Jak sprawdzić ile jest co2 w butli
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Tak jak w temacie. Jak sprawdzić ile zostało gazu w butli. Mam dwa manometry niestety ten, który wskazuje ilość gazu w butli jest zepsuty. Dziś wróciłem do domu po całym dniu i zobaczyłem na licznik bąbelków i zauważyłem, że podawanie gazu się zmniejszyło. Pokrętła wszystko jest na swoim miejscu nie ruszane butla odkręcona na full. Czy mam już jechać nabić butlę czy dopiero jak gaz się skończy i nie będzie już nic leciało ? Słyszałem, żeby nie nabijać butli gdy gaz zejdzie do końca ?
-
akwagumi
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Najprostszą metodą jest zważenie. Na butli masz nabitą tarę czyli wagę pustej butli. Ważysz i odejmujesz ją i wiesz ile Ci zostało. Co2 nabijane jest na wagę.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Zajrzyj do środka... Plotka głosi, że niektórzy są w stanie określić ilość gazu poprzez uderzanie metalowym przedmiotem w butlę i słuchanie w jaki rezonans wpada. Jak jest głucho to znaczy, że butla pusta...  A tak na serio manometr nie służy do określania ilości gazu tylko ciśnienia. Jeśli masz dwa zegary to jeden pokazuje ciśnienie w butli, a drugi na reduktorze. Te ciśnienia są STAŁE i dopiero jak gaz się kończy to ciśnienie spada. Od kogo słyszałeś żeby nie napełniać pustej butli? Powiedz tej osobie, że jak skończy się jej gaz to niech odda Ci butle i kupi sobie nową. Będziesz miał dwie  Jak podawanie gazu się zmniejsza to czas nabić butlę. Demontujesz reduktor, spuszczasz gaz do zera (na zewnątrz lub w wentylowanym pomieszczeniu) i jedziesz do punktu nabijania. Cała filozofia. To nie gaz musztardowy czy wodór ani nawet propan butan. To najzwyklejsze CO2. Nie trzeba się z tym obchodzić jak z jajkiem. Kosztuje też grosze więc nie widzę sensu czekać, aż z butli uleci ostatnia "kropelka".
-

breugnir
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Olsztyn
weder napisał(a):Sam bym chętnie przytulił taką pustą butlę co parę miesięcy
Weder, może założymy schronisko lub przytułek dla takich pustych, niechcianych i odrzuconych przez akwarystów butli? 
-

breugnir
●
- Miasto: Olsztyn
A więc pomiary wyszły mi takie jak na zdjęciach. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile jest gazu i czy on się już kończy ?
PS: Ten jeden manometr który wskazuje właśnie ciśnienie w butli to jest zepsuty dla tego chcę wiedzieć czy gaz się już kończy czy jeszcze nie bo u mnie nabicie butli nie należy do tanich bo ponad 25 zł muszę płacić + dojazd.
O to fotki :
-
akwagumi
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Około połowa gazu CO2 w tej butli jest zużyta.
-

Conrad_PL
●
- Miasto: Warszawa
Butla pusta waży 3.32 . Odejmij to co pokazuje waga i masz odpowiedź . Butle waży sie bez reduktora .
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
-

mgm0
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łódź
3,32 czy 3,(8-9)2? reduktor ile może ważyć, do 1kg? Wychodzi, że coś tam jeszcze w butli zostało.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
3,92 Wychodzi że zostało 1.58L gazu ?(Coś mi nie pasuje bo butlę mam od początku Czerwca i nie była jeszcze nabijana) Tylko pytanie brzmi teraz takie, dlaczego gaz leci pomału skoro odkręcę go na zaworze precyzyjnym na full ? Nawet z ledwością idzie 1b/s dlatego nie wiem, czy jest końcówka gazu w butli, czy po prostu coś jest nie tak ? To stało się nagle rano, wyszedłem z domu było ok, leciały prawie 2b/s a przyszedłem do domu wieczorem i leci pomalutku ?
PS: Gaz nigdzie nie ucieka wszystko szczelne.
-
akwagumi
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Cześć
Wczoraj skompletowałem cały zestaw do nawożenia z butli Soda stream czyli mam reduktor, elektrozawór,licznik bąbelków,dyfuzor. Wszystkie te 4 rzeczy od aqua art. No i dwie niebieskie butle soda...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|