Jak pomóc przemarzniętym w transporcie rybom
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Być może, ktoś z Was spotkał się z takim problemem jak kupno przemarzniętych ryb. Wczoraj odebrałem zamówione kolcobrzuchy zielone. Sprzedawca uprzedził mnie, że w hurtowni nie przyłożyli się do prawidłowego transportu i ryby mogły przemarznąć. Obawiam się, że tak właśnie było. Rybki mają mętne oczy, dwie z trzech sztuk mają wklęsłe brzuchy i postrzępione, białawe płetwy (ogonowa i grzbietowa). Co prawda ochoczo pobierają pokarm ale objawy zewnętrzne oraz apatyczne pokładanie się na dnie od czasu do czasu martwi mnie. Jeżeli ktoś zna możliwe sposoby pomocy rybkom to prosił bym o porady.
-

robert-szostak
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Olsztyn
Reklamował bym. Do transportu ryb w taką pogodę stosuję się transportery styropianowe z wkładami grzewczymi a woreczki z wodą nabite są tlenem. Fakt taka przesyłka kosztuje, ale to przykład że można bezpiecznie wysłać przesyłkę. W sumie też kupujemy na własną odpowiedzialność ! A jak im pomóc: odizolować od innych ryb (kwarantanna), stopniowo zwiększać temperaturę i może podać taki środek wzmacniający (witaminy) sera taki ma ale nie pamiętam nazwy. I czekać ! Chyba, że ktoś ma inne pomysły. Może sprzedano Ci już chore ryby ?
-
Anonim 35279
●
Zapewnić jak najlepsze, stabilne warunki, lampa UV by się bardzo przydała. Można dodać witaminy, jak kolega wspomniał. Karmić żywym pokarmem i trzymać kciuki:)
Nie wiem czy wiesz, co te rybki zrobią Ci w akwarium:) ale pewnie wiesz...
-

Searcher
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Poznań
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki za podpowiedzi, tak jak wspomniałem sprzedawca uprzedzał, że ryby przemarzły i sam zaproponował ewentualną reklamację. Widziałem w jakim stanie je biorę ale nie miałem serca ich nie brać. Dodatkowo informował mnie, że sam jest zdegustowany warunkami w jakich przetrzymują i transportują ryby hurtownie i dystrybutorzy... no ale wiadomo dla niektórych liczy się tylko zysk. Spróbuję tych witamin, pokarm żywy podaję - wodzień - który chętnie pobierają. Temperatura jest odpowiednia, przed wpuszczeniem do zbiornika zrobiłem im kąpiel w wodzie z solą morską JBL-a. Czytałem wcześniej o zachowaniach i temperamencie oraz wymaganiach tych ryb, być może docelowo będą w innym zbiorniku. Z wstępnych obserwacji na razie nie gryzą roślin, atakują ślimaki i interesują się krewetkami.
-

robert-szostak
●
Niestety wszystkie padły, mimo iż pobierały pokarm i w zasadzie ich kondycja się poprawiła, a wygląd zewnętrzny (zniknęły czarne plamy na brzuchu) wskazywał na szybką regenerację to rybki po kolei padały.
-

robert-szostak
●
Powiązane tematy
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
Hej
Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
Cześć,
proszę o pomoc w identyfikacji organizmów na szybie. Średnica około 1-2mm. Nie mają wyraźnego korpusu, tak jakby parzydełka wyrastały z jednego punktu, czyli takie bardziej krzaczaste niż drze...
Witam czy mógł by mi ktoś pomóc w nakierowaniu co dolega mojemu skalarowi od wczoraj zachowuje się jak na dołączonym zdjęciu oraz filmie,
Inne ryby się maja dobrze tylko owy skalar ma problem jakiś.
...
Witam.
Kupiłem dwie Pielęgniczki Ramireza oraz jedną Electric Blue. Proszę o pomoc w identyfikacji płci ponieważ chciałbym dokupić drugą do pary dla Electric Blue oraz upewnić się że te zwykłe które k...
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...
Z racji tego, że założyłem akwarium w którym jest trochę więcej ryb, postanowiłem zacząć hodować artemię jako źródło żywego pokarmu.
Do karmienia będzie ok 35 niewielkich ryb typu Neon Inessa, Bystrz...
Jak w temacie.
Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...
|
|