Restart kostki. Pytania, by uniknąć glonów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart kostki. Pytania, by uniknąć glonów

Liczba wyświetleń: 2155·Odpowiedzi: 6
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Zapuściłem swoją kostkę 30l i dlatego postanowiłem zrobić nowy początek. Śmierć bojownika Henryka tylko mnie do tego zbliżyła. Przy okazji wymienię kilka sprzętów w akwarium
Tak akwarium wyglądało do tej pory:

Akwarium: 30l - 30x30x35 OW
Oświetlenie: Flexi mini LED
Filtr: Tetra Ex700
woda: 50% kraj + 50% demineralka
Co2: Butla 2l + dyfuzor narurowy
podłoże: Ada Amazonia New
nawozy: ?
podmiany: 20% raz w tygodniu
dekoracja: Dragon Stone od Aqua Art
flora: fauna 10 microrasbora galaxy, Krewetki Red Rili, helenki

Do tej pory zawsze słabo sobie radziłem z glonami, dlatego chcę dobrze się przygotować zanim zacznę pracować. Stąd kilka pytań:
1. Ile godzin powinienem świecić na początek?
2. Ile podawać CO2?
3. Czy pod Amazonię powinienem coś podsypać?
4. Jak nawozić? Poprzednim razem podawałem Micro + Macro od Aqua ART (według zaleceń producenta), ale nie było to najlepsze rozwiązanie, bo szybko przyszły glony. Macie sprawdzony sposób w nawożeniu? Czytałem, by na początku podawać tylko potas

Z góry dzięki za pomoc. Planowany start - początek listopada :)

stevemaster
Ranga: Początkujący

ad 1) 8 godzin
ad 2) 30ppm
ad 3) można ale nie trzeba
ad 4) źle nawoziłeś, jak masz kran to używasz PG classic zamiast micro, do tego macro green i potas a najlepiej to zapoznaj się z tym :
http://www.aqua-art.pl/pl/component/con ... -aqua-artr

Pethro

dadors Iława
Na początku jak najbardziej potas. Pamiętaj że na początku podawania mikro makro nigdy nie lej według zalecanych dawek,zawsze lej minimalnie i obserwuj, z czasem jeśli jest potrzeba zwiększaj.

dadors
Ranga: Znający temat

Miasto: Iława

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pethro napisał(a):ad 1) 8 godzin
ad 2) 30ppm
ad 3) można ale nie trzeba
ad 4) źle nawoziłeś, jak masz kran to używasz PG classic zamiast micro, do tego macro green i potas a najlepiej to zapoznaj się z tym :
http://www.aqua-art.pl/pl/component/con ... -aqua-artr

Dzięki, będę stosował się do tego poradnika.

Mam jeszcze pytanie o wkłady w filtrze. Obecnie mam gąbki, ceramikę i zeolit. Powinienem wprowadzić nowe wkłady wraz ze startem zbiornika, czy używać starych?

stevemaster

zeolit wymien na ceramikę - spiekane szkło albo dodatkową gąbkę, zalezy jak chcesz dbac o zbiornik, jak czesto czyscisz łatwiejsza bedzie gąbką jak rzadko czyscisz daj dużo ceramiki. Tu opinie są podzielone co lepsze, sam nie lubie odmulać i czesto czyscic i stawiam na dobrą "biologię" w filtrze. Resztę wkladów zostaw.

Pethro

Biorę się za zamówienie nawozów, ale widzę, że mam jeszcze niektóre w domu. Na opakowaniu jest informacja, że są one wartościowe przez 12 miesięcy od otwarcia. Moje stoją około 20-24 miesięcy. Wyrzucić je i kupić nowe, czy spokojnie mogę je dalej dolewać?

stevemaster

stevemaster napisał(a):Biorę się za zamówienie nawozów, ale widzę, że mam jeszcze niektóre w domu. Na opakowaniu jest informacja, że są one wartościowe przez 12 miesięcy od otwarcia. Moje stoją około 20-24 miesięcy. Wyrzucić je i kupić nowe, czy spokojnie mogę je dalej dolewać?

Lepiej ich nie używać. Producent nie bez powodu podał ważność 12mc. Taki przeterminowany nawóz może tylko zaszkodzić obsadzie oraz również roślinom. Radzę kupić nowe :)

mrozowski
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Glony

Powiązane tematy

639df487-9649-493b-aef2-682226fbcbf4.jpg

Rozpoznanie rodzaju glonów

filip_matłas w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1375
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1466539
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 13253
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
20241022_221131.jpg

Inwazja glonów

DexTrase w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2143
Witam. Od początku założenia akwarium czyli od pół walczę z glonami, jednak walka jest bezskuteczna. W akwarium jest inwazja krosnorostów, glonów nitkowatych, zielonego osadu na szybach i pewnie coś j...
20240428_143058.jpg

Identyfikacja glonów(?)

Jacaerys w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2394
Witam, Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zidentyfikować dziwny nalot na roślinach? Jest to jakiś rodzaj glonów. Oprócz niego pojawiły się też glony na korzeniu. Akwarium jest nowe, ma jakieś 3 tygodn...
IMG_20230925_184351-01.jpeg

Pomoc w identyfikacji rodzaju glonów.

Milo85 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1429
Witam wszystkich posiadam akwarium w których mam około 30-40 krewetek Red Cherry i kilkanaście głupików rozmiar akwarium to 40x25x25cm 25l Przed latem trochę zaniedbałem obowiązki nad pielęgnacją akw...
WhatsApp Image 2023-06-13 at 17.58.39.jpeg

ławice glonów w stawie po wyrobisku piasku

GrzegorzF w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2718
Staw ma 4 lata. Pierwsze te glony pojawiły się rok temu. W tym roku to już połowa stawu o powierzchni 1 ha. Co to za glon? W tym roku zmienił się odcień wody na jasno zielony. Woda jast nadal prz...
IMG_20220818_192818_1.jpg

Atak glonów

Yoda40 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4026
Cześć. Przez ostatni czas mam atak glonów nie mogę sam sobie z tym poradzić , wymiana wody częściej niż zawsze. (Raz na tydzień) Świecenie 10h Po4. 1-1.5 No3 2 K myślę że jakieś 7 Nawożenie brak...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1889
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Restart - Krasnorosty - Bucephalandry

Robi68 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4327
Witam. Zaniedbałem niestety ostatnio moje akwarium. Trochę mi się znudziła tez aranżacja i planuje nowe życie dla niego. Rośliny dam nowe , ale chętnie zostawiłbym cenne bucephalandry. Strasznie się c...

Statystyki

Ten temat przegląda 307 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571013
 •  Liczba wątków: 48810
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 307 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.