Wymiana wkłądów w filtrze zewnętrznym na Seachem (Matrix + P - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wymiana wkłądów w filtrze zewnętrznym na Seachem (Matrix + P

Liczba wyświetleń: 692·Brak odpowiedzi
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Jakieś 3 tygodnie temu zainstalowałem do akwa 25l filtr zewnętrzny Hydor Prime 10 na standardowych wkładacz czyli gąbka, ceramika i włóknina filtracyjna, pojemność kubełka na wkłady to 1,5l. Generalnie jestem z niego zadowolony ale zdecydowanie za dużo mam NO3 i chciałbym je trochę zbić. W skepie zoologicznym dałem się namówić na wkłady od Seachem - Purigen i Matrix.

Teraz chciałbym z Wami skonsultować jak i w jakiej kolejności te wkłady ułożyć, plan mam taki:
Pierwsza warstwa - stara gąbka
Druga warstwa - wyrzucę obecną ceramikę i w jej miejsce dodam 500 ml. Dodatkowo Purigen, wystarczy 50ml wystarczy czy daćcałą saszetkę 100ml?
Trzecia warstwa - nowa włóknina filtracyjna (watolina) bo ta która jest w filtrze zrobiła się już czarna.

Czy wymiana wkładów będzie bezpieczna dla akwarium? Nie zabraknie w filtrze bakterii? Może dolać do filtra i nowych wkłądów bakterie Seachem Stability?

sarar
Ranga: Początkujący

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1513
Hej Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
YouTube

Seachem Purigen - kto używa?

LeweLeweLof w Filtracja · Odpowiedzi: 154 · Wyświetlenia: 137371
Witam, mam pytanie czy ktos z was uzywal/uzywa PURIGEN firmy SEACHEM w swoim filtrze. Czy rzeczywiście jest on tak skuteczny, jest lepszy niz wegiel aktywowany? Z opisu preparatu "Prawie nie wchłania...
IMG_20221105_183050.jpg

Ankieta: Sera Siporax VS Seachem Matrix

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 12363
Kto z Was używa jednego lub drugiego wkładu biologicznego wymienionego w temacie?
20211014_110203286_iOS.jpg

Matrix czy Qualdrop oto jest pytanie

DamianS w Filtracja · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 18387
Witam szanowna akwa brać! Powiem krótko, dwa lata nie miałem zbiornika i teraz przyszedł czas na założenie. Baniak 240L + Skylight L + Biomaster 600. Wypadłem trochę z tematów i chciałbym się dowiedz...

Nowy filtr i obawy przed wymianą.

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1490
Witam wszystkich ! Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony. Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...

Wymiana części mediów filtracyjnych

brunonatura w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1735
Hej, Dziś podmieniłem połowę mediów filtracyjnych w moim filtrze kubełkowym Sera UVC 800 Extreme. Pół sera crystal clear i połowę sera siporax 15 mm. W moim filtrze są dwa kosze. Zastanawiam się po ...

Wymiana kubełka do 1k

KubaGsxR w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1592
Hejo, Muszę wymienić mojego 14 letniego Eheima 2224 (700 l/h) na coś mocniejszego, przy zarośniętym baniaku ruch wody w akwarium jest b. słaby do tego filtr tez zwolnił. Akwarium 162l 90x45x40H HT. ...

Seachem Purigen gdzie ulokować

Traper w Filtracja · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 14131
Witam ! Gdzie mam włożyc woreczek z Seachem Purigen [100ml] w filtrze eheim professionel 4+ 350. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Seachem Matrix ciekawostka.

Martino w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3137
Cześć, borykałem się bardzo długo z wysokim potasem w swoim zbiorniku (60-75 K). Czytałem, pisałem i każdy wykluczał media w filtrze. Coś mnie tknęło o zrobiłem test mediów. I ku mojemu zdziwieniu pot...

Przepływ wody w filtrze

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1504
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...

Statystyki

Ten temat przegląda 288 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 288 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.