Zeolit i rośliny akwariowe - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zeolit i rośliny akwariowe

Liczba wyświetleń: 1976·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

08 sie 2016, 17:31 Zeolit i rośliny akwariowe  (#1)  

Mam 112 litrowe akwarium i filtr kubełkowy. Miałem do dzisiaj jako media ceramike, gąbke i zeolit. Rośliny wolno mi rosły i szukałem przyczyny. Światła mam 48w t5 więc to raczej nie to. Winowajce widziałem w zeolicie jako wkładzie do filtracji chemicznej. Wyjąłem dzisiaj pozostawiając gąbke i ceramike. Czy dobrze postąpiłem?

tomciopaluch
Ranga: Początkujący

raszej Szczecin
A co2 jest w zbiorniku, nawożenie, podłoże? Raczej tu bym szukał przyczyny, światełko też nie błyszczy zbyt mocno.

raszej
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

mirek5566 okolice Lublina
tomciopaluch napisał(a):Mam 112 litrowe akwarium i filtr kubełkowy. Miałem do dzisiaj jako media ceramike, gąbke i zeolit. Rośliny wolno mi rosły i szukałem przyczyny. Światła mam 48w t5 więc to raczej nie to. Winowajce widziałem w zeolicie jako wkładzie do filtracji chemicznej. Wyjąłem dzisiaj pozostawiając gąbke i ceramike. Czy dobrze postąpiłem?

Zeolity pochłaniają azotany i fosforany. Dobrze zrobiłeś.
Żeby coś więcej powiedzieć musisz dokładnie opisać baniak (podłoże, parametry wody, podmiany, sposób nawożenia itp.).
300 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

mirek5566
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: okolice Lublina

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Co2 to EC, nawóz mikro to profito, makro to aquaart, podłoże to bazalt, światło jest w porządku jak na to akwarium, mam belke z 48w t5 i dawniej co tydzień wywalałem z baniaka całą chmare roślin.

tomciopaluch

Na samym bazalcie daleko nie zajedziesz.

grzesio764
Ranga: Stały bywalec

O tym to ja doskonale wiem. Dlatego włozyłem do podłoza kulki z dzzownicy kalifornijskiej.

tomciopaluch

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

Rośliny pływające do akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośliny pływ...

Rośliny akwariowe z wysyłką w 24h

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-akwariowe-2606-1-093d0b8be7d872b6bc8e9b90c9a9f984.jpg Zapraszamy Was do skorzystania ze świezych dostaw roślin akwariowych, które do...

Zeolit w filtrze

Aras21 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5045
Cześć, czy wielkość zeolitu ma znaczenie w filtrze kubełkowym? Widzę że są różne średnice u tych samych sprzedawców i zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem jest jakiś mix - żeby dokładnie koszyk b...

Gąbka vs ceramika/zeolit

lukasz88 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4410
Cześć. Ma proste pytanie. Wiele mówi się o filtracji mechanicznej i biologicznej. Przy tej pierwszej wymieniane są gąbki, przy drugiej wkłady typu ceramika, zeolit itp. Mam pytanie w czym gąbki są go...

Aquael Unimax 250 gąbka i zeolit

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3980
Jakiś czas temu kupiłem filtr Unimax 250, który miał działać w 215 l jednak żona zablokowała wymianę na większe akwarium. Otworzyłem w końcu Unimax'a 250, a w nim w koszu gdzie jest woreczek z zeolite...

Kaskada a rośliny trzeciego planu.

Evanthas w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1307
Witam. Zastanawiam się, czy kaskada zamocowana na tylnej szybie akwarium nie spowoduje nadmiernego "kładzenia" się roślin łodygowych trzeciego planu? Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie ...

kiedy usunąć zeolit z akwarium?

Paweł Kubiak w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 990
witam, właśnie minęło dwa miesiące od założenia przeze mnie akwarium (46l). warunki w akwarium wydaja się być ustabilizowane a krewetki i ryby czuja się dobrze.Jako jeden z wkładów filtracyjnych uży...

Zeolit czy warto go używać.

cherry72 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5626
Witam mam takie pytanie. Jak to jest z tym zeolitem w filtrze w akwarium typu LT/HT Czy można go używać,skoro jak się dowiedziałem nie powinno się stosować zeolitu, jeśli używa się filtracji przez to...

czy zeolit może mącić wodę?

stas1 w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6594
w poprzednim akwarium miałem wodę kryształ przy nowej aranżacji włożyłem do filtra zeolit teraz takiej wody już nie mam, nie ma jakiejś tragedii ale woda jest delikatnie biaława i pływają takie drobni...

Zeolit a zmącenie wody

kostek2 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2020
Witajcie, Od pół dnia borykam się z pewnym problemem. Mianowicie: zakupiłem zeolit, wszystko ładnie,pięknie, wypłukany pod bierzącą wodą, wrzucam do filtra. Za nim gąbka, następnie włóknina sera. O...

Statystyki

Ten temat przegląda 1034 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1034 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.