Glosia czy Henio? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Glosia czy Henio?

Liczba wyświetleń: 1508·Odpowiedzi: 4
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok

18 lis 2014, 18:46 Glosia czy Henio?  (#1)  

Start mojego akwarium zbliża się nieuchronnie a zostało mi jeszcze kilka niewiadomych.
Jedną z nich jest wybór rośliny na pierwszy plan, wybór ogranicza się do dwóch już wstępnie wytypowanych: Henio lub Glosia, przy czym wybrana musi być tylko jedna.
Stąd też moje pytanie do osób które mają własne doświadczenie z obiema roślinami.

Która z roślin będzie rosła wolniej i będzie wymagała mniej zabiegów pielęgnacyjnych jak już utworzy trawniczek, która będzie łatwiejsza w opanowaniu oraz która będzie ładniej wyglądała po przycięciu i która generalnie się lepiej prezentuje (własne odczucia)

Założenie jest takie że obie rośliny spokojnie sobie w moim akwarium poradzą, a czas od posadzenia do utworzenia gęstego dywanu nie jest aż tak istotny.

kicker
Ranga: Poznaje temat

kichnu Mosina

18 lis 2014, 20:04 Re: Glosia czy Henio?  (#2)  

Glosostigma pasuje do większego akwarium - większe liście.
Szybciej rośnie i dłużej po przycięciu brzydko wygląda, ale można ją ściąć przy samym podłożu co umożliwia dłuższe utrzymanie trawnika.
Heniek wygląda ładniej po samym cięciu, ale wymaga pilnowania terminu strzyżenia, może się oderwać od podłoża i krócej da się utrzymać go w dobrym stanie

kichnu
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Mosina

18 lis 2014, 20:40 Re: Glosia czy Henio?  (#3)  

kichnu napisał(a):Glosostigma pasuje do większego akwarium - większe liście.

moje akwa ma wymiar 120x40x50 a trawnik będzie zajmował dość dużą powierzchnię. myślisz że mały Henio będzie wyglądał na za małego?
kichnu napisał(a):może się oderwać od podłoża

Zdarzyło Ci się to kiedyś? Wiem że trzeba pilnować dużego ale o małym pierwsze słyszę, wziełąłem to jako argument przeciw. Co jaki czas należy przycinać Henia aby się nie oderwał? Chodzi o rząd wielkości czy to miesiąc czy np. kwartał

kicker

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kichnu Mosina

18 lis 2014, 21:38 Re: Glosia czy Henio?  (#4)  

To Glosia może wyglądać na za dużą w małym zbiorniku, Heniek będzie ok w dużym i małym.
Mały Heniek też ma delikatny system korzeniowy, więc też może się oderwać.
Mnie się to nie zdarzyło, ale tylko dlatego, że trawnik był utrzymywany krótko(częste restarty w moim wykonaniu.
Ciąć niestety trzeba często i nisko nad podłożem. W moich warunkach co 2-3 tygodnie i to przy słabym oświetleniu.
Glosia nawet jak narośnie drugą warstwą zetniesz przy podłożu i po dłuższym czasie odrośnie i masz nowy trawnik. Heniek przyrośnie 1 do 1,5 cm i trzeba ciąć, by pod spodem nam nie wygnił i po cięciu zostały dziury.

kichnu
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Mosina

18 lis 2014, 22:10 Re: Glosia czy Henio?  (#5)  

Dzięki za info, właśnie zakupiłem glosię, zbiornik jaki posiadam jest średni 240L więc glosia nie powinna wyglądać na małą.

kicker

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Mineralizacja RO w akwarium czy przed podmianą wody

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 51880
Zapraszam do podpatrzenia kilku wskazówek na najnowszym filmie ekipy Green Aqua z Węgier:
YouTube

Myjka kuchenna czy gąbka Seachem?

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4627
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała Kozery z Akwa Gadki.
DSC_0623.jpg

Czy mchy lubią dużo światła

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 20778
Wszystko ładnie rośnie poza mchami, pełno w nich nitek i są takie pociemniałe. Zbiornik 300L. Świecę 0,9W/L i sporo nawoże solami, do tego sporo Co2, wygląda to tak:
1486589141909.jpg

Czy czas na pełne mikro?

baturka w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2395
Witam Jakie są obiawy niedoboru mikro, pytam bo zbiornik 200l ma dwa miesiące, nie ma większych problemów tylko LUDWIGIA MINI RED dostaje małe zniekształcone liście tak jak - coś podobnego do papalony...
IMAG3047.jpg

Czerniejące liście - czy to coś poważnego?

GOLUMN w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2525
Zamówiłem w jednym sklepie przez internet trochę roślin.Na kilku z nich są jakieś ciemne ,czarne narośla a na innych końcówki liści czarnieją.Akwarium trzeci dzień od założenia.Na trzeci dzień dodałem...

Flipper Cleaner czy warto ?

Badman w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10209
Odechciało mi się czyścić co kilka dni katą bankomatową szyby, chętnie bym zakupił https://sklep.roslinyakwariowe.pl/czyscik-magnetyczny-flipper-float-nano-szyba-p-40428.html . Ktoś uż...

Sole czy konkretna linia nawozowa?

BurbonL w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3443
Witam Wracam do akwarystyki po kilkuletniej przerwie. Będę zakładał nowy zbiornik i chcę mieć w nim mchy i rośliny trawnikowe. Zastanawiam się jak podejść dobrze do tematu nawożenia od samego początku...

Czy to pierwotniaki?

apper w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7029
Od kilku miesięcy mam problem z klarownością wody. W wodzie pływa dużo czegoś co przypomina kurz/pył. Filtracja nie może tego wyłapać nawet z watą. Te drobinki da się zauważyć gołym okiem. Nie jest to...

Mały henio- jaki nawóz ?

alos12234 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2418
Witam Jakie nawozy polecicie dla małego henia ?

Czy to normalne....?

gierek w Sprzątanie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5210
Witam. W mym akwarium dolne partia roślin często marnieją i odpadają im liście. Górne partie są ok wyglądają ładnie. Pytałem o to pana w sklepie akwarystycznym. Pan powiedział, że to jest normalne, ...

Statystyki

Ten temat przegląda 165 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 165 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.