|
|
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam. Jestem właśnie w trakcie urządzania nowego akwarium 300 l OW. Pytanie do speców od aranżacji: Który układ korzeni wybrać (zdjęcie 1, 2, a może 3), a może spróbować klasycznego holendra? Akwarium będzie mało jako podłoże lawę (na spód), a na wierzchu Amazonię, oświetlenie na ledach w sumie 110 W (belki plant i białe 6500 K), CO2 z butli, eheim 2073. Z góry dziękuję za rady 
- Załączniki
-
-
- 1
-
-
- 2
-
-
- 3
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Moim zdaniem masz za mało materiału aranżacyjnego na taki baniak. Dokupiłbym 2x tyle korzeni i jakieś kamienie i wtedy na spokojnie bym kombinował 
-

MałyHeniek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków/Wrocław
-
Mi osobiście podoba się trzeci uklad, znawcą aranżacji to ja nie jestem, masz dość szeroki baniak aby wydobyć z niego głębię. Moim zdaniem wszystko zależy od gustu ja osobiście lubię łamać przyjęte kanony i nawet symetria w moim odczuciu lepiej wyglada przełamana niż taka idealna. Ale tak jak napisałam wszytko to rzecz gustu.
-

Lali75
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
MałyHeniek napisał(a):Moim zdaniem masz za mało materiału aranżacyjnego na taki baniak.
Korzeni mam dużo więcej, tylko nie chcę nimi zawalić całego dna. Myślałem o tym, żeby niewielkie korzenie były tylko dodatkiem do roślin. Kamienie mi się nie podobają zdecydowanie, dlatego nie chciałbym ich umieszczać.
-

mirek5566
●
Lali75, oczywiście że aranżacja to rzecz gustu, a z gustami się nie dyskutuje  Chodzi mi tylko o Wasze zdanie, ponieważ na forum jest wiele osób znających się na tym. Ja niestety jestem zielony  Rady pomogą mi mniej więcej podjąć jakąś decyzję. Dzięki za zainteresowanie.
-

mirek5566
●
Możesz ten korzonek wkomponować delikatnie w holendra. Coś w tym stylu.
-

dadors
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Iława
Za mało tych korzeni. W tak dużym akwarium zgubią się w roślinach na tyle, że nie będzie nawet takiego efektu jaki pokazał dadors. Jak masz więcej to zrób chociaż próbę i pokaż zdjęcia.
-
szamot1
●
- Ranga: Poznaje temat
Ja myślę że. Albo korzeniowisko albo holender u mnie jest spory korzeń którego nie widać, owszem można to polaczyc ale wtedy nie należy przeładowywać zbiornika zielskiem.
-

Lali75
●
Powiązane tematy
Zakładam obecnie nowe akwarium (jestem początkujący) o wymiarach 60x30x35, 63l. Chcę zbudować ładny mikroświat z dużą ilością roślin.
Obecny osprzęt, który mam to:
- akwarium
- pokrywa LED 1x12W
- Fi...
Witajcie,
mam prośbę o ocenę jakości wykonania akwarium, które jest zalane od 10 dni. Na przedniej szybie u dołu pojawiła się/była? zmiana, taki ciemniejszy pasek, zaznaczyłem na czerwono strzałką. Je...
Chciałbym Was prosić o pomoc i rady. Za co już teraz dziękuję.
Kupiłem nowe/używane akwarium (75x37x40). Niestety tak się składa, że jedynym miejscem gdzie może ono stać jest komoda z Ikei - Malm. Tak...
Jak w tytule , proszę niech się wypowie ktoś kto się zna czy taka spoina po zalaniu akwarium to powód do obaw czy mogę spać spokojnie ? Czy takie coś kwalifikuje zbiornik do reklamacji? Te kropeczki p...
Witam serdecznie.
Za około 2 tygodnie planuje start zbiornika(jestem na etapie kompletowania sprzetów)
Zbiornik: 60 litrow 60x30x30
Podłoże: Tropica Soil (doradzone przez iinnego akwaryste)
Nawożenie...
Dzień dobry wszystkim,
Zbiornik 40cmx25cmx30cm, ok 30l, założony 8 dni temu, w trakcie dojrzewania.
Podłoże Master Soil.
Światło Chichiros a301 plus, na 90% mocy, 8 godzin dziennie.
Co2 z bu...
Cześć!
Chciałbym na początku przywitać się ze wszystkimi forumowiczami, którzy zerkną do tego tematu i być może wyświadczą mi cenną pomoc, za którą od razu bardzo serdecznie dziękuję. Otóż, nie przed...
Cześć.
Po kilkuletniej przerwie wracam do akwarystyki. Trochę się przez ten czas na rynku pozmieniało i mam kłopot w podjęciu decyzji, ale do rzeczy.
Tym razem planuję postawić niewielkie szkło o wymi...
Aktualnie posiadam akwarium 30l ale chciałabym wymienić je na kostkę aquael również 30l. W obecnym akwarium muszę wymienić podłoże więc i tak muszę się zaopatrzeć w nowe.Czy wystarczy jak:
-przełożę c...
Cześć wszystkim, ostatnio startując z akwarium nie chcący obskrobałem róg akwarium, malutki kawałeczek (zaznaczony na żółto) przykleiłem na kropelkę, po oględzinach nie zauważyłem żadnych dodatkowych ...
|
|