Echinodorus Red Indian i Joanna - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Echinodorus Red Indian i Joanna

Liczba wyświetleń: 6529·Odpowiedzi: 9
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Czy ktoś z Was ma Echinodorusa Red Indian lub E. Joanna? Polecili mi je w sklepie zoologicznym. Niestety, niezbyt dużo wiedzą o wymaganiah tych roślin. W Internecie coś tam znalazłem o Red Indian, ale o Joannie nie ma nic. Może ktoś z Was ma te roślinki i mógłby podzielić się obserwacjami

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

18 sty 2004, 18:34   (#2)  

Witam,
Tak się składa, że mam w swoim zbiorniku E. Joanna. Jest to wyróżniajaca się spośród innych roślina, zawdzięcza to przede wszystkim wielkości. Jak ja kupiłem miała może 15 cm a teraz wyrasta ze zbiornika. Jest prosta w uprawie, co 2, 3 dni wyrasta jej młody listek, który jest różowawy i ładnie kontrastuje z pozostałymi liśćmi. Właśnie zakwitła u mnie w zbiorniku, piękne białe kwiatki a jak pachną :). A teraz o informacjach i wymaganiach na ulotce dołączonej do roślinki: temp. 25-29, wysokość 30-40 cm, dużo światła, nawożenie CO2. Tabletki z nawozem np. ja używam Sery znacznie wspomagają wzrost.

ANDREW

18 sty 2004, 18:54   (#3)  

Dzięki.

Nessos-Przemyslaw Ziolek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witold Sławiński

18 sty 2004, 20:01   (#4)  

Żabienice to są moje ulubione rośliny, ale tak naprawdę bardzo niewiele z nich nadaje się do uprawy w akwariach małych (niskich).
Moje akwarium ma 48 cm wysokości i wielokrotnie musiałem usuwać z niego różne żabienice, które okazały się za wysokie.
Aby mieć zapewnione pole manewru, to akwarium powinno chyba mieć co najmniej 60cm wysokości.
Z gatunków nadających się do akwarium o wysokości 40cm polecam:
Echinodorus mercedes, E. tropica , E. quadricostatus, E.ozelot oraz specjalne nieduże odmiany E.rubin i E.ovalis

Witold Sławiński

18 sty 2004, 20:26   (#5)  

Witku! Zapomniałeś chyba o tenellusie?
Dzięki za poradę
W nieokreślonej przyszłości zamierzam kupić akwa o wysokości 60-70 cm z myślą właśnie o żabienicach i pewnie zgłoszę się po poradę

Nessos-Przemyslaw Ziolek

Grzegorz Guzik Kraków

18 sty 2004, 20:50   (#6)  

A wlasnie Witku, co najchetniej Ci wyrastalo nad powierzchnie, bo chodzi mi ostatnio po glowie taki zbiornik otwarty- 45cm wysoki i myslalem o jakichs zabienicach wlasnie. Mialem kiedys taka "krowe" i nie pamietam co to bylo cordifolius czy macrophylus?
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Witold Sławiński

18 sty 2004, 21:21   (#7)  

Grzegorz Guzik napisał(a):A wlasnie Witku, co najchetniej Ci wyrastalo nad powierzchnie, bo chodzi mi ostatnio po glowie taki zbiornik otwarty- 45cm wysoki i myslalem o jakichs zabienicach wlasnie.

Miałem i usunąłem z powodu nadmiernych rozmiarów następujące żabienice :
E.osiris, E.rubin , E.cordifolius, E.bleheri, E.tricolor i obecnie zastanawiam się nad wywaleniem E.maior
inne żabienice które usunąłem z innych względów: E.quadricostatus, E.amazonicus, E.ozelot

Z dużych żabienic to chyba wszystkie mogą wyrastać ponad powierzchnię, a na pewno mogą wypuszczać pędy kwiatostanowe. Zwykle jednak w moim akwarium liście żabienic kładły się na powierzchni, tworząc bardzo zacienione strefy pod sobą.

