Witam, mam w swoim baniaku parę pielęgniczek. Z obserwacji zauważyłem, że ikra jest składana jednak za każdym razem na podłożu i do tej pory nic z tego. Czy te rybki potrzebują np. jakiś mały korzeń lub kamień żeby na nim składać ikre ?
To sróbuj następnym razem przenieś ikrę do innego zbiornika bo przy tej obsadzie to ciężko uchować ikrę.Dodatkowo do osobnego zbiornika możesz dodać zoolek-trypaflawina
mariusz178 napisał(a):To sróbuj następnym razem przenieś ikrę do innego zbiornika bo przy tej obsadzie to ciężko uchować ikrę.Dodatkowo do osobnego zbiornika możesz dodać zoolek-trypaflawina
Raczej nie jest to dobry pomysł, nie jestem nastawiony na hodowlę, chciałem tylko pomóc pielęgnicą. Z drugiej strony z tych wszystkich ryb to tylko glonojad jest nieodpowiedni, reszta watpie żeby sprawiała problemy. Z tego co widzę ramirezy dają sobie radę.
mariusz178 napisał(a):To Twój wybór ja ci napisałem co zrobić żeby była szansa na odchowanie... Powiem ci że ryby potrafią zjeść ikrę nie tylko glonojad...
O ile mają do niej dostęp, a mam waleczną parę, jedynie glonojad ich się nie boi.
mariusz178 napisał(a):Tak czy siak ikra w ogólnym nie przetrwa...
Przy dobrych parametrach przetrwa bez problemu - Moje kakadu bez problemu "doprowadzały" ikrę do wylęgu, i nawet w drugą stronę cieszyłem się, że młode odrastały tylko w małej ilości bo co później z nimi robić
Nie musi być żadnych korzeni i kamieni, mam kh=0, gh=4. Ramirezy i Kakadu mnożą się na potęgę, druga sprawa żeby odchować trzeba po wylęgu przesadzić z ogólnego, proponuje wężyk 5mm (taki jak do co2) i odsysamy małe
Kiryski tez potrafią zrobić robotę z ikrą ramirezek - zwłaszcza nocy, wtedy naprawdę trudno upilnować ikrę. Pytanie jaki duży masz baniak - w dużym jest większa szansa na to, że ramirezy znajdą sobie na ikrę miejsce gdzie będą miały spokój, w mniejszym muszą ciągle odganiać intruzów. U mnie wycierały się regularnie, ale ikra również regularnie znikała (najczęściej po nocy). Raz się uparłem, żeby zaobserwować co się dzieje i to właśnie kiryski spiżowe były winowajcą.
U mnie ramirezy tarły się już 4 razy ale nie udało im się jeszcze uchronić ikry. Głównym winowajcą są kiryski panda, które na zmianę potrafiły podpływać i podbierać ikrę (zwłaszcza w nocy). Przy drugim tarle przeniosłem ikrę do małego krewetkarium i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu na drugi dzień zniknęła co sugerowałoby, że Red Cherry są w stanie ją zjeść. Widzę, że z każdym kolejnym tarłem ryby są bardziej czujne i opiekuńcze więc nie ingeruję już w ten proces.
radh w Zwierzęta· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 14313
Mam dwie parki ramirezek. Obie parki dobraly sie same.
Ostatnio para nr 1 zlozyla ikre dwukrotnie w odstepie 2-3 tyg., natomiast para nr 2 raz.
Niestety zadna ikra nie przetrwala.
Para nr 1 zlozyla ik...
Tata_Franka w Zwierzęta· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4949
Jaka będzie optymalna konfiguracja kakadu w akwarium roślinnym 182l? 1+3, 2+2?
Akwarium jeszcze nie wystartowało, ale w głowie już sobie planuję.
Inni towarzysze to najprawdopodniej będą - razbora kl...
Iblis88 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7766
Witam.
Kupiłem dwie Pielęgniczki Ramireza oraz jedną Electric Blue. Proszę o pomoc w identyfikacji płci ponieważ chciałbym dokupić drugą do pary dla Electric Blue oraz upewnić się że te zwykłe które k...
domin94 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 14648
Witam.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak odróżnić samiczkę od samca?
czytałem że samiczka ma czarną kropkę przy płetwie odbytowej i mniej jaskrawe płetwy zaś u samca tej kropki czarnej praktycznie ...
artb1977 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5691
Witam,
Potrzebuje pomocy przy identyfikacji plci Pielegniczek Ramireza.
Miala byc parka, ktora mam od dwoch dni a troche sie ganiaja i sa dosyc podobne.
Radomir w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4075
Witam.
Kilka dni temu parka Ramirezek ponownie złożyła ikrę w moim ogólnym zbiorniku. Tym razem postanowiłem sam zająć się rozwojem maluchów, gdyż za każdym razem po dwóch dniach ikra była zjadana (al...
Gabriel 123456 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1488
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
KarolGda w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4011
Chciałem się dowiedzieć czy karmicie swoje razbory klinowe i pielęgniczki kakadu i czy macie jakieś pokarmy zaspokajające potrzeby obu tych gatunków.
Moje rybki żyjące w 54l akwarium karmię:
- Tetra M...
MyaS w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4474
Witam.
Zakupiłem niedawno w zoologicznym 6szt. gupika pawie oczko i do tego dwie pielęgniczki ramireza (parka)
Po pięciu dniach trzymania rybek w zbiorniku który służy jako kwarantanna dla nowych ryb...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 256 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej