Proszę o pomoc w identyfikacji problemu i podpowiedź ewentualnego rozwiązania. Chodzi o brązowiejące obrzeża i końcówki liści. Problem na razie jest w początkowej fazie i bardzo chciałbym, żeby się nie rozwinął, dlatego już proszę o radę.
Verteo w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5356
Witam,
ostatnio zasadzilem dwie roślinki. Od pewnego czasu zaczęły brązowiec liście, na których również widać, że robią się dziury. :(
2x świetlówki 18W
świece 10h
Podłoże to żwirek, a pod nim nawóz...
krzysiek_knicz w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1992
20160730_092209.jpg 20160730_092139.jpg
Witam
Po półrestarcie pojawiły się glony, zielenice, zastosowałem węgiel aktywny w filtrze i zoolek algoCaps, glony zniknęły wraz z połową roślin. Microsorium...
Witam,
od jakiegoś miesiąca walczę z plagą glonów w postaci zielono-brązowych nitek oraz brązowych nalotów na szybach, kamieniach i trawniku z Monte Carlo. Nie daję już rady, ponieważ wszystkie metody...
Cześć,
prezentuję akwa w zabudowie, w którym zaczęły przeważać glony. Nie wyglądają mi na typowe nitki. Ich fizyczne usunięcie jest niemożliwe, bo niemal rozpuszczają się w palcach.
Akwarystyką zajmu...
decadent w Glony· Odpowiedzi: 119 · Wyświetlenia: 30171
Akwarium prowadzę prawie książkowo, dlatego dziwi mnie problem jak w temacie, na razie niewiele tego, ale boję się, że będzie gorzej. Najbardziej wnerwiają mnie pierwsze czarne krasnosrosty oraz od mi...
Witam,
nawiązanie do tematu: https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/zakladanie-akwarium/restart-akwa-25l-prosba-o-porady-w-dalszych-dzialaniach-74617.html
W akwarium mam ...
Romo1988 w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4246
Witam. Wiem że było już wiele takich wątków ale poproszę o pomoc w identyfikacji co tu u mnie się urodziło. Generalnie brązowy nalot na wszystkim co możliwe, łatwo schodzi a podczas zdrapywania go ze ...
tomekb3 w Glony· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 9799
Cześć
Akwarium roślinne wystartowałem 28 dni temu. Pojawiły się zielone nitki oraz coś co przypomina inwazję brązowych najeźdźców których nie mogę zidentyfikować.
Są one na podłożu, szybach roślina...
ErnestSia w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3624
Witam, założyłem awkarium ok. 10-12 dni temu i niedawno pojawiły mi się takie brązowe glony proszę o pomoc , poniżej napisze co nieco o akwa:
25l 40x25x25
Filtracja : multikani 800 2 kubły w dolnym c...
grzbyk w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3069
Założyłem akwarium 4 dni temu pojawiła się pleśń i takie kropki czym to można zwalczyć czy czekać te kropki to okrzemki. Z góry dziękuję za pomoc. 20170327_133644.jpg 20170327_134342.jpg
Statystyki
Ten temat przegląda 325 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571025
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 325 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej