|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam, czy próbował ktoś może wymienić piasek na plaży? Mam tam bardzo drobny piasek w zasadzie pył, nie przeszkadzało mi to do dziś. Wpuściłem do akwarium kiryski i mam teraz ładną kurzawice w baniaczku. Czy nic nie ruszać i mieć nadzieje że ustanie to z czasem. Wcześniej nic nie grzebało w piasku i był spokój, woda praktycznie kryształ.
-

Fansstee
●
- Ranga: Początkujący
Odciągasz stary piasek za pomocą węża wraz z częściową podmianką wody i na jego miejsce sypiesz właściwy.  Kiryski mają to do siebie, że lubią w nim kopać. Jeżeli jest to najmniejsza frakcja, to spodziewaj się "burzy piaskowej" za każdym razem. Mam Sarawak sand ADA i Pigmeje... Nie ma szans, by powstał taki efekt. 
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Dziękuję bardzo za odpowiedz. Jak znajdę tylko dzień wolny to się za to wezmę. Jaką gradacje ma Twój piasek, bo chciał bym mieć jak najmniejszą żeby tylko nie było problemu 
-

Fansstee
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja u siebie mam 6 sztuk Kirysków i plaże zrobioną z piasku "EBI Piasek plażowy" ma ciekawy kolor i gradacje taką że Kiryski mogą spokojnie po niej buszować Wysłane z Samsung Galaxy S6
-

kazujama
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Ten mi nawet pasuje  Mam 9 spiżowych i jak będą za bardzo rozrabiać w akwarium to je wymienię na pigmejki. Jak narazie nawet ponikło się jeszcze trzyma w miarę dobrze i nic nie wykopały, wiec jest nadzieja że zostanie wszystko na swoim miejscu.
-

Fansstee
●
Piasek ma różną gradację, bo jest pozyskiwany z natury (myślę, że od 0,1-1mm). Płukałem go kilka razy a i tak przy zalewaniu pojawiały się tumanki kurzu (z czasem się ustabilizowało). Z drugiej strony nie były to aż tak duże ziarna, by raziły w oczy. Każdy z piasów jest sortowany pod względem rozmiaru ziaren od S, SS a kończąc na wersji powder (Mekong), a największe ma żwir rzeczny Gravel (S 4-7mm i M 7-10mm).
Wpisz w wyszukiwarkę: Piaski ada i będziesz miał całą paletę kolorów. Miałem kiedyś piasek o najmnieszej gradacji - 0 (wyglądał jak kasza manna lub mąka) i miałem ten sam problem co Ty.
-

tomaszsu75
●
No to mnie pocieszyłeś, w takim razie zamówie jakiś żwirek od 0,2 do 1 bo ten od ADY troche drogo wychodzi ;/
-

Fansstee
●
Tak, ale jest wart swojej ceny. Ja kupiłem okazjonalnie od koleżanki. Oczywiście nie każę Ci go kupować..... Raczej chciałem zwrócić uwagę na ziarnistość. Piasek EBI jest pewnym wyjściem z tej sytuacji. 
-

tomaszsu75
●
Piasek wygląda super, ale najpierw pojadę na pobliską żwirownie i zobacz może sobie sam coś ukopie. Ma się przestać tylko kurzyć to jest najważniejsze. Jak coś znajdę to przed wsypaniem pokaże zdjęcie akwarium przed i po wymianie plaży 
-

Fansstee
●
Piasek ze żwirowni ma jedną wielką zaletę... cena  tylko problem może być z jego wyglądem bo często jest on z domieszką innych drobnych ciemnych ziarenek co nie korzystnie wpływa na końcowy wygląd w akwarium no ale każdemu się podoba co innego Wysłane z Samsung Galaxy S6
-

kazujama
●
Jak będzie kupa to nie wrzucę i kupie coś normalnego 
-

Fansstee
●
W filmiku od około 7:30 masz pokazane jak dodać piasek do akwarium w którym jest już woda, tak żeby nie zrobić bałaganu. https://youtu.be/buMZbrbhJVsWysłane z Samsung Galaxy S6
-

kazujama
●
Robię tak samo, a nawet ciut lepiej.... Kawałek węża + lejek i sypię  ważne, by piasek nie był mokry....  Trochę to trwa, ale da się zrobić.
-

tomaszsu75
●
Stary piasek odessałem za pomocą wężyka a nowy wsypałem prosto z torebek  Piasek zakupiłem u nas (sklep.roślinyakwariowe.pl), ma gradacje 1-2 mm. Z plażą już jest spokój teraz czekam aż trawka zgęstnieje na tyle żeby kiryski nie mogły sie dobierać do granulatu 
-

Fansstee
●
Powiązane tematy
Witam
Poniżej link do filmu jak wymienić część podłoża nie robiąc zbyt dużego bałaganu w akwarium.
Dzień dobry
W akwarium 128 litrów posiadam obecnie nad dnie piasek. W akwarium jest dużo krewetek łącznie z młodymi. Nie jestem w stanie wszyskich odłowić aby wymienić podłoże.
Chciałbym stopniowo ...
Witajcie,
Po paru miesiącach postanowiłam wymienić całkowicie podłoże w krewetkarium. Chciałabym mieć ciemnoszary lub czarny żwir. Aktualnie posiadam jasno beżowy żwir a hoduje krewetki Amano, więc ic...
Witam!
Mam pytanie do doświadczonych akwarystów którzy już wiele lat prowadzą akwaria roślinne .
Jak często wymieniacie podłoże w akwarium ?
Ja moje podłoże aktywne mam już prawie 2 lata i się zast...
Przyszedł czas na wymianę podłoża po 13 miesiącach. Ziemię i żwir chcę wymienić na nowy aqua substrate II+. Akwarium jest nawożone solami oraz mikro z aqua artu, a także CO2 z butli wysokociśnieniowej...
witam wszystkich.
Chciałbym wymienić w moim akwarium 112l na ziemi ogrodowej sam żwirek na drobniejszy nie usuwając ziemi?
Ziemia jest oddzielona od żwirku firaną z oczkami.
Czy jest możliwość pozbyci...
Witam, chcę wymienić podłoże w akwarium na AQUA ART SUBSTRATE ll ale po wymianie musiałbym wpuścić ryby do akwarium. Czy to nie będzie dla nich szkodliwe, ewentualnie jakie zabiegi stosować po wymiani...
Witam.Po kilku eksperymentach z akwarium LT(ziemia ogrodnicza + żwir, świetlówka 15W), przy których niezbyt fajnie mi rosły rośliny, postanowiłem zrobić restart ze zmianą oświetlenia i podłoża. Planuj...
|
|