|
|
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witajcie dzisiaj sobie puszczałem co2 do akwarium , tak w ramach testu jak to wszystko działa i zastał mnie taki problem że gdy odkręciłem zawór główny to na reduktorze tam pod spodem jest taki dzyndzel z dziurką i przez to zaczęło lecieć co2 pod dużym ciśnieniem aż piszczało . Następnie odkręciłem cały reduktor od butli przykręciłem jeszcze raz i już działa prawidłowo tylko boję się żeby się to nie powtórzyło jak już będę miał butle w pokoju , ten reduktor to jakaś firma love deutschland i nie wiem czy zostawić czy kupić jakiś aqua artu albo inny. Załączam zdjęcia pokazujące w którym miejscu ten gas się wydostawał.
- Załączniki
-
-
-

Kamil Sobala
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: ----------
To przypadkiem nie jest zawór bezpieczeństwa?
-

dhanyy
●
W swoim reduktorze miałem jeszcze lepszy przebój. Musiałem podokręcać nawet zegary, luźne były. To zawór bezpieczeństwa, nie jest zalecane przez producentów manipulacja przy nim, widocznie ustawiłeś zbyt wysokie ciśnienie na wyjściu do jakiego był nastawiony zawór, ciśnienie na wyjściu powinno być możliwie najniższe, lecz takie by gaz się przebijał bez problemu przez spiek, w przypadku reaktorów, ciśnienie może być dużo niższe, to wystarczy.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A czy teraz będę musiał wymieniać ten zaworek bezpieczeństwa, czy on jest jednorazowy bo teraz działa wszystko spowrotem . Skalę na reduktorze na wyjściu w przeliczeniu mam do 10 bar ja ustawiłem chyba wtedy 5 i tak się stało . Co robić? ? 
-

Kamil Sobala
●
ynfqaab napisał(a):A czy teraz będę musiał wymieniać ten zaworek bezpieczeństwa, czy on jest jednorazowy bo teraz działa wszystko spowrotem . Skalę na reduktorze na wyjściu w przeliczeniu mam do 10 bar ja ustawiłem chyba wtedy 5 i tak się stało . Co robić? ? 
To nie jest jednorazowy zawór. Ustaw takie ciśnienie by gaz się przedostał do akwarium. Im mniejsze tym lepiej, bo przy wyższych może pojawić się przeciek, nie wiem czy umiejętnie połączyłeś wszystko teflonem.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Wszystkie połączenia są uszczelnione teflonem w płynie . Gdy ustawiam na wylocie 2 bary 2,5 to nic się nie dzieje tak że mam nadzieje że będzie działać.
-

Kamil Sobala
●
Powiązane tematy
Dostałem używany reduktor CO2 (na zdjęciu), zaworek precyzyjny Camozzi i elektrozawór AquaArt.
Nie miałem wiele kontaktu z techniką CO2 do tej pory. Mam jeszcze wężyki 6mm (te twardsze), zaworek zwro...
sodastream1.jpg
Zapraszam do zapoznania się z nowością w sklepie:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/reduktor-butli-sodasystem-p-49196.html
Kto z Was używa systemu SodaStream z butlą 500g?
Jesteści...
Witam, mam butle SODASTREAM, podłączoną pod reduktor od ISTA CO2-foto 1. przez przejściówke TR 21*4, 5/8-18UNF, foto 2. I teraz pytanie?
1- co byście mi za reduktor polecili jakiś inny do tej butli.
2...
Zapraszam do podzielenia się opiniami.
Mam reduktor z elektrozaworem firmy Aquario. Coś tam się chyba przepaliło, bo elektrozawór przestał się otwierać. Chciałbym uniknąć wydatków i zastanawiam się, czy można coś przestawić w elektrozaworz...
Jakie są rodzaje gwintów łączących zawór na butli CO2 z reduktorem ciśnienia ( manometrami )? Wygrzebałem z szuflady ze szpargałami ze trzy zestawy do CO2 i w każdym są inne gwinty.
Szczęśliwie gwint ...
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu?
Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...
Witam
Mam reduktor Chihiros - 2 manometry, który przepuszcza gaz spod nakrętki mocującej do butli.
Reduktor pracował prawie rok, potem butla była zakręcona na trzy miesiące i po ponownym odkręceniu po...
Witam
Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...
Jak długo manometr ciśnienia w butli powinien/będzie pokazywać ciśnienie, po zakręceniu zaworu w butli?
Oczywiście przy założeniu, że zawór roboczy reduktora jest zakręcony i CO2 nie jest podawane do ...
|
|