Pro Soil - dlaczego jest niedostępny? - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pro Soil - dlaczego jest niedostępny?

Liczba wyświetleń: 25325·Odpowiedzi: 70
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

Witam

Zakładam nowe akwarium, zastanawiałem się co do podłoży (ada czy pro soil) wybór padł na pro soil - o zgrozo - a tu BRAK nie ma na roślinyakwariowe.pl i na znanym portalu aukcyjnym!

nquest
Ranga: Poznaje temat

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Zakładam nowe akwarium, zastanawiałem się co do podłoży (ada czy pro soil) wybór padł na pro soil - o zgrozo - a tu BRAK nie ma na roślinyakwariowe.pl i na znanym portalu aukcyjnym!

No to się wybór zawęził ;p

Podłoże jest w tej chwili niedostępne, gdy znów się pojawi będzie się wyświetlało na stronie.
Trzeba się uzbroić w cierpliwość albo wybrać jeden z alternatywnych granulatów.

p.s. podłoża ze sklepu RA nie parują, ew. woda, ale ta jest uzupełniania na bieżąco :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Nie chce zakladac nowego tematu. To jak tamat pro.... szykuje sie do restartu. Wczesniej podlezem u mnie byla ziemia+ zwirek. Czy pro soil zadowoli mnie. Stosuje tylko gotow nawozy.. co do marki moge sie ustosunkowc. Chodzi o to czy dam sobie z nim rade

risen28
Ranga: Stały bywalec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki napisał(a):No to się wybór zawęził ;p

Podłoże jest w tej chwili niedostępne, gdy znów się pojawi będzie się wyświetlało na stronie.
Trzeba się uzbroić w cierpliwość albo wybrać jeden z alternatywnych granulatów.

p.s. podłoża ze sklepu RA nie parują, ew. woda, ale ta jest uzupełniania na bieżąco :)

Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie. Swoją drogą dziwne że "wyparowało" również z aukcji znanego portalu aukcyjnego.

nquest

Piotr Baszucki Nowa Ruda
nquest: Jak niedostępne to niedostępne, nic nie poradzisz

risen28: wybrałbym Amazonię lub Aquasubstrate (czarny)

Piotr Baszucki

Akwaria

Amazonia lub AZOO Pland Grower Bed (czarny)

rrosi
Ranga: Aktywny użytkownik

Witam. Z pro soilem faktycznie dziwna sprawa. Dziś objeździłem całą Warszawę w poszukiwaniu tego substratu. Nawet tam gdzie było go naprawdę sporo , nie ma żadnego woreczka. Wygląda na to że został wycofany z rynku. Ktoś zna powody??

oleraf
Ranga: Początkujący

Fabryka w Belgii ma przestoje produkcyjne spowodowane problemami, stąd niedostępność podłoża.

Szymon.

maslo_82 Poznań
A z kolei słyszałem, że pro-soila już nie będzie bo nie i tyle, za małe pieniądze się na tym zarabia.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

3 tyg temu już zaczął się problem z dostępnością pro soila ja obdzwoniłem większość sklepów w Polsce , nawet ci co mieli wystawione w sklepach i aukcjach internetowych po weryfikacji w magazynie stwierdzali ze brak (a to tylko 4 worki chciałem zamówić )

discuss

Również usłyszałem że sprzedawcy nie mogą się dogadać co do ceny i że już go raczej nie będzie, bo nie. Jednak na aukcjach były nawet promocje przy większym zamówieniu a jednym ze sklepów w Warszawie cena jednego worka wynosiła ponad 100zł, czyli spora marża. I o dziwo tam też nie ma. Nie mówią nam wszystkiego. Jakiś spisek na którym tracą j konsumenci. :evil:

oleraf

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Tak, to na pewno jakiś spisek.

Wszystkie teorie prosimy publikować w tym temacie, będzie co poczytać wieczorem jak TVP puści nudny film :)

8)

Piotr Baszucki

Akwaria

Kolego jeśli sprzedawca mówi mi nie ma, bo nie i możliwe że nie będzie. A na pytanie czemu nie uzyskuje żadnych konkretnych odpowiedzi to wybacz jak to nazwać?

oleraf

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Istnieje takie określenie: brak informacji

Jeśli zapytam Cię dlaczego wszechświat się rozszerza, a Ty nie podasz mi żadnych konkretnych odpowiedzi czy oznacza to, że bierzesz udział w międzynarodowym spisku?

Jeśli Twój sprzedawca nie uzyskał konkretów od przedstawicieli producenta przecież nie będzie Cię kłamał abyś usłyszał cokolwiek. To chyba dobrze o nim świadczy.
A jeśli tego nie zrobi - to na pewno bierze udział w spisku i wszystko po to abyś Ty jako konsument coś stracił. No paranoja :) Przecież sprzedawca nie przewraca podłoża łopatą na zapleczu (pomijam ekstremalne przypadki).

Nie widzę nic prostszego - wchodzisz na stronę producenta, klikasz w zakładkę kontakt, dzwonisz/piszesz i prosisz o wyjaśnienie.

