|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam mam akwarium 20litrowe Chciałbym go wykorzystać i mam do was pytanie jakie zastosować podłoże jakie kupić roślinki czy podawać co2 ? Filtr mam Aquael Versamax FZN-1 Grzałka 60W Świetlówka 9W W ogólnym baniaku 126l mam Bocopa caroliniana, Hygrophila guianensis, Ludwigia repens Rubin. Może któreś nadają się do 20 litrowego baniaka jak nie to jakie kupić. Chciałbym mieć w nim bojownika
-
damian0221
●
- Ranga: Poznaje temat
A jakie chcesz mieć akwarium i jakie roślinki, to ci podpowiemy.  A tak naprawdę to zajrzyj do galerii akwariów i zobacz co ci najbardziej odpowiada, jak nie będziesz czegoś wiedział to się dopytaj wtedy, jak na razie twoje pytanie jest zbyt ogólne. https://roslinyakwariowe.pl/galerie/akwaria.html
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Filtr o którym mówisz czyli FZN1 to bardzo dobra kaskada do takiego szkła sam mam go w zbiorniku 25l i spisuje się świetnie. Sam zbiornik masz w linku poniżej.Jest tam też kilka roślin o których piszesz. Możesz Ci to w czymś pomoże. Zbiornik jest bez gazu więc będziesz mógł też zobaczyć jak to się ma w zbiorniku niezagazowanym.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder napisał(a):Filtr o którym mówisz czyli FZN1 to bardzo dobra kaskada do takiego szkła sam mam go w zbiorniku 25l i spisuje się świetnie. Sam zbiornik masz w linku poniżej.Jest tam też kilka roślin o których piszesz. Możesz Ci to w czymś pomoże. Zbiornik jest bez gazu więc będziesz mógł też zobaczyć jak to się ma w zbiorniku niezagazowanym.
Wiem że są to dobre filtry bo mam w 126litrowym baniaku FZN3 Kolego powiec mi jakie podłoże pod bojownika się nadaje. Chciałbym też baniaku mieć jakąś trawkę myślałem o mały henio oraz jakiś łodygowców i nie wiem czy zasypać AQUA ART SUBSTRAT II czy zwykłym piaskiem bez substrau
-
damian0221
●
Jako podłoże pod bojownika widziałem w kuli szklane kulki.Kolego skoro masz już akwarium i radzisz sobie z jego prowadzeniem, to gdzie widzisz problem w założeniu 20l baniaczka.W końcu ty sam powinieneś wiedzieć co będzie ci odpowiadało.Oświetlenie masz 0,45W/l może i mały heniek pociągnie(zbiornik jest niski) ale nie na samym piasku i bez Co2.Rośliny dobierasz pod wielkość zbiornika,światło i wkład własnej pracy(co tygodniowa przycinka,częste podmiany itp)Jak nie chcesz się bawić w nawożenie i walkę z glonami pomyśl o LT np;jakie zaproponował ci Weder.Bojownik (może żyć i w szklance,czego nie polecam) to dodatek do zbiornika,który zaprojektujesz i będziesz prowadził.
-
HorDem62
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Co2 mam z butli potrzebował bym tylko jakiś trójnik by podawać na drugi baniak Co do podłoża nie wiem czy warto zainwestował bym w AquaSubstrate II+ (tylko nie wiem czy ma to sens)
-
damian0221
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
Dzień dobry
Wiem, ze ten temat był już poruszany. Czytałem . Chciałbym zrobić na środku akwarium wyspę i w części zanurzonej dla podtrzymania konstrukcji miałbym odpowiednio wyrzeźbione cegły. Dziurę...
Witam założyłem ostatnio nowe akwarium 40l. Kupiłem sobie dobrze oceniane podłoże aktywne aquarium soli firmy tropica którego nie płuczę się przed wsypaniem. Od założenia akwarium po dwóch tygodniach ...
witam po 7 latach wróciłem do akwarystyki za namową syna :)
Akwarium 60l
Podłoże Aqua Art Aqua Substrate II+
duża obsada roślin prostych
Filtr MULTIKANI 800 2 moduły 1 standard w drugim wata i aqua ...
Temat zakładam w celu podzielenia się nowościami, ciekawostkami itp. informacjami na temat stosowanych podłoży w akwariach ogólnie nazywanych LT.
Jeżeli ktoś znalazł coś ciekawego w tym temacie lub ch...
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...
Witam
Od ~miesiąca stałem się ponownie (po dłuuuugiej przerwie) posiadaczem akwarium (80x35x24, panoramiczne 102l), niestety jak to zwykle bywa najpierw się robi potem myśli :(
Tzn, akwarium robiłem t...
Witam
Przepraszam z góry za niską może atrakcyjność tego wątku ale od kiedy mam podłoże aktywne Controsoil to mam problem jak próbuje wyłowić ryby z akwarium. No po prostu robi się demolka totalna. J...
|
|