Glony w 112l akwarium. Jak z nimi walczyć.
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Od niedawna rozpocząłem przygodę z akwarystyką i wszelkie porady podczas mojej wojny z glonami będą wskazane. Jak do tego czasu wszystko było ok ale coś się pomieszało i coś takiego wyskoczyło. Opis akwarium i zdjęcia poniżej. Posiadam: - 112l akwarium (85x35x40) - oświetlenie T8 2x18W(6500k) ok 11h/24 + T5 1x24W (13000k) ok 9h/24; - podłoże Aqua art Substrate II z tego co pamiętam (aktywne); - CO2 ok 63 bąbelek/min 24h/24; - Filtr zewnętrzny JBL Cristal Profi e901 GREENLINE + deszczownia; - wkłady standardowe gąbki, micromec i bio ceramika; - filtracja 24h/24; - temp. wody 25*C; - parametry wody takie jakie mogłem zbadać(testy zoolek i JBL): - KH 5; - GH 8; - pH 6,8; - NH4 0; - NO2 0; - Cu 0 (ale tu mógł byćtest przeterminowany); - NO3 0; - PO4 0 (ale tu mógł byćtest przeterminowany); - stosowałem Fe 3ml/dzień, K 2ml/dzień, i Symfonia 1ml/dzień; - do podmiany używam wody z RO (tylko i wyłącznie z RO, i nie wiem czy to dobrze); - podmiany robione co tydzień; - obsada: neon inessa ok 18 szt, razbora galaxy 6 szt, pielęgniczka kakadu 5szt(z wylęgu jeszcze nie wybarwione), otosek6 szt, Amano ok 10szt, i RC ok 8szt, - karmienie raz dziennie; - akwarim założone ok. 3 miesiące może dłużej nie pamiętam tak szybko czas leci. Dziękuję wszystkim za pomoc, porady i poświecenie czasu. Pozdrawiam.
-
Długi79
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Brzeg
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A podawałeś makro No3 i Po4. Robiąc podmiany z czystego RO wypościłeś zbiornik z nawozów do zera i tu tkwi przyczyna problemów. Podłoże pewnie to co miało już oddało i teraz jest głodówka. Okres od zalania zbiornika idealnie się pokrywa z tym co widzimy. A z tym CO2 to coś za ostro się rozpędziłeś podając taką wartość tylko w dzień zagazował byś wszystko na amen a mowa 24/24h Jak ktoś w 112l podaje 5b/s to już sporo standardem są 3. Czym zbiornik mocniej zagazowany i oświetlony tym wzrasta spożycie nawozów przez rośliny i zapotrzebowanie na nie. Daj pod Kryptokoryny i Żabienice kulki w podłoże i pomyśl o nawożeniu. Bo normalnie od 2 tyg wchodzimy pomału z pełnym nawożeniem. Wodę Ro albo mineralizuj proszkiem albo mieszaj z kranem.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Nie dawałem innych nawozów oprócz Fe i K, CO2 zwiększałem systematycznie aż do wartości otrzymanej czyli 1b/s (ok 63 do 65 bąbelków leci w ciągu minuty). Co do podmiany to rozumiem żeby mieszać RO z kranówą(do kranówy dodawać jakiś antychlor?) Ostatnio zmniejszyłem ilości światła i przez tydzień nie podawałem żadnych nawozów (bo myślałem że to jest od przenawożenia). Reasumując dodać nawozy o których piszesz, podmiany robić RO+kranówa, moje nawożenie zostawić na takim poziomie jak było i czekać na dalsze efekty. Dzięki
-
Długi79
●
weder, w opisie jest 63b/ minutę, więc może jednak za mało CO2?  (pomijając resztę rzeczy, o których wspomniałeś)
-

Kyle
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Długi79 napisał(a):Nie dawałem innych nawozów oprócz Fe i K, CO2 zwiększałem systematycznie aż do wartości otrzymanej czyli 1b/s (ok 63 do 65 bąbelków leci w ciągu minuty). Co do podmiany to rozumiem żeby mieszać RO z kranówą(do kranówy dodawać jakiś antychlor?) Ostatnio zmniejszyłem ilości światła i przez tydzień nie podawałem żadnych nawozów (bo myślałem że to jest od przenawożenia). Reasumując dodać nawozy o których piszesz, podmiany robić RO+kranówa, moje nawożenie zostawić na takim poziomie jak było i czekać na dalsze efekty. Dzięki
Tym zmniejszeniem światła i nawożeniem to sobie Kolego jeszcze pogorszyłeś sprawę. Jeżeli rośliny będą miały to co potrzebują to glony z nimi nie wygrają.Przyczyn powstawania glonów na roślinach należy dopatrywać się w kondycji roślin. Czyli nie ograniczaj nawożenia. Z czego podajesz ten potas i żelazo?
-

