Gruby żwir a roślinność - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Gruby żwir a roślinność

Liczba wyświetleń: 14540·Odpowiedzi: 10
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

08 sty 2014, 00:03 Gruby żwir a roślinność  (#1)  

Witam, od kilku dni szukam bezskutecznie odpowiedzi na dręczące mnie pytanie.
Czy na grubym żwirze będą skutecznie rosły rośliny?

Mam standardowy zbiornik 112l, a w nim wysypany właśnie taki żwir na grubość 3-4cm bez żadnych substratów czy innych podłóż. Chciałbym posadzić dosyć sporo roślin i chętnie będę je nawoził (jestem początkujący ale sporo czytam). Zmiana podłoża byłaby trudna w tym momencie, ponieważ w zbiorniku żyją już ryby i niewiele roślin (rosną żwawo).
Oświetlenie to 1x "zwykłe światło dla ryb", a druga, z tyłu to Juwel 18W Warm-Lite T8 założona 2 tyg temu.

Maociek
Ranga: Początkujący

kowcio77 Dublin
Za to co powiem pewnie przez niektórych zostanę zlinczowany :D W czym byś nie posadził roślin czy to żwirek piasek czy też substrat to będą rosły. W końcu w naturze nie rosną one w np ProSoil albo Amazonii. Kwestią dyskusyjną pozostaje tylko fakt jaki uzyskasz efekt i kondycję roślin. Oczywiście możesz spróbować na tym żwirku ale licz się z tym że nie wszystkie gatunki roślin mogