Czyszczenie szklanego wylotu. (Kretem) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czyszczenie szklanego wylotu. (Kretem)

Liczba wyświetleń: 1266·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, otóż jakiś czas temu mój szklany wylot zarósł brudem, z racji braku czasu i lenistwa został tymczasowo wymieniony na seryjną rurkę eheima, po jakimś czasie przypomniałem sobie że jestem w posiadaniu takiego cuda z tym że szczotka się w nim nie mieściła... I wpadlem na ' genialny' jak mi się wtedy wydawało pomysł czyszczenia tego granulatem o wdzięcznej nazwie kret. Faktem jest że brud odszedł ,ale nie wiem teraz czy mogę zainstalować ponownie wylot do akwarium nie wysyłając obsady na drugą stronę. Czy możliwe że kret zostawił wystawione ślady na szkle ? Rurka wielokrotnie płukana, moczona wycierana.

MichauD
Ranga: Zainteresowany tematem

michalakwa Bournemouth
Ja swoja wlasnie wczoraj czyscilem i zlamalem ;/ Wyparz w goracej wodzie i powinno byc ok :)

michalakwa

Miasto: Bournemouth

Conrad_PL Warszawa
Najlepiej używać ACE pomimo, że to chlor, zawsze po jakimś czasie (24h) się ulotni i nie ma niebezpieczeństwa dla podopiecznych.

Conrad_PL
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
świerzak Lublin
Zaopatrz się w wyciory do fajki i w ACE
Jeżeli zrobienie czegoś sprawia ci trudność, pozwól zrobić to innym.
Praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia. :)

https://youtu.be/lPK8MuVKy14
https://youtu.be/93_1bb_lzMk

świerzak
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Lublin

Ja kupuje najmocniejszy wybielacz jaki mają w chemicznym, kupuje z 10 litrów wlewam do 10L bidonu. Takie czyścidło do szklanych rurek wystarcza mi na b.długo. Po czyszczeniu wybielacz z powrotem wraca do bidonu. A mam 4 szklane rurki w akwa+szklany skimmer, więc jest co czyścić ;)

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Dobrze, zakupię wybielacz. Szczotki już dorwałem za grosze w pewnym markecie budowlanym, 2 na sztywnym druciku , a jedna na grubej żyłce , węże czyści świetnie ale go szklanych nie wchodzi :(

Powiedzcie mi jeszcze bo muszę się upewnić, kret raczej by nie wżarł się w szklaną rurkę , prawda ? Oraz czy wypłukanie/sparzenie tego wodą i wytarcie ręcznikiem/szmatką wystarczy ? Szkoda było by tych małych maculatek :(

MichauD

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

20260425_180614.jpg

Hydroponika czyszczenie

andrzejkowac w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1173
Witam .Posiadam w swoim akwarium mały filtr hydroponiczny zasilany pat mini testowany z różnymi gabkami a ostatnio pojemnikiem z wata ,w hydroponice dodatkowy pojemniczek z gabkami .Hydroponika działa...
YouTube

Film Czyszczenie i konserwacja filtrów OASE

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1266
Hej Kilka rad jak czyścić i konserwować filtr OASE. Film po niemiecku. ?si=ZN0wBIpgfHZia9MK
Screenshot_20230101-175040_Photos~2.jpg

Czyszczenie filtra SERA UVC Xtreme 800

brunonatura w Filtracja · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7276
Dzień dobry w Nowym Roku! Mam do Was pytanie odnośnie do czyszczenia filtra kubełkowego SERA lub innego w podobnej konstrukcji. Filtra działa jakieś 1,5 roku. Był czyszczony jakieś 3 razy. Obecnie je...
IMG_2311.JPG

Aquael ASAP 1600 opinia oraz czyszczenie

speed_k w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 14671
Witam wszystkich. No więc tak posiadam filtr około pół roku i też tyle pracuje. Przez te pół roku nie miałem z nim najmniejszego problemu. Wszystko pracowało i filtrowało bez zarzutu. Nie zawieszał si...
Flitr kaskadowy Aquatic Nature Flow 60 do do nano i małych akwariów.png

Czyszczenie modernizacja filtra kaskadowego

przemas22 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1291
Posiadam kostkę 16L a w niej filtr kaskadowy Mam parę pytań : - Co ile czyścimy filtr główny oraz prefiltr - Czy fabryczny wkład węglowy to nie problem, co ile go wymieniamy - Może wywalić wkład węglo...
YouTube

Unimax 250- z wylotu nie lecą bąbelki

izus18 w Filtracja · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 3851
Hej. Mam problem z Unimax'em 250, a mianowicie po pierwszym czyszczeniu filtra, węży i wymianie wkładów filtracyjnych pojawił się problem z podłączaniem. Zamiast wcześniej zainstalowanej deszczowni, d...
YouTube

Film Tetra - czyszczenie i obsługa filtrów

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4791
Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu zrealizowanego przez akwarystyczną markę Tetra. Bieżący odcinek poświęcono czyszczeniu, konserwacji i obsłudze filtrów wewnętrznych i zewnętrznych.

Filtr AquaEL FZN3 - szerokość wylotu

Witpry w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2643
Chcę kupić kaskadę Aquaela FZN 3 albo 2 Dylemat bierze się stąd, że nie znam wymiarów wylotu tych kaskad i nie wiem czy FZN3 (który preferuję) zmieści się do akwarium z pokrywą (muszę oczywiście wycią...

Czyszczenie Purigen w jeden dzień?

fryta54 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1503
Proszę o poradę czy purigen możemy wyczyścić w jeden dzień ,a nie tak jak podaje producent. Moj po godzinie w domestosie jest praktycznie biały. Mysle płukać go w wodzie prze około poł godziny jak nie...

Poszukiwana zatyczka (regulator) do szklanego skimmera

marlowe w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 6485
Czy orientuje się ktoś, gdzie można zakupić poniższy element? sz2.jpg

Statystyki

Ten temat przegląda 604 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 604 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.