Witam, mam problem z doborem świetlówek do akwarium 240l, roślinnego Myślałem nad 2x39W (max 2) Jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć jakie będą dobre to proszę
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
Pytam bo jeśli chcesz mieć tylko 2 świetlówki po 39w na 240l to daje 0,3w na litr. Można na takim oświetleniu posiadać rośliny mniej wymagające prowadzić zbiornik LT. Nie zależnie od tego co planujesz celuj minimum 0,5w/l do ok 0.7w/l w większą moc jak nie masz ogarniętego tematu to się nie pchaj.
Ja swoje LT mam na najzwyklejszych świetlówkach 2x 865.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
z.krzysztof w Oświetlenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4643
Witam
Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :)
Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti.
Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...
roslinyakwariowe.pl w Oświetlenie· Odpowiedzi: 109 · Wyświetlenia: 103815
Fotografie: Maciej Michalski, Opracowanie: Piotr Baszucki
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/pazdziernik-2013/porownanie.jpg
Zapraszamy do obejrzenia por...
tomasz bracki w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2719
Zakupiłem w okazyjnej cenie niedokończoną belkę o długości 100 cm, chce ja zastosować w swoim akwarium obcinając profil. Diody Power led 1W Epistar jakie na niej wystepują:
-6500k,
-Full Spectrum,
-Bl...
krzychu777 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3076
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
budynio w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6345
Koledzy potrzebuję podpowiedzi od osób które faktycznie się znają lub mają jakieś doświadczenie.
Buduję lampę na power led i mam dwie sprawy:
1) na 48 diod 1w wybrać zasilacz 60w czy 100w? teoretycz...
szczytek w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4092
Witam. Jestem na etapie planowania i pierwszych zakupów do swojego nowego zbiornika. Szkiełko o dość nietypowej proporcji: dł.55cm, sz.30cm, wys.25cm, czyli nieco ponad 40l. Akwarium na pewno nie high...
Avona w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1962
Cześć,
Mam akwarium 240l stylizowane na obszary zalewowe Amazonki. Aktualne oświetlenie to 2xT8: Grolux (8500K) i Sylvania Luxline Plus 865 (6500K). Ostatnio dokupiłam zestaw dodatkowego oświetlenia ...
Gnioniojad w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 964
Witam. Postanowiłem sam zbudować belkę led. Chce użyć Power Led Epistar 1W 45mil.Profil aluminiowy 80x16. Ilość led:
12 szt 6000-6500k
12szt 8500-10000k
10szt Full Spectrum 380-840nm
Całość chciałby...
lwiatko w Oświetlenie· Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 9425
Witam.
Poszukując światła do mojego nowego akwarium natknąłem się na takie oświetlenie:
AQUAEL LEDDY Slim Plant 32W BELKA LED 80-100cm
I teraz pytanie. Połowa dna akwarium będzie zakryta przez korzeń...
Edwardo w Oświetlenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 4690
Siemka od niedawna mam akwarium z zestawu diversa startup 50 w tym zestawie jest świetlówka 0,29W/L i troche słabo z roslinkami nic mi praktycznie rosnac nie chce + jeszcze na tej świetlówce kompaktow...
Statystyki
Ten temat przegląda 511 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
• Liczba postów: 570934
• Liczba wątków: 48794
• Użytkownicy: 36923
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 511 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej