Problem z bimbrownią - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z bimbrownią

Liczba wyświetleń: 2627·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

24 paź 2003, 20:33 Problem z bimbrownią  (#1)  

:cry: :?: Moja bimbrownia chodzi bez problemu nawet ponad dwa tygodnie cukier nie jest wsypywany od razu tylko dawkowany codziennie rano dwie kostki co starcza na jakieś 5 do 8 godzin sprawia to także ,że gaz nie jest wydzielany w nocy. Problem pojawia się właśnie po okresie około dwóch tygodni chociaż dwutlenek węgla nadal jest wydzielany to w butelce zaczyna wytwarzać się siarkowodór co można wyczuć (intensywny zapach zgniłych jaj) zapach ten jest szczególnie wyczuwalny w butelce z czystą wodą. Ryby nie wykazują żadnych objawów zatrucia mimo ,że gaz ten jest toksyczny i dobrze rozpuszczalny w wodzie Najgorzej jest podczas przygotowywania nowego zacieru kiedy stary zacier wraz z wodą z drugiej butelki ląduje w zlewie zaśmierdzone jest wtedy pół mieszkania a z tego co czytałem siarkowodór może być szkodliwy także dla ludzi.
Czy u was występuje podobne zjawisko i jak można jemu zaradzić? Czy zjawisko to może być spowodowane zbyt dużą ilością drożdży z których po obumarciu wytwarza się ten gaz. Ja daje około ¼ kostki na około 3 litry wody.

Simba

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 paź 2003, 20:51   (#2)  

Ciekawa sprawa... bardzo ciekawa! Mówisz, że dorzucasz pokarmu dla drożdży co jakiś czas. Niewykluczone więc, że część drożdzy obumiera, gdy mają za mało pokarmu - tak jak mówiłeś. Zapytam Cię więc, czy w ogóle w trakcie pracy (po otworzeniu butelki) nie czujesz zapachu alkoholu? Ponieważ, moim zdaniem alkohol powinien zakonserwować obumarłe komórki hmmm. Ale ciekawy jestem też, skąd bierze się w tym rozworze siarka!!!? Tzn w takich ilościach, aby powstał siarkowodór?! Sam nie wiem... eh :roll: :?

JakubikF

27 paź 2003, 16:20 problemy z bimbrownią  (#3)  

W butelce z zacierem jest wyczuwalny zapach drożdży i alkoholu wydaje mi się że miejscem powstawania siarkowodoru jest butelka z czystą wodą rozkładają się tu w warunkach beztlenowych białka z obumarłych drożdży ,które dostały się przez wężyk podczas intensywnego wstrząsania butelką z zacierem wydzielający się wtedy gaz przepycha niewielkie ilości roztworu. Stężenie alkoholu w butelce z czystą wodą jest chyba symboliczne i nie wystarcza do zakonserwowania tych drożdży. Na razie postanowiłem dodać do zbiornika a wodą czystą sporą ilość soli która powinna zakonserwować drożdże ,które tu się dostaną Ciekawe czy przyczyną beztlenowego rozkładu białek są bakterie beztlenowe czy też zachodzi on samoistnie jeżeli przyczyna są bakterie beztlenowe to sól powinna zapobiec ich rozwojowi. Pojemnikiem z czystą wodą (solanką w tym przypadku) nigdy się nie wstrząsa tak więc słona woda nie powinna dostać się do zbiornika.

Simba

27 paź 2003, 23:55   (#4)  

A dlaczego sól miałaby zapobiec rozwojowi tyh hipotetycznych bakterii?

JakubikF

29 paź 2003, 21:15 Problemy z Bimbrownią  (#5)  

Na razie zrezygnowałem z solanki W butelce z zacierem wkleiłem osłonkę antybryzgową która ma postać klosza osłaniającego końcówkę wężyka w kloszu tym znajdują się kilka otworków przez które przedostaje się gaz otworki te mają średnice nie większą niż 2 mm i zapobiegają przedostawaniu się roztworu ,podczas wstrząsania butelką, do wężyka niektóre z otworków są wykonane w najniższym miejscu klosza tak aby niewielkie ilości roztworu które się do niego dostały( do klosz nie do wężyka ) mogły z niego wylecieć. Zmniejszyłem także ilość zacieru do około połowy objętości butelki ( w moim przypadku jest to butelka 5 litrowa po wodzie mineralnej) Obecnie przy „wstrząsaniu butelką z wyczuciem” nie obserwuje już w wężyku łączącym butelki śladów zacieru. Jeśli jednak to nie pomoże i siarkowodór nadal będzie powstawał będę musiał wykombinować coś innego.

Simba

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20251126_192705.jpg

Problem z roślinami po zmianie lampy.

Danecki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3034
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5498
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
20231016_125548.jpg

Problem z roślinkami

afka81 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3223
Witam Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
20220225_095232.jpg

Problem z roślinami - nawożenie

Hiporafa w Nawożenie · Odpowiedzi: 74 · Wyświetlenia: 38176
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
IMG_20230123_163740868~2.jpg

Problem z roślinkami pojawiają się dziury

marcin dąbrowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11542
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
42043A73-94E9-4B93-9BE1-73F203244F12.jpeg

Poskręcane młode liście, problem z identyfikacją a Ca/Mg

rekordarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4463
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady. Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii. Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
ros1.jpg

Duży problem z roślinami w low-tech

Konrad2022 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 8050
Cześć! Zarejestrowałem się na tym forum aby poprosić Was o poradę w ustabilizowaniu mojego akwarium. Nie mogę sobie z tym poradzić od dłuższego czasu ani nawet ustalić czy chodzi o mikro/makro oraz mo...
20220126_205011.jpg

Problem z nawozeniem

gruby33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 32085
Witam wszystkich. Mam problem z nawozami. Dużo czytałem ale widać nadal sobie nie radzę. Ale od początku. Parametry Akwarium: 112l Filtr Unimax 150- gąbki, wata i dwa koszyki cemramiki. Butla Co2 ...
image.jpg

Bardzo wysokie NO3, problem.

Dawid199477 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3489
Witam. Mam problem z bardzo wysokim poziomem NO3. Zaczęło się od tego, że u dwóch ryb zauważyłem objawy posocznicy, ten problem ogólnie jest juz zażegnany, kupilem testy paskowe, zeby skontrolować wod...

Problem z ustaleniem dawki azotu

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2936
Akwarium: 25l Oświetlenie: 10W Aquael LED Podłoże: ziemia, glina, torf i na to 3cm żwiru Filtracja: kaskada CO2: 1 bąbel na 5 sekund, drabinka jbl Nawożenie: 5 ml Nitro easylife, 2.5 ml Profito (...

Statystyki

Ten temat przegląda 278 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571610
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 278 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.