Czyszczenie szklanego wylotu. (Kretem)
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, otóż jakiś czas temu mój szklany wylot zarósł brudem, z racji braku czasu i lenistwa został tymczasowo wymieniony na seryjną rurkę eheima, po jakimś czasie przypomniałem sobie że jestem w posiadaniu takiego cuda z tym że szczotka się w nim nie mieściła... I wpadlem na ' genialny' jak mi się wtedy wydawało pomysł czyszczenia tego granulatem o wdzięcznej nazwie kret. Faktem jest że brud odszedł ,ale nie wiem teraz czy mogę zainstalować ponownie wylot do akwarium nie wysyłając obsady na drugą stronę. Czy możliwe że kret zostawił wystawione ślady na szkle ? Rurka wielokrotnie płukana, moczona wycierana.
-

MichauD
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Ja swoja wlasnie wczoraj czyscilem i zlamalem ;/ Wyparz w goracej wodzie i powinno byc ok 
-

michalakwa
●
- Miasto: Bournemouth
Najlepiej używać ACE pomimo, że to chlor, zawsze po jakimś czasie (24h) się ulotni i nie ma niebezpieczeństwa dla podopiecznych.
-

Conrad_PL
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zaopatrz się w wyciory do fajki i w ACE
-

świerzak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Lublin
-
Ja kupuje najmocniejszy wybielacz jaki mają w chemicznym, kupuje z 10 litrów wlewam do 10L bidonu. Takie czyścidło do szklanych rurek wystarcza mi na b.długo. Po czyszczeniu wybielacz z powrotem wraca do bidonu. A mam 4 szklane rurki w akwa+szklany skimmer, więc jest co czyścić 
-

marlowe
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Dobrze, zakupię wybielacz. Szczotki już dorwałem za grosze w pewnym markecie budowlanym, 2 na sztywnym druciku , a jedna na grubej żyłce , węże czyści świetnie ale go szklanych nie wchodzi  Powiedzcie mi jeszcze bo muszę się upewnić, kret raczej by nie wżarł się w szklaną rurkę , prawda ? Oraz czy wypłukanie/sparzenie tego wodą i wytarcie ręcznikiem/szmatką wystarczy ? Szkoda było by tych małych maculatek 
-

MichauD
●
Powiązane tematy
Witam .Posiadam w swoim akwarium mały filtr hydroponiczny zasilany pat mini testowany z różnymi gabkami a ostatnio pojemnikiem z wata ,w hydroponice dodatkowy pojemniczek z gabkami .Hydroponika działa...
Hej
Kilka rad jak czyścić i konserwować filtr OASE.
Film po niemiecku. ?si=ZN0wBIpgfHZia9MK
Dzień dobry w Nowym Roku!
Mam do Was pytanie odnośnie do czyszczenia filtra kubełkowego SERA lub innego w podobnej konstrukcji. Filtra działa jakieś 1,5 roku. Był czyszczony jakieś 3 razy. Obecnie je...
Witam wszystkich.
No więc tak posiadam filtr około pół roku i też tyle pracuje. Przez te pół roku nie miałem z nim najmniejszego problemu. Wszystko pracowało i filtrowało bez zarzutu. Nie zawieszał si...
Posiadam kostkę 16L a w niej filtr kaskadowy
Mam parę pytań :
- Co ile czyścimy filtr główny oraz prefiltr
- Czy fabryczny wkład węglowy to nie problem, co ile go wymieniamy
- Może wywalić wkład węglo...
Hej. Mam problem z Unimax'em 250, a mianowicie po pierwszym czyszczeniu filtra, węży i wymianie wkładów filtracyjnych pojawił się problem z podłączaniem. Zamiast wcześniej zainstalowanej deszczowni, d...
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu zrealizowanego przez akwarystyczną markę Tetra. Bieżący odcinek poświęcono czyszczeniu, konserwacji i obsłudze filtrów wewnętrznych i zewnętrznych.
Chcę kupić kaskadę Aquaela FZN 3 albo 2
Dylemat bierze się stąd, że nie znam wymiarów wylotu tych kaskad i nie wiem czy FZN3 (który preferuję) zmieści się do akwarium z pokrywą (muszę oczywiście wycią...
Proszę o poradę czy purigen możemy wyczyścić w jeden dzień ,a nie tak jak podaje producent. Moj po godzinie w domestosie jest praktycznie biały. Mysle płukać go w wodzie prze około poł godziny jak nie...
Czy orientuje się ktoś, gdzie można zakupić poniższy element?
sz2.jpg
|
|