Witold Sławiński

Grzegorz Guzik Kraków

18 sty 2004, 22:35   (#8)  

Mnie chodzi o takie bydle, ktore wyrosnie z liscmi ponad wode. Myslisz, ze ktoras z "sercolistnych" zdobedzie sie na taki wyczyn?
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Witold Sławiński

18 sty 2004, 23:45   (#9)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Mnie chodzi o takie bydle, ktore wyrosnie z liscmi ponad wode. Myslisz, ze ktoras z "sercolistnych" zdobedzie sie na taki wyczyn?

Triamond w swoim czasie miał taką żabienicę w swoim akwarium. Była to o ile dobrze pamiętam E.grandiflorus.
Ale tego typu żabienic jest więcej.

Witold Sławiński

Piotr Baszucki Nowa Ruda

19 sty 2004, 10:36   (#10)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Mialem kiedys taka "krowe" i nie pamietam co to bylo cordifolius czy macrophylus?

Możliwe, że E.macrophyllus - ta chetnie wyrasta, liście nie tyle płoża się na powierzchni ile całkowicie wyrastają nad wodę na sztywnych łodygach.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

echinodorus1.jpeg

Echinodorus bleheri

cristiano9 w Rośliny · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3853
Witam, Czego brakuje mojemu echinodorus bleheri? Mlode liscie wygladaja ok, natomiast te starsze jak na zdjeciach ponizej. Reszta roslin rozwija sie normalnie i nie ma podobnych problemow Dozuje zela...
YouTube

Echinodorus vesuvius

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4665
Opracowanie forumowicza @vaderian

Szansa na wybarwienie się rotali rotundifolia red

DmRO w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2446
Podłoże aktywne Yokuchi Akwarium 54l Nawożenie CO2 +/- 13 mg/l Tropica premium Oświetlenie Sinkor WRB 60 20W 3706 lumenów Pytanie: Czy rotala dałaby radę wybarwić się na czerwony, lub ciemno-poma...

Ludwigia mini super red na dragonie

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1603
Słuchajcie, Widuje w sieci zdjęcia Ludwigi na korzeniu. Moje pytanie - czy da się np: klejem, przymocować Ludwigie do dragonów i będzie ona żyła?

Red moss

Janusz Kosecki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2808
Gdzie można kupić red moss.

Ludwigia red mini tak jakby gnije

przemo777 w Rośliny · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 10891
Witam Jestem tu nowy. Ostatnio postanowiłem założyć akwarium i z racji że byłem zielony, przed założeniem dużo czytałem. Wiedzę teoretyczną jakąś mam, ale niestety praktyczną dopiero nabywam. Piszę ...

Echinodorus

witia_2005 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1847
Hejka może ktos z was bedzie znał nazwę tego echinodorusa który tak fajnie rośnie nad taflą wody. 20191104_162044.jpeg

Problem z roślinami - Ludvigia Red mini

OGLocDogg w Rośliny · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3766
Witam, jestem nowy na forum, jednakże czytałem już wstępnie co mogę zrobić w moim problemie. Objawem są tego typu problemy, głównie na Ludvigii Red mini. Są widoczne plamki (ciemno zielone), prawdopo...

Problem z każdym gatunkiem Echinodorus

manjaro w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2713
Zaczynam popadać w depresję z powodu tych żabienic. W akwarium wszystko rośnie tylko nie żabienice. Akwarium to taki słaby HT. CO2 jest, makro, mikro pod kontrolą, wszystkie pierwiastki w normie. świa...

Ludwigia Super Red

Mr_Tepes w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1888
Witam, mam problem z moją ludwigią super red. Otóż roslina jest zielona gdy światło w akwarium jest włączone. Gdy światło się wyłączy to liście stają się czerwone. O co tutaj chodzi? Nie powinno być n...

Statystyki

Ten temat przegląda 200 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 200 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.