Potrzebna pomoc w sprawie padających Red Cherry - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Potrzebna pomoc w sprawie padających Red Cherry

Liczba wyświetleń: 3382·Odpowiedzi: 10
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Revel Kraków
Witam,

Potrzebuję pomocy w sprawie zdychających krewetek red cherry.
Od dłuższego czasu padają jedna po drugiej, praktycznie codziennie wyjmuję jedną krewetkę. Bywają dni, że kilka sztuk. Nie mam już pomysłów co może być przyczyną. Czytałem podobne tematy ale jako że każdy przypadek jest inny postanowiłem zapytać o radę :)

Akwarium założyłem ponad rok temu. Cały czas nawożę solami, podaję CO2 z butli, nie zmieniałem nic w akwa przed tym problemem.
Do tej pory krewetki rozmnażały się na potęgę, z 10 szt. szybko zrobiło się dobrze ponad 120 szt. Ostatnio prawie nie widuję krewetek z jajkami, małych też znacznie mniej.
Żyjące jak i padłe osobniki wyglądają normalnie, nie widzę żadnych dziwnych objawów chorób, chociaż nie znam się na tym więc pewnie mogę nie zauważać objawów.
Ale pozostali mieszkańcy czyli Razbory i Otoski czują się dobrze, ani jedna rybka nie padła, tak samo jak moja jedyna krewetka Amano. Co więcej, rozmnażają mi się Otoski, ostatnio naliczyłem 21 szt. maluchów.

Dane zbiornika:
pojemność 54 l
Oświetlenie 48 w
Filtracja Tetra EX700 (standardowe wkłady)
Nawożenie sole oraz mikro i żelazo easy life, i węgiel w płynie też easy life.
CO2 z butli, stały test CO2 pokazuje dobre wartości.
Grzałka z termostatem, temp. 25 stopni.
Podmiana wody regularnie co tydzień 10 l + 3 l dolewki w tygodniu.
Testy:
NO3 - ok. 20 ppm
PO4 - 1,2 ppm
Fe - 0,1 ppm
NO2 - 0,025 ppm
pH - 7.0
KH - 7
GH - 10
Testy kropelkowe JBL

Woda z kranu, na tej samej wodzie mam drugi baniak w którym mieszkają Crystale i ani jedna mi ostatnio nie padła... Nawożę go też tymi samymi nawozami...

Aktualne zdjęcie baniaka:

Będę wdzięczny za wasze sugestie o co może chodzić.

Revel
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matu Gdańsk
Crytale też trzymasz na kranówce i nawozisz mikro????

Na ile dawek w tygodniu masz rozdzielone nawozy? Lepiej lać mniej a częściej przy krewetach.
Krewety nie lubią miedzi i wysokiego NO3. Tu chyba masz problem.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

weder Gdynia
Ja w swoim krewetkarium mam No3 20 ppm i mnożą się na potęgę.Ale jest to wartość która jest praktycznie na stałym poziomnie bo nie nawożę No3.A podmiany są raz na 2 do 3 tyg i to bardzo znikome.
To dzielone podawanie nawozów może mieć duże znaczeni. Tak jak Matu pisze częściej a mniej.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Revel Kraków
Crystale też na kranówie i też nawożę mikro, i tam nic się nie dzieje.
W problematycznym baniaku nawożę 2 razy w tygodniu, i tak od początku, wcześniej przy takim samym dawkowaniu mnożyły się na potęgę. Chociaż w tym z Crystalami rzeczywiście nawożę codziennie tyle, że tam jest mały baniaczek bo tylko 25l.
NO3 na poziomie 20 ppm to chyba jeszcze za mało żeby uśmiercać redki, miewałem więcej i nic im nie było. Jakby to była miedź to chyba tylko z wody do podmian, i wtedy pewnie Crystale też by padały.
Może żelazo? Ale żelaza od prawie 2 tygodni nie podaję dodatkowo, tylko mikro, i nic się nie zmieniło, jak padały tak dalej padają. Zresztą zawsze w testach wychodziło mi max 0,3 ppm Fe.
Czytałem coś o tym że nadwyżki potasu mogą być szkodliwe dla krewetek?

Revel

matu Gdańsk
Odstawiłbym mikro. I na to 2 podmianki. Potas chyba nie szkodzi.

matu

Revel Kraków
No ok, spróbuję nie lać w ogóle, bo już od tygodnia leję połowę dawek.
Właśnie przed chwilą wyjąłem kolejną, świeża jeszcze była, obejrzałem ją z każdej strony nie wyglądała żeby coś jej było, to już druga dziś :/

Revel

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matu Gdańsk
A miała drgawki? Przy wysokim Cu tak się chyba kończy ...

matu

Revel Kraków
Też o tym czytałem, ale nic takiego nie zaobserwowałem
Wrzuciłem szyszki olchy, dorzucę jeszcze liścia ketapangu które podaję crystalom.
Może to cholera jakaś choroba, albo inny wirus? Bo już nad wszystkim się zastanawiam.
Podaję jeszcze takie coś jak Alg Exit z easy life, na glony zielone, ale nigdy nie przekraczałem dawek, mało tego daję i nigdy im nie szkodziło, a już kiedyś podawałem jak miałem nitki.

Revel

Paweł Kubiak Środa Wielkopolska
spróbowałbym wrzucić do filtra węgiel aktywny, który pomoże wyciągnąć z wody jakieś związki które RC mogą szkodzić, na pewno nie zaszkodzi:)

Paweł Kubiak

Miasto: Środa Wielkopolska

Usunięto użytkownika 31012
Paweł Kubiak napisał(a):spróbowałbym wrzucić do filtra węgiel aktywny, który pomoże wyciągnąć z wody jakieś związki które RC mogą szkodzić, na pewno nie zaszkodzi:)

Daj węgiel a za jakiś czas krewety odżyja a rośliny podupadną.
Jakimi testami robiłeś testy i jak to robiłeś?

Usunięto użytkownika 31012

Revel Kraków
Tak jak pisałem testy kropelkowe JBL, wodę badam dość regularnie we wszystkich moich zbiornikach. Wczoraj wyjąłem jedną padłą krewetkę i obejrzałem ją z każdej strony, za cholerę nie widziałem żeby coś jej było, a znalazłem stronkę ze zdjęciami chorób krewetek. Na moje oko była zdrowa, chociaż pewnie nie do końca skoro padła...

Revel

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 209610
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
IMG_20251227_132541.jpg

Choroba u skalarów Manacapuru Red back

Kusztyk2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5507
Witam. U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
73ce8a47-11f1-4867-a81c-e58bcce100c7.jpg

Pomoc w diagnozie choroby(?)

Wojciech S w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1373
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku. Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
1381d886-c096-413b-a796-7f039539403d.jpg

Pomoc w identyfikacji parzydełkowców na szybie

94adamo94 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3609
Cześć, proszę o pomoc w identyfikacji organizmów na szybie. Średnica około 1-2mm. Nie mają wyraźnego korpusu, tak jakby parzydełka wyrastały z jednego punktu, czyli takie bardziej krzaczaste niż drze...
Messenger_creation_b70d4c21-1ce0-48b5-aed1-a18fbbc8dfb8.jpeg

Red Cherry, problem z wodą? Różnica pH dzień/noc?

ToPiLoPiX w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4726
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
IMG20240707202908.jpg

Mordercze Red Cherry

Adip w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5954
Witam, od trzech tygodni mam problem ze zgonami krewetek, czasem jeden zgon na dobę, czasem więcej. Parametry wody poprawiłem, nie leję za dużo chemii, napowietrzanie poprawiłem za pomocą deszczownicy...
20230602_113609_Easy-Resize.com.jpg

Pomoc w identyfikacji choroby

David_90 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1339
Witam czy mógł by mi ktoś pomóc w nakierowaniu co dolega mojemu skalarowi od wczoraj zachowuje się jak na dołączonym zdjęciu oraz filmie, Inne ryby się maja dobrze tylko owy skalar ma problem jakiś. ...
IMG_20220929_175743.jpg

Pomoc w identyfikacji płci Pielęgniczek Ramireza

Iblis88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7739
Witam. Kupiłem dwie Pielęgniczki Ramireza oraz jedną Electric Blue. Proszę o pomoc w identyfikacji płci ponieważ chciałbym dokupić drugą do pary dla Electric Blue oraz upewnić się że te zwykłe które k...

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2267
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10146
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Statystyki

Ten temat przegląda 304 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 303 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.