[240L] Prośba o ocenę nowych T5 i ew. rady. (3-4x54W)
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Cześć,
Akwarystyką zajmuję się niedługo, ale zaczynam się rozkręcać. W "spadku" dostałem akwa 240l brutto (120x40x50 długość x szerokość x wysokość) z belką 4x54w. Aktualnie w środku znajdują się oryginalne świetłowki 4x54w (2x white i 2x blue bez dodatkowych oznaczeń). Przy tych warunkach i ok. 1w/l rośliny po wielu testach z nawożeniem i stopniowym zwiększaniu oświetlenia moje roślinki wygrały walkę z glonami i zbiornik się ustabilizował. Reszta krasnali znika w zaskakującym tempie, a pył na szybie to tylko wspomnienie.
W przyszłości (myślę, że ok. 6 miesięcy) z tego akwarium zrobi się sam roślinniak i pod to też dobieram oświetlenie. Do tego po co grzać akwarium świetlówkami o niewiadomym spektrum...
I teraz tak - chcę zakupić 3x54W t5 i tylko tym świecić. (1) Czy mogę wymienić wszystkie świetlówki na raz, czy wymieniać stopniowo co tydzień? Jak bym wymienił na raz ty wyciągnąłbym 4x54W i wstawił 3x54W, więc sądzę, że ubytek watów ze wzrostem ilości światła w odpowiednim spektrum nie powinno wywołać wzrostu glonów.
(2) Co sądzicie o takich świetlówkach (zostawiam sobie miejsce na jedną o barwie 3-4k K):
1x - 54W (115cm) PHILIPS MASTER TL5 965 6800K
1x - 54W (115cm) SYLVANIA GROLUX 8500K
1x - 54W (115cm) SYLVANIA AQUASTAR 10000K
i miejsce wolne na ewentualnie w przyszłości (do tego lub do nowego roślinniaka): 54W (115cm) PHILIPS MASTER TL5 840 4000K
(3) A może jakieś inne świetlówki? Jeżeli potrzebne są jeszcze jakieś informację wszystko podam.
Z góry dziękuję za pomoc i propozycję [:)]
-
Pingwin60
●
- Ranga: Początkujący
Bardzo dobry wybór świetlówek. Mam grolux z daylight i wszystko ładnie rośnie. Też planuje dodatkową aquastar bo słyszałem ze to bardzo dobre połączenie.
-
zabol001irlandia
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Athlone
Wcześniej nad dużym miałem 3x24W w konfiguracji od tyłu - Aquastar,Grolux i Luxline. Jak postawiłem LTka,to zmuszony byłem jedną lampę wypiąć i teraz wisi jedna podwójna w takim ustawieniu - ( j.w.) Luxline i Grolux a po bokach mam Led Aquael 6W 6500K. i też jest dobrze.Roślinki rosną a Rotala się pięknie wybarwia. Pozdr.
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziękuję za pomoc. Świetlówki zamówione, będą zapewne na środę/czwartek. Zamówiłem też tę 4000K, żeby było za jedną wysyłką - na razie będzie leżała w szafie.
Jakby ktoś mógł jeszcze odpowiedzieć na te pytanie: Czy mogę wymienić wszystkie świetlówki na raz, czy wymieniać stopniowo co tydzień? Jak bym wymienił na raz ty wyciągnąłbym 4x54W i wstawił 3x54W, więc sądzę, że ubytek watów ze wzrostem ilości światła w odpowiednim spektrum nie powinno wywołać wzrostu glonów.
-
Pingwin60
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Drodzy, zwracam się do Was z prośbą o wsparcie, bo chyba utknąłem w martwym punkcie.
Zbiornik Aquael Optiwhite o wysokości 50 cm (realnie od podłoża do powierzchni wody jest jakieś 40 cm). Początkowo...
Hej, chce stworzyć oświetlenie DIY na dwóch profilach aluminiowych 118x16 do akwarium o wymiarach 120x50x60 Łączna moc oświetlenia, to 126w, 3 rzedy diod na każdym profilu po 21 oświetlenie, będzie st...
pomaranczowe.jpg
Good morning,
Almost 10 years ago, TWINSTAR was the first brand to launch full-spectrum RGBW aquarium lighting. In 2023 and after three intensive years of development, we are once...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Witam!
Jest to mój pierwszy post; jestem pełen uznania dla Waszej wiedzy. Stąd też mam konkretne pytania - jak się okazuje, najwięcej wiedzy praktycznej przy budowie customowych lamp LED mają akwaryś...
Przymierzam się do zmiany oświetlenia. W moim odczuciu, to co posiadam jest "takie sobie". Generalnie mimo teoretycznie wystarczającej mocy/lumenów do litrażu - 54 lm/l.
Wzrost roślin, jest ...
Witam
Przekopałem się przez kilka stron ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Skorzystałem ze strony AZ led'a, wybrałem "najlepszą" metodę, uzupełniłem wszystkie rubryki i wyszło mi c...
Witam.Czy ktoś polecił by konkretne świetlówki LED pod pokrywę akwarium 240l.Nie interesują mnie lampy led. Rośliny planuję mieć średnio wymagające.
Witam. Zakładam 240l 120x40x50h. Planuje obsadzić ok 80% podłoża. Rośliny średnio wymagające lub wymagające. Planuję zakupić Sinkor 40w biała i wrb 40w czy to słuszny wybór?
|
|