Problem z dyfuzorami i indykatorem Azoo
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam. Co jakiś czas mam problem z utrzymaniem drobnych bąbli na dyfuzorach (dawniej lipa teraz spiek). Z indykatorem poziomu CO2 jest ta sama historia. Na powierzchni roboczej kostki lipowej lub spieku oraz na dnie wskaźnika pojawia sie galareta glut babol i wszystko inne co obleśne. Kolor lekko mętny jak matowe szkło. Co to za paskudztwo i dlaczego nawiedza mnie raz na jakiś czas. Dodam, że ostatnio podmieniłem 50% wody na strzał bo eksperymentuję z solami. pH trzymam w granicy 6.2-7.0 w zależności czy bimbrownia nowa czy wypracowana. Sole jakie daję to. Symfonia, siarczan potasu, siarczan magnezu, azotan potasu i carbo w płynie. Dawki na oko i zmienne. Jest dla mnie nadzieja? Zawiniła duża podmiana?
-

JackHerer
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Daj akwa dojrzeć, dajesz bakterie?
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Co kilka miesięcy wlewam flaszeczkę nitrivec'u. Zbiornik ma hmmm... ponad rok czasu.
-

JackHerer
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Myślę, że to efekt działania bimbrowni. Kiedyś miałem taki sam problem, na kostce lipowej pojawiał się śluzowaty twór. Po przejściu na co2 problem zniknął. Prawdopodobnie coś z zacieru przedostaje się do kostki lipowej.
-

damdaz
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Grudziądz
Powiązane tematy
Mam problem z nowym reduktorem. Po podłączeniu i odkręceniu, prawy manometr "przekręcił się", a z zaworka w reduktorze (regulacja płaskim śrubokrętem) ulatuje gaz przy zamkniętym zaworze Cam...
Lepiej nabijcie butle na zapas bo szykują się problemy z dostępnością CO2
Ograniczenia w produkcji Grupy Azoty i Anwilu mają wpływ nie tylko na branżę nawozów. Brakuje także dwutlenku węgla do produ...
Witam,
Mam nowa butlę CO2 ale stary system podawania dwutlenku węgla czyli reduktor z 2 manometriami, zaworek precyzyjny Camozzi ale nie mam elektrozaworu (reszta standardowo - wężyk, spiek ceramiczny...
Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...
Witam Wszystkich Jestem tu nowym zapaleńcem akwarium.
Mam problem z "AZOO CO2 Indicator - indykator CO2 z odczynnikiem". Problem polega na tym, że po napełnieniu indykatora płynem ( zgodnie ...
Witam. Zrobiłem u siebie bimbrownie na zelatynie. Produkuje pięknie co2 1 babelek na sekundę . Mam do tego dyfuzor narurowy jbla , ale bombelki lecą z niego bardzo duże i wpadaja przez wylot filtra do...
Witam, czy ktoś używa wspomnianego w temacie dyfuzora i może coś powiedzieć o nieszczelności na uszczelce spieku? Dopiero zamontowałem dyfuzor i niepokoi mnie ta nieszczelność mimo że posmarowałem usz...
Cześć
Zakupiłem zestaw co2, po około 2 tygodniach reduktor zaczął przepuszczać przy gwincie lewego zegara, wysłałem do naprawy. Po powrocie z naprawy poskładałem wszystko i przy pierwszym otwarciu zaw...
Witam.Dostałem w prezencie używany zestaw JBL ProFlora najprawdopodobniej m502.Reduktor wraz z zaworem magnetycznym, dwa manometry+ butla. Po podłączeniu reduktora i odkręceniu pokrętła CO2 wydobywa s...
Witam kolegów i koleżanki, mam taki problem z moją butlą CO2, a mianowicie po napełnieniu butli i podłączeniu całego zestawu do akwa przystąpiłem do próby puszczenia CO2. Tak jak się to robi reduktor ...
|