Witam wszystkich,
Jeszcze do nie dawna planowałem start zbiornika 180L z roślinkami jednak ten akurat poszedł w odstawkę gdyż przypadkiem zakupiłem większy ok 560L wody.
W prawdzie na start zbiornika będę musiał jeszcze trochę poczekać to już teraz kompletuje sprzęt i planuję jak on będzie wyglądał a w związku z tym mile widziane wszelkie porady, sugestie.
Zbiornik : 226x45x60h szyba 12mm (560L netto)
Oświetlenie : 312Watt (8x39Watt T5) różne świetlówki dzienne plus 2 różowe
Ogrzewanie : do wyboru 2x Jager 150Watt i 1x 300Watt
Filtracja : do wyboru Aquanova 1500, FLuval 405, Fluval 305, Tetra 700
Nawożenie : Butla dyfuzor
Podłoże : Z uwagi na bardzo wysokie ceny podłoża rozważam patent z cienką warstwą mieszanki ziemi torfu
gliny keramzytu pod czarny grys bazaltowy (całkowita drubość podłoża od 5 do 10cm)
Wystrój : Korzeń, lignit, wyżyna z lawy wulkanicznej.
Rośliny : tu przede wszystkim czekam na waszą pomoc.. Moja wizja to fajnie porośnięta wyżyna, niżej cieniutkie trawki i na nizinie na płasko krótki trawnik np. glosia Wśród wyższych roślin chciałbym jakiś czerwony akcent dla przełamania..

Nie wiem czy nie zapomniałem o czymś w razie czego uzupełnię później..
Co o tym myślicie? Co zostawić co wymienić, wyrzucić?
1.Czy oświetlenie wystarczy? Ewentualnie istnieje opcja dołożenia oświetlenia LED w miejscu najbardziej światłolubnych roślin..
2. Temperatura zimą w pokoju wynosi około 20,5 - 21 stopni. Jaką minimalną celem oszczędności a zarazem optymalną dla roślin temperaturę muszę utrzymać w akwarium? Które
grzałki wybrać?
3. Filtracja w akwarium roślinnym z tego co wiem nie musi być aż tak mocna mimo to do dyspozycji mam te 4 filtry które zastosować przy nie wielkiej obsadzie ryb..
4. Jaką butlę kupić? Tego akurat jeszcze nie mam i nie za bardzo się na tym znam.. Warunek optymalne nawożenie na chociaż 3 mce aby nie trzeba było jej ciągle nabijać..
5. Co i jak zrobić z tym podłożem aby było jak najlepsze i najbardziej bezpieczne oraz względnie tanie bo nie stać mnie niestety wydać 1000zł na ProSoila

Kombinować z tą ziemią czy po prostu kupić ze 2 duże worki substratu na dno przykryć siatką i na to bazalt.. Nie potrafię wymyśleć nic sensownego w tym temacie..

6. Lawa pewnie lawie nie równa.. Z tego co czytałem niby nie zmienia parametrów ale czy ktoś trzyma ją z powodzeniem w większych ilościach..? Mam zamiar użyć jej jako struktury wzgórza dodatkowo jej porowata powierzchnia okaże się dodatkowym atutem..? Może jakieś inne propozycje na podbudowę?
7. Bardzo bym prosił o pomoc w doborze roślin, jestem otwarty na wszelkie propozycje dzięki którym już teraz będę mógł się za nimi rozglądać i ew. kompletować powoli w miejszym zbiorniku aby później docelowy od razu był w pełni obsadzony..
Dziękuję i czekam na Waszą pomoc

Wojtek