Na skróty:
http://www.aquatic-nature.be/eng_contact.html

Piotr Baszucki

Akwaria

Świetnie. Reprezentujemy chyba stanowiska po dwóch stronach lady. Bo dla mnie szanujący się producent (czegokolwiek) zamieszcza na swojej stronie, bądź informuje w inny sposób o możliwości braku produktu na rynku i podaje powód. Inna sprawa że z tym wszechświatem to dałeś mocno do pieca. Ale ok https://www.google.pl/search?redir_esc= ... C5%9Bwiata tyle uzyskałem informacji o zjawisku o którym wspominasz. Natomiast o braku Aquatic-Nature Pro-Soil informacji zero. Dalsza dyskusja nie jest nawet tego warta. Produktu nie ma, nikt nie wie czemu i tyle w temacie. Trochę to dziwne jak na XXI wiek. Nie mam pretensji do sprzedawcy, ale miło by było gdyby sam wykazał się odrobiną inwencji, by mógł odpowiedzieć na moje pytanie.

oleraf

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 1811
Inwencji, czyli ma wymyślić jakiś wiarygodny powód? Ok. Okazało się, że zmieniły się normy dotyczące składu surowca , z którego podłoże się produkuje. Na czas dostosowania do powyższych, nastąpiła przerwa w produkcji, która potrwa co najmniej miesiąc. Mam nadzieję, że brzmi wiarygodnie i czujesz się dobrze poinformowany.

Anonim 1811

Chester nie chodzi mi o Ciebie, Piotra, czy RA. W żadnym wypadku. Chodzi mi o to że mam tryb pracy jaki mam i nie mogę zrobić jakichkolwiek zakupów bez dnia wolnego. Wziąłem więc urlop spędziłem prawie pół dnia jeżdżąc po Warszawie samochodem, co do przyjemności nie należy, żeby kupić jedną paczkę pro soila na uzupełnienie. Gdyby w jakim kolwiek z tych sklepów poinformowano mnie że został on chwilowo wycofany z rynku na jakiś tam określony czas, mógłbym spożytkować wolny dzień w o wiele milszy sposób. A ja dowiedziałem się o braku pro soila z tego forum. Odpowiedzi więc nie mamy bo nie i możliwe że już nie będzie, nie były w tym przypadku satysfakcjonujące. Mam nadzieję że rozumiecie moje rozgoryczenie... To że nie ma produktu w jednym miejscu , nie oznacza że nie dostanę go w innym, no chyba że zostanę poinformowany że chwilowo został całkowicie wycofany. Wtedy cierpliwie czekam, lub kupuję jego zamiennik (lepszy bądź gorszy).

oleraf

weder Gdynia
Piotr Baszucki napisał(a):Tak, to na pewno jakiś spisek.

Wszystkie teorie prosimy publikować w tym temacie, będzie co poczytać wieczorem jak TVP puści nudny film :)

8)

Jedna z nich... Pewnie ADA ich wykupiła :lol:
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

robert-szostak Olsztyn
Oleraf, Ja kupił bym na Twoim miejscu, po prostu inne podłoże, np. ELOS-a. Sprawdziłem, że świetnie trzyma parametry, nie pyli, świetnie ukorzenia np. graminifolię.

pozdrawiam
R.

robert-szostak
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Olsztyn

oleraf napisał(a):Świetnie. Reprezentujemy chyba stanowiska po dwóch stronach lady. Bo dla mnie szanujący się producent (czegokolwiek) zamieszcza na swojej stronie, bądź informuje w inny sposób o możliwości braku produktu na rynku i podaje powód. Inna sprawa że z tym wszechświatem to dałeś mocno do pieca. Ale ok https://www.google.pl/search?redir_esc= ... C5%9Bwiata tyle uzyskałem informacji o zjawisku o którym wspominasz. Natomiast o braku Aquatic-Nature Pro-Soil informacji zero. Dalsza dyskusja nie jest nawet tego warta. Produktu nie ma, nikt nie wie czemu i tyle w temacie. Trochę to dziwne jak na XXI wiek. Nie mam pretensji do sprzedawcy, ale miło by było gdyby sam wykazał się odrobiną inwencji, by mógł odpowiedzieć na moje pytanie.

Zgadzam się!

nquest

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

766762687_1021635500778693_4982467018510898180_n.png.jpeg

ADA Amazonia PRO

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 475
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5689
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5144
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Aqua-Art AquaSubstrate Pro

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3052
podloze-aqua-substrate-pro.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
jbl-proscape-plant-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL ProScape Plant Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2948
jbl-proscape-plant-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-oase-scaperline-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Oase ScaperLine Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2952
podloze-oase-scaperline-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane po...
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Dennerle Scapers Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3087
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - YOKUCHI Ishiko Jiban Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3038
podloze-yokuchi-jiban-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Tropica Aquarium Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2843
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...

Ziemia aqua soil termin ważności??

klosiu2 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4129
Witam. Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...

Statystyki

Ten temat przegląda 518 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571005
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 518 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.