Biogrunt + ASII - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Biogrunt + ASII

Liczba wyświetleń: 1872·Odpowiedzi: 6
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

11 lis 2014, 09:29 Biogrunt + ASII  (#1)  

Witam, mam zamiar dać biogrunt aquabotaniqa pod aquasubstrat II

czy ktoś z Was już tak robił ? zastanawiam sie tylko nad tym czy oddzielić biogrunt jakąś siatką od ASII czy po prostu nasypać gruntu i na to ASII ?

Jakie macie pomysły ??

mxel87
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda

11 lis 2014, 09:38 Re: Biogrunt + ASII  (#2)  

Ja bym nie kombinował, wystarczy sam AS.

Jeśli koniecznie chcesz dać coś pod spód wybrałbym substrat Tropica albo JBL, Tetra.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

11 lis 2014, 09:41 Re: Biogrunt + ASII  (#3)  

Juz mam. Zakupiony biogrunt. Znajomy ze sklepu wlasnie tak robi swoje baniaki i ladnie wygladaja. Twierdzi ze sam as2 szybko sie robi jalowy. Ale zapomnialem go wczoraj spytac wlasnie o oddzielenie tego.

mxel87

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

11 lis 2014, 09:53 Re: Biogrunt + ASII  (#4)  

Każde podłoże robi się z czasem jałowe - czy szybko czy wolno zależy od ilości roślin, temperatury i natężenia światła oraz dozowania CO2. Dlatego jeden napisze, że wolno, inny, że szybciej. To nie jest duży problem, bo jeśli nasze rośliny tego wymagają - stosujemy kapsułki pod korzenie.

Biogrunt to takie podłoże, które było modne z 7-8 lat temu, bo tanie i razem z floranem filtusa tworzyły znośnie akceptowalny duet. Jednak na dłuższą metę zawsze były przeboje z tymi akwariami, głownie z winy lekkiego floranu. Z czasem akwaryści wykapowali, że biogrunt to wypiekana ziemia i preferowali własnoręczne wyprawy do lasu (np. po ziemię z kretowiska). Osobiście z lenistwa wolę jednak gotowy produkt.

Jeśli już masz ten biogrunt to jeśli nie masz ryb grzebiących w podłożu możesz dać go jako dolną warstwę bez siatki - tylko w miarę zaplanuj układ roślin, żeby potem wiele nie zmieniać. Z siatkami zawsze są trudności, bo jak rośliny wrosną w nią korzeniami to trzeba potem demolować cały układ jeśli chcesz się pozbyć jednego gatunku.

Można to ew. układać w wałkach z siatki - ale taka opcja wchodzi w grę w większych akwariach, gdzie mamy do dyzpozycji wyższy poziom podłoża.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

11 lis 2014, 10:09 Re: Biogrunt + ASII  (#5)  

Dzięki Piotr za rady,
przyznam szczerze, że teraz już sam nie wiem co począć :)
rośliny mam już dawno rozplanowane, ale wiadomo z czasem zawsze się coś chce przesadzić w inne miejsce bo wizja na papierze nie zawsze pokrywa się z wizją dla oka :)

najbardziej boje się właśnie, że coś będzie z biogruntu wypływać i nie będę miał klarownej wody.

Będzie to moje pierwsze akwa na substracie, wcześniej były na ziemi ogrodowej, jedno obecne na biogruncie samym + żwir i nie bardzo jestem zadowolony, ciągle coś pływa w toni.

mxel87

12 lis 2014, 09:51 Re: Biogrunt + ASII  (#6)  

Skoro wypływa Ci spod żwiru to tym bardziej AS II nie zatrzyma syfku. Daj sam AS jeśli już musisz.

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

12 lis 2014, 10:02 Re: Biogrunt + ASII  (#7)  

Dzieki za rady wczoraj baniak ruszyl na samym as2 :)

mxel87

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

Biogrunt long life z aqabotanique

bendek1x w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2679
Witajcie, byłem zmuszony do postawienia nowego zbiornika przez rozszczelnienie szkła. Decyzja padła na substrat pod żwirowy Biogrunt Long Life Mam kilka pytań , może ktoś na nim juz stawiał baniak, z...

Podłoże Planta activ Biogrunt Special !!!

Pykus82 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2163
Witam czy ktoś stosował te podłoże? Podobno jest nowe i nie mogę znaleźć żadnych opinii.

Co umiescic pod AsII

leczo99 w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 954
Witam, Zastanawiam sie nad umieszczeniem pod trochu wysluzonym ASII tropica plant grow oraz przedzieleniem warstw siatka (moskitiera). Jest sens takiego dzialania czy po prostu dokupic nowego podloza...

ADA Amazonia + Biogrunt ??

mathius w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1637
Witam Po dłuższej przerwie zakładam nowe akwarium roślinne. Długo zastanawiam się jakie podłoże zastosować. Pierwotnie zastanawiałem się nad ziemią ogrodową + żwir, później Biogrunt + żwir (wiem, że t...

ASII+ - samo czy coś na wierzch?

MasterJapko w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1087
Robie restart zbiornika. Kupilem już ASII+ i Substrat Tetry, ktory chce dac pod spod. Czy zostawić ASII+ samo na wierzchu czy czyms je przykrywac? Mam Bocje i zbrojniki wśród obsady i boje się, że bed...

Biogrunt a wchłanianie składników.

kt65c453 w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 931
Witam mam biogrunt i on wciąga nadmiar mikro i makro i w razie niedoborów oddaje przez korzenie roślin a , tak w skrócie mi tłumaczono jak działa. Oki zauważyłem że jak na początku go miałem w akwariu...

Biogrunt Aquabotanique + JBL Manado

Luki17 w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 786
Witam. Czy można Biogrunt przysypać JBL Manado? I czy dać jakąś siatkę pomiędzy biogrunt a Manado?

Biogrunt Aquabotanique

Luki17 w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 633
Witam. Czy na podłoże biogrunt przed wsypaniem żwiru należy położyć jakąś siatkę?

Ziemia v NutriPlant v BIOGRUNT - AKTYWNE PODŁOŻE

etrusc w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7252
Witam Interesują mnie spostrzeżenia ludzi mających jakieś odniesienie w stosunku do podłoży, które umieściłem w tytule tematu. Szczególnie interesują mnie opinie ludzi, którzy mieli do czynienia w ...

Podłoże ASII+ - czy ono się nadaje ?

Munio112 w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3191
Witam mam zamiar w poniedziałek resetować akwarium. Mam zamiar użyć nowego podłożą a dokładniej ASII +. Jak myślicie będzie ono dawało sobie radę w baniaczku 160L 3x30w, butla wysoko ciśnieniowa. Czy ...

Statystyki

Ten temat przegląda 560 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570994
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 560 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.