym tu (chyba przez Wedera) Tetry, z żadnego do końca nie jestem zadowolony. Poszukuje jakiegoś bardzo ostr...
inspire w Glony· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6712
Witam , chciałbym przedstawić skrobak który powstał przez przypadek :D został zrobiony z żyletki do skrobaka Topex(tej z otworami) , pęsety 30 cm ,, exo terra'' i opaski samozaciskowej .. Jak na skrob...
Witam serdecznie, założę ten temat gdyż wydaje mi się, że nic na ten temat się tu nie piszę:)
Interesuje mnie czy ktoś z Was spotkał się z produktami anty glonowymi firmy AZOO. Chodzi mi tu konkret...
Statystyki
Ten temat przegląda 293 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570967
• Liczba wątków: 48800
• Użytkownicy: 36927
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 293 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej