226x45x60h roślinne - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

226x45x60h roślinne

Liczba wyświetleń: 1331·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
_VIPER_ Łódź

17 sty 2014, 12:36 226x45x60h roślinne  (#1)  

Witam wszystkich,

Jeszcze do nie dawna planowałem start zbiornika 180L z roślinkami jednak ten akurat poszedł w odstawkę gdyż przypadkiem zakupiłem większy ok 560L wody.
W prawdzie na start zbiornika będę musiał jeszcze trochę poczekać to już teraz kompletuje sprzęt i planuję jak on będzie wyglądał a w związku z tym mile widziane wszelkie porady, sugestie.

Zbiornik : 226x45x60h szyba 12mm (560L netto)
Oświetlenie : 312Watt (8x39Watt T5) różne świetlówki dzienne plus 2 różowe
Ogrzewanie : do wyboru 2x Jager 150Watt i 1x 300Watt
Filtracja : do wyboru Aquanova 1500, FLuval 405, Fluval 305, Tetra 700
Nawożenie : Butla dyfuzor
Podłoże : Z uwagi na bardzo wysokie ceny podłoża rozważam patent z cienką warstwą mieszanki ziemi torfu
gliny keramzytu pod czarny grys bazaltowy (całkowita drubość podłoża od 5 do 10cm)
Wystrój : Korzeń, lignit, wyżyna z lawy wulkanicznej.
Rośliny : tu przede wszystkim czekam na waszą pomoc.. Moja wizja to fajnie porośnięta wyżyna, niżej cieniutkie trawki i na nizinie na płasko krótki trawnik np. glosia Wśród wyższych roślin chciałbym jakiś czerwony akcent dla przełamania..:)

Nie wiem czy nie zapomniałem o czymś w razie czego uzupełnię później..
Co o tym myślicie? Co zostawić co wymienić, wyrzucić?

1.Czy oświetlenie wystarczy? Ewentualnie istnieje opcja dołożenia oświetlenia LED w miejscu najbardziej światłolubnych roślin..

2. Temperatura zimą w pokoju wynosi około 20,5 - 21 stopni. Jaką minimalną celem oszczędności a zarazem optymalną dla roślin temperaturę muszę utrzymać w akwarium? Które grzałki wybrać?

3. Filtracja w akwarium roślinnym z tego co wiem nie musi być aż tak mocna mimo to do dyspozycji mam te 4 filtry które zastosować przy nie wielkiej obsadzie ryb..

4. Jaką butlę kupić? Tego akurat jeszcze nie mam i nie za bardzo się na tym znam.. Warunek optymalne nawożenie na chociaż 3 mce aby nie trzeba było jej ciągle nabijać..

5. Co i jak zrobić z tym podłożem aby było jak najlepsze i najbardziej bezpieczne oraz względnie tanie bo nie stać mnie niestety wydać 1000zł na ProSoila :( Kombinować z tą ziemią czy po prostu kupić ze 2 duże worki substratu na dno przykryć siatką i na to bazalt.. Nie potrafię wymyśleć nic sensownego w tym temacie.. :(

6. Lawa pewnie lawie nie równa.. Z tego co czytałem niby nie zmienia parametrów ale czy ktoś trzyma ją z powodzeniem w większych ilościach..? Mam zamiar użyć jej jako struktury wzgórza dodatkowo jej porowata powierzchnia okaże się dodatkowym atutem..? Może jakieś inne propozycje na podbudowę?

7. Bardzo bym prosił o pomoc w doborze roślin, jestem otwarty na wszelkie propozycje dzięki którym już teraz będę mógł się za nimi rozglądać i ew. kompletować powoli w miejszym zbiorniku aby później docelowy od razu był w pełni obsadzony..

Dziękuję i czekam na Waszą pomoc :)

Wojtek

_VIPER_
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Łódź

23 sty 2014, 18:59 Re: 226x45x60h roślinne  (#2)  

Oświetlenie

Mam akwarium podobnych rozmiarów 480l i posiadam oświetlenie w świetlówkach led po 23w łącznie 140W. Kąt świecenia 120stopni. Cała moc idzie w wodę :D. A nie jak w świetlówkach tylko część.
Baniak ma niespełna 3tyg a łodygowce poszły już o 50% do góry :)
Akwarium - 200cm, oświetlenie 150cm. Niedoświetlone boki są zarezerwowane dla roślin, które takie miejsca uwielbiają ;)

Podłoże

Tanio wychodzi lawa wulkaniczna w drobnej gradacji około 30zł za 25kg.
Tak u Siebie zrobiłem + pro soila na "wyspy" dla bardziej wymagających.
Łodygowce rosną w lawie i mają się świetnie. Jedyny minus to ciężkie sadzenie.

Temperatura

Tu bym nie wydziwiał bo w przyrodzie też występują pory roku i czasem jest cieplej a czasem chłodniej.
Chyba, że zamierzasz miec rośliny, które rzeczywiście poniżej 22,23 stopni marnieją.
Od siebie mogę dodać, że nie mam ogrzewana w akwa odkąd zacząłem przygodę z akwarystyką roślinną.

CO2- butla 6kg. Pomyśl tylko jak chcesz rozpylać CO2. Ja u siebie wprowadziłem wężyk z CO2 pod oś wirnika w kubełku i on mieli mi CO2 i rozprowadza po akwarium. Najtańszy koszt. Możesz również zastosować filtr narurowy.
Wybór należy do Ciebie :)

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

_VIPER_ Łódź

25 sty 2014, 12:14 Re: 226x45x60h roślinne  (#3)  

Właśnie przejrzałem Twój post z tym akwarium i powiem szczerze że również testuję oświetlenie led w małym akwarium 52L i to na ziemi kwiatowej.. Jutro zrobię drugie zdjęcie po upływie tygodnia od startu i pokażę na forum..

Jeśli chodzi o akwarium o którym mówimy na led na pewno nie zmienię.. Za duże koszty rozważam ewentualnie dopałkę z ledów jeśli wyjściowe 312W okaże się za słabe..

_VIPER_
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 sty 2014, 15:26 Re: 226x45x60h roślinne  (#4)  

no koszt spory.... ja okazyjnie je dostałem bo tak też bym nie ryzykował nie wiedząc czy ta ilość W wystarczy.

djwow
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

3-metrowe akwarium roślinne w Białbymstoku

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1194
Zapraszamy do obejrzenia.
prl_12.jpeg

Akwaria roślinne czasów PRL-u

Godween w Szkło i meble · Odpowiedzi: 76 · Wyświetlenia: 70616
Okazuje się, że sporym zainteresowaniem cieszyło się "Akwarium z czasów PRL-u" stoiska Lubuskiego Forum Akwarystycznego na Targach ZOO-BOTANICA. Szczegóły: https://roslinyakwariowe.pl/galeri...
TC421.JPG

Oświetlenie DIY roślinne

Wiktor27 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5151
Cześć, pisze z zapytaniem. Otóż chce zbudować własną belkę do akwarium z wymagającymi roślinami. Akwarium o pojemności 72l. Wymiary: 60x30x40 Jakie diody najlepiej użyć, aby roślinki ładnie rosły. M...
lisbona.jpg

Lizbona - największe akwarium roślinne na Świecie

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 158 · Wyświetlenia: 112310
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/styczen/ada-lizbona-1.jpg Już niebawem będziemy mieli okazję obejrzeć największe na Świecie akwarium roślinne zaaranżo...
20151208_104210.jpg

Warszawskie ZOO - akwarium roślinne

yoyi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 30273
Wpadłem ostatnio do ZOO w Warszawie zobaczyć, co w trawie piszczy. Przyznam szczerze, że nowe akwarium roślinne robi wrażenie. Miałem szczęście być z samego rana, więc ludzi nie było za wiele a przy o...
692429AA-9677-452B-8678-76160CE34DE7.png

Oświetlenie led roślinne

neverek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3801
Cześć, chciałbym zamienić oświetlenie t5 na ledy. Aktualnie są to świetlówki 2x45 jedna barwa miała druga pod rośliny. Rośliny wymagające wiec chce już konkretne oświetlenie, żebym nie musiał nic doda...
maxresdefault-3.jpg

Akwarium roślinne z dyskowcami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1849
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
25.08.09 led.jpg

Dyskowce - akwarium roslinne Prawda i Mity

aquamateo w Zwierzęta · Odpowiedzi: 334 · Wyświetlenia: 169381
Pod innym tematem powstał pomysł na założenie osobnego wątku odnośnie dyskowców w akwariach roślinnych. Postanowiłem rozwinąć watek i mam nadzieje ze wielu z Was będzie zainteresowanych tym tematem ty...

AZOO PLANT Hormony roślinne

mykkk w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6648
Witam!!! Czy ktoś już miał przyjemność przetestować te hormony?? jaka jest różnica między AUXINS-GIBBERELLINS-ZEATIN ??? Pozdrawiam

Statystyki

Ten temat przegląda 639 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 637 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.