Bimbrownia na 4 do 8 tygodni - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Bimbrownia na 4 do 8 tygodni

Liczba wyświetleń: 2644·Odpowiedzi: 5
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

21 sty 2016, 04:53 Bimbrownia na 4 do 8 tygodni  (#1)  

Chialbym sie z wami podzelic projektem bymbrowni na bazie cisnieniowego spryskiwacza ogrodowego (7l)
Bardzo popularne rozwiazanie "u nas we francji".
Zabiore sie za niego po skonczeniu i zamontowaniu belek power led w moim baniaczku.
A wygladac to bedzie tak samo jak klasyczna bimbrownia z "koka koli" tylko zamiast butelki pet bedzie spryskiwac cisnieniowy jak na ponizszym obrazku, do tego jeden kranik do zamykania i otwierania na noc, drugi mniejszy do regulacji przeplywu _ dalej klasyczna bimbrownia.. zaworek zwrotny itd.
Zaleta stosowania wlasnie cisnieniowego spryskiwacza czy tez jak kto woli urzadzenia do opryskow - jest fakt ze jest zbudowany tak by mogl wytrzymac cisnienie do 3 barow (nie nie nie z piwem hihihi) i mozna go spokojnie zamknac na noc nie tracac co2 (zaleca sie 4l zacieru je chcemy zamykac na noc, przy podawaniu 24/24 mozna dac 5l)
Istotne dla wyboru opryskiwacza jest aby oba elementy => zaworu dekompresyjnego i wyjscie wstepnie zaplanowane do rozpylania (ktora będziemy wykorzystywac do zasilania CO2) byly umieszczone w gornej czesci rozpylacza.
Rure od pompy nalezy uciac!!!! I zakleic.
Jak sie wyrobie z moimi belkami zapodam dokladniej o co lotto ;)

crabe
Ranga: Początkujący

Tutaj na obrazku jest pokazany sposob na 2 opryskiwacze. ten sposob zapenia ciaglosc w dostarczaniu CO2 (jeden sie konczy uzywamy drugiego w tym czasie zmieniamy zacier;) ) Ten podwoiny kran ( zawor) jest polaczony miedzy butlami i cisnienie sie reguluje samo. Wiadomo w nocy zamykamy.... cdn..

crabe

Porządny opryskiwacz to od 50zł w górę + zabawa w przeróbki,mierzenie,obliczenia,zaciery . Używaną butle z reduktorem można kupić za 100zl.

dhanyy
Ranga: Stały bywalec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dust Konin/Poznań
dhanyy napisał(a):Porządny opryskiwacz to od 50zł w górę + zabawa w przeróbki,mierzenie,obliczenia,zaciery . Używaną butle z reduktorem można kupić za 100zl.

Dokładnie, a może nawet i taniej.

dust
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Konin/Poznań

Dokladnie macie racje ;) jak na polskie warunki ofert.
Jest to raczej opcja taka np dla ludzi za granica niestety tu za taka cene nic nie znajde. Przesylka z PL kosztowala by krocie. No chyba zeby ktos sie wybieral ;)
Mozna tez uzywany opryskiwac wychlorowac i tez by bylo dobrze. Wkazdym badz razie i tak pojedynczy zrobie (nowy kosztuje od7 do 8€) Na poczatek wystarczy, mam dyfuzor spiek i licznik babelkow to sie pobawie. Stoi u mnie gasnica 5kg i czeka na zakup reduktora itd ale jeszcze poczeka.

crabe

Mam dwie butle po 3.6kg z atestem do 2018 i nik mi w uk nie chce nabić . Bo to nie od nich [WHITE SMILING FACE]

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

krystian1500
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

IMG_20250311_180207.jpg

Bimbrownia invital

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 9679
Witam czy to jest prawidłowe wskazanie po 6 godzinach bimbrowni CO2 invital?
co2b.JPG

Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących

roslinyakwariowe.pl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 182 · Wyświetlenia: 199136
Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru. Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt ubo...
YouTube

Bimbrownia

pewien_akwarysta w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5197
Witam. Macie jakieś przepisy na bimbrownie? Moje zawsze kończą się tak samo, reakcja na 3 dni lub żadna.

Bezpieczna bimbrownia kilka pytań do zaawansowanych

PanPanek w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3343
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni: Zdławienie przepływu gazu powoduje ...

Bimbrownia do akwarium 400l

Baczek28 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8825
Witam, mam akwarium 400 litrowe i przymierzam się do zakupu bimbrowni co2. Jaki zestaw polecacie?

Bimbrownia CO2 pytanie

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6461
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu? Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...

Bimbrownia

ola821027 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 15016
Wiam! Mam pytanie odnośnie bimbrowni-czy może ona stać w szafce poniżej akwarium??Czy na wężyku wychodzącym do akwarium powinien być zaworek przeciwzwrotny?Jeśli tak,to to "pokrętełko" na nim w trakc...

Co2 Bimbrownia.

Remi w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3952
Witam, od dwóch tygodni od założenia akwarium nawożenie Co2 plus mikro i makro elementy, podłoże Tetra. Co2 podaję całą dobę średnio jeden bąbelek na sekundę i rozdrabnia się przez spisek. Adaptacja p...

Bimbrownia - dyfuzor nie wyrabia

karolkuciem w Technika CO2 · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 8418
Witam Założyłem własnie sobie bimbrownie i mam mały problem. D yfuzor jest umiejscowiony na samym dnie akwarium i co2 tam mi nie dochodzi. J eżeli podniosę go pod powierzchnie to zaczyna trochę pracow...

Bimbrownia nie byle jaka !!!

mariusz1986 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5755
Kochani wiem że temat bimbrowni jest tak nudny ale chcę podać wam swój sposób no to. Otóż każdy podaje te swoje 1410 skład czyli 1000 ml wody 400g cukry no i drożdże 10 . moja bimbrownia działa miesi...

Statystyki

Ten temat przegląda 227 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 227 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.