Hygrophila Rosanervig - korzenie przybyszowe.
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam. Posiadam w akwarium roślinę jak w temacie. Mam pytanie - czy normą jest, że wyrasta na niej mnóstwo korzeni przybyszowych? Praktycznie niemal na każdym węźle. Przy czym razem z korzeniami pojawia się rozgałęzienie (nowy odrost). Czy to norma dla tej roślinki?
-
dpetx
●
- Ranga: Początkujący
To objaw niedoborów makro - jeśli korzeń 'powietrzny' jest prosty, to brak azotu; jeśli rozgałęziony na końcach, to również brak potasu.
-
3promile
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
A czy może to być zbyt duża ilość światła? Sam nie wiem podaję potas, azot nie spada poniżej 15-20. Podłoże fakt, może być ubogie - bazalt i w nim kulki gliniano-torfowe dość gęsto.
-
dpetx
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Trudno zdefiniować "zbyt dużą ilość światła". Zależność jest prosta - więcej światła wymusza więcej CO2; więcej CO2 wymusza więcej makro; więcej makro wymusza więcej mikro. Dokładnie w tej kolejności.
-
3promile
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Co do makro to jedynie potas może w zbyt małej ilości podaję. Podaje płynny AA. Starałem się trzymać dawkowania podanego na opakowaniu. Azot i fosfor mam w normie, fosfor może ostatnio nawet nieco za wysoki. Magnez też chyba ok. Nie mam testu. Ale jak dwa razy podchodziłem żeby sprawdzić doświadczalnie i dodałem nieco to za każdym razem powykrecalo młode liście na roślinach. Odkąd zacząłem podawać CO2 rośliny rosną jak głupie, przynajmniej większość.
-
dpetx
●
Powiązane tematy
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg
Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, konieczność dojaz...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg
Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością są kor...
witam ! jak w temacie jakie macie doświadczenia w prowadzeniu tej rośliny ?
Witam jutro planuje podmianę wody i przycięcie roślin. Zauważyłem, że moja rotala puszcza dużo takich korzeni co z nią zrobić jak podciąć a może zostawić tak narazie?
Tak jak w temacie.
Kiedy w akwarium brakowalo makro i mikro, zaczely sie pojawiac korzenie przybyszowe - poboczne, czy jak one sie nazywaja.
Nastepnie zaczalem baniak nawozic. Kondycja roslin sie pop...
Witam,
Nie mam dużego doświadczenia w uprawie i chciałbym poradzić się w kwestii jednej z moich roślin, chodzi o Hygrophila Cherry leaf. Akwarium wystartowanie z początkiem października 2015. To moje...
Witam. Jak uniknąć tworzenia się korzeni na pędach rotali, ludwigi i innych roślinach łodygowych. Po posadzeniu nowej zaszczepki momentalnie obrastają korzeniami co nie wygląda fajnie.
Macie jakieś porady kiedy i jak zacząć przycinać hygrophila guianensis aby wyglądała jak na zdjęciu.
Rośnie u mnie szybko, rozmnożyłem z jednej sztuki na kilkanaście sadzonek i chyba muszę posadzić na...
Dałem 2 dni temu 2ml fosforu i po 4 godzinach roślinie zaczeły stożki robić sie brazowe.Podczas zakładania akwarium nie dawałem żadnych nawozów roślina zrobiła to samo.Jeśli mogłby być to czegoś brak ...
Miałem ostatnio przycinkę, m.in Pogostemon erectus poszedł pod nożyczki, niektóre jego łodygi były bardzo marne, lekko gnijące, bez igiełek, praktycznie same kikuty łodyg. Wyciągnąłem je całkowicie z ...
|
|