Bimbrownia - czy można pozwolić dojrzeć zacierowi? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Bimbrownia - czy można pozwolić dojrzeć zacierowi?

Liczba wyświetleń: 1200·Odpowiedzi: 1
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Mam bimbrownie z nutrafinu, z dyfuzorem drabinkowym. Generalnie jestem zadowolony, ale wąskim gardłem są momenty kiedy drożdże przestają wytwarzać CO2. Gdy wymieniam zacier, potem dojrzewa on jeszcze kilka dni do poziomu odpowiedniej produkcji. Czy mogę przygotować sobie np. raz na dwa tygodnie zacier w innym naczyniu, tak żeby postał przez 2-3 dni i następnie podmienić go we właściwej bimbrowni wylewając stary zacier i wlewając na to ten nowy, spreparowany. Wtedy odpowiednia produkcja CO2 powinna na chłopski rozum ruszyć dużo szybciej (właściwie od razu) i nie będzie problematycznej przerwy...
Będzie to działać w ten sposób?

pk77
Ranga: Zainteresowany tematem

Filipesku Gdansk
Tak jak napisales.Doslownie doszedles do sedna i masz odpowiedz i nie zartuje tutaj.Bakterie musz sie namnozyc wiec czas przed podmiana mozesz sobie dorobic i gotowe wymienic jak naboje do syfonu.Pozdro

Filipesku
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdansk

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

IMG_20250311_180207.jpg

Bimbrownia invital

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 9679
Witam czy to jest prawidłowe wskazanie po 6 godzinach bimbrowni CO2 invital?
20250120_161119.jpg

czy to moment aby nabić CO2

arcwarden w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3665
Hi pierwszy post piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...
co2b.JPG

Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących

roslinyakwariowe.pl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 182 · Wyświetlenia: 199031
Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru. Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt ubo...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2370
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7296
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Bezpieczna bimbrownia kilka pytań do zaawansowanych

PanPanek w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3343
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni: Zdławienie przepływu gazu powoduje ...

Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 412 · Wyświetlenia: 394705
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

Bimbrownia do akwarium 400l

Baczek28 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8824
Witam, mam akwarium 400 litrowe i przymierzam się do zakupu bimbrowni co2. Jaki zestaw polecacie?

Bimbrownia CO2 pytanie

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6459
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu? Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...

Czy taki reduktor będzie pasować do butli z bio ?

Anonim 59529 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3540
Witam Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...

Statystyki

Ten temat przegląda 129 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570945
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 129 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.