dewes
●
- Ranga: Poznaje temat
Kyle napisał(a):weder, w opisie jest 63b/ minutę, więc może jednak za mało CO2?  (pomijając resztę rzeczy, o których wspomniałeś)
Zgadza się moje niedopatrzenie z przyzwyczajenie odebrałem te 63b jako na sekundę.Bo tak najczęściej się podaję ilość podawanego CO2 . Mało kto przelicza wartość podawania Co2 na minutę. Spokojnie możesz zwiększyć Co2 do 3 b/s
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
weder napisał(a):Spokojnie możesz zwiększyć Co2 do 3 b/s
Ok postaram się zwiększyć CO2. Kyle napisał(a):Z czego podajesz ten potas i żelazo?
Podaję potas i żelazo z AquaArt Planta Gainer. Potas 2ml na akwarium, żelazo 1ml na akwarium.
-
Długi79
●
Niestety ja nie dam rady pomóc.Ponieważ w tych nawozach tak naprawdę nie wiadomo jakie stężenia się leje.Jedyne co pozostaje to zastosować się do zaleceń producenta i obserwować co się dzieje i w miarę potrzeb zwiększać dawki.
-

dewes
●
dewes napisał(a):Niestety ja nie dam rady pomóc.Ponieważ w tych nawozach tak naprawdę nie wiadomo jakie stężenia się leje.Jedyne co pozostaje to zastosować się do zaleceń producenta i obserwować co się dzieje i w miarę potrzeb zwiększać dawki.
Ok spoko dzięki, będę podawał tak jak piszą ewentualnie zwiększę lub zmniejszę ilość.
-
Długi79
●
Potas polecam tak jak na etykiecie, Fe od 1/3 dawki, bo Fe i Micro z AA bardzo lubią się z nitkami 
-

Kyle
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
Kyle napisał(a):Potas polecam tak jak na etykiecie, Fe od 1/3 dawki, bo Fe i Micro z AA bardzo lubią się z nitkami 
spoko potas daje jak na etykiecie fe pomniejszyłem dawkę, a Nitro mam z EL i podaje 1ml/co drugi dzień, ale zacząłem od wczoraj Nitro.
-
Długi79
●
w sobotę zrobię podmiankę (RO + Kranówa 50/50) wyczyszczę resztki glonów mechanicznie jakąś szczoteczką i zobaczymy co z tego będzie. Jak będzie widać pozytywny wpływ waszych rad wkleję zdjęcia. Dzięki wszystkim za informacje.
-
Długi79
●
dzisiaj podmianka wody 50/50 RO i kranówka (kranówka odstana) podczas podmiany dodałem nawozy zgodnie z zaleceniami producenta Aqua art classic(mikro i makro), CO2 zwiększone, i nie wiem dlaczego takie coś się pojawia jak na zdjęciu.
-
Długi79
●
Witam ! Ostatnio w moim baniaczku też miałem problem z glonami. Najpierw wszystko było ok, po założeniu zbiornika trochę zielonych nitek z którymi dałem sobie radę. Katastrofalne zmiany nastąpiły po zmianie nawozu. Glony zaczęły porastać dosłownie wszystko. Myślałem, że zakończy się to restartem ale i tę walkę wygrałem  Przez tydzień zmniejszyłem światło o 50%, zwiększyłem dozowanie CO2 z butli do 6b/s/24h, dodatkowo lałem carbo 13ml dziennie ( mój zbiornik ma pojemnośc netto około 75 litrów) ale przede wszystkim wróciłem do poprzedniej linii nawożenia. Po około tygodniu glony zaczęły marnieć a po trzech tygodniach zniknęły zupełnie 
-

fari
●
nic ci nie padło przy takim C02 (6b/s) u mnie o już trwa dwa tygodnie. Zwiększyłem CO2 do 2b/s/24h tylko z nawozami się wzbraniam leję nitro i co drugi dzień potas i żelazo, do tego dzisiaj zapodałem z podłoże nawóz, tylko sie zastanawiam żeby z czymś nie przesadzić. Zobaczę co się będzie działo przez kolejny tydzień i zdam relację.
-
Długi79
●
Na dzień dzisiejszy żadna rybcia nie padła a rośliny powoli wracają do formy. W moim baniaku CO2 podaję przez dyfuzor czyli są jakieś tam straty, poza tym napowietrzanie mam nastawione na full.
-

fari
●
ok dzięki za odp. Ja przez ten tydzień zobaczę co się będzie działo jak nic nowego się nie pojawi to będzie znak że idzie ku lepszemu. Pozdrawiam
-
Długi79
●
Nie żałuj carbo w płynie, lej na maksa.
-

fari
●
to mam zapodawać CO2 z butli i jeszcze carbo w płynie nie za dużo tego będzie?
-
Długi79
●
Ja tak robię i nic się nie dzieje. PH jest w normie, twardość wody też. Podobnie jak Ty do podmian używam wody z RO ale dodaję mineralizatora.
-

fari
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 24 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
Dzień dobry, witam.
Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
|
|