Brązowe kropki i pleśń na korzeniach - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Brązowe kropki i pleśń na korzeniach

Liczba wyświetleń: 3034·Odpowiedzi: 3
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Założyłem akwarium 4 dni temu pojawiła się pleśń i takie kropki czym to można zwalczyć czy czekać te kropki to okrzemki. Z góry dziękuję za pomoc.

grzbyk
Ranga: Początkujący

27 mar 2017, 13:47 Re: Brązowe kropki  (#2)  

Jeszcze Ph 7.4 GH 4.0 KH 15.0

grzbyk

Piotr Baszucki Nowa Ruda
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr napisał(a):Zobacz ostatni akapit:
https://roslinyakwariowe.pl/kalkula ... arium.html

Dziękuję to czytałem bardziej chodzi mi o brązowe kropki mam na kamieniach szybie wszędzie

grzbyk

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_3419.jpeg

Bordowy glon na korzeniach i liściach

raficar rafi w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3487
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
1.jpg

Czy to glon, pleśn czy jakieś bakterie?

Tata_Franka w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2730
Czy czarna lub szaroczarna plecha, która tworzy się na korzeniu tylko głównie pod spodem i w zacienionych miejscach to jest jakaś pleśn, bakteria czy glon? Uniosłem korzeń lekko do góry, żeby zrobić z...

Długie zielono-brązowe nitki

Endi w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3700
Witam, od jakiegoś miesiąca walczę z plagą glonów w postaci zielono-brązowych nitek oraz brązowych nalotów na szybach, kamieniach i trawniku z Monte Carlo. Nie daję już rady, ponieważ wszystkie metody...

Brązowe glony atakują. Jak z tym walczyć?

jacw w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4326
Cześć, prezentuję akwa w zabudowie, w którym zaczęły przeważać glony. Nie wyglądają mi na typowe nitki. Ich fizyczne usunięcie jest niemożliwe, bo niemal rozpuszczają się w palcach. Akwarystyką zajmu...

Brązowe naloty (okrzmki ?), krasnorosty oraz trochę zielenic

decadent w Glony · Odpowiedzi: 119 · Wyświetlenia: 29730
Akwarium prowadzę prawie książkowo, dlatego dziwi mnie problem jak w temacie, na razie niewiele tego, ale boję się, że będzie gorzej. Najbardziej wnerwiają mnie pierwsze czarne krasnosrosty oraz od mi...

Czarne kropki glonów na liściach - czego to objawy?

smazio w Glony · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 5890
Cześć. Czego mogą to być objawy? Image1527609183.967075.jpg Czernienie krawędzi liści i kropki na liściach. Najbardziej na Lobelii z lewej strony, z prawej w malym stopniu. Image1527609355.298072....

Brązowe coś

Romo1988 w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4192
Witam. Wiem że było już wiele takich wątków ale poproszę o pomoc w identyfikacji co tu u mnie się urodziło. Generalnie brązowy nalot na wszystkim co możliwe, łatwo schodzi a podczas zdrapywania go ze ...

Glon, czy pleśń?

forman2 w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7242
Witam. Jaka w tytule mam coś czarnego, (kiciuśowatego jak mówi moja żona) na kamieniach i trochę na korzeniu. Ogólnie glonów brak. Trochę zielenic krótkich po urlopie na Eleocharisie. Nie było komu na...

Poważny problem- wszystko brązowe

tomekb3 w Glony · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 9721
Cześć Akwarium roślinne wystartowałem 28 dni temu. Pojawiły się zielone nitki oraz coś co przypomina inwazję brązowych najeźdźców których nie mogę zidentyfikować. Są one na podłożu, szybach roślina...

Brązowe glony nitkowe

ErnestSia w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3596
Witam, założyłem awkarium ok. 10-12 dni temu i niedawno pojawiły mi się takie brązowe glony proszę o pomoc , poniżej napisze co nieco o akwa: 25l 40x25x25 Filtracja : multikani 800 2 kubły w dolnym c...

Statystyki

Ten temat przegląda 645 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 645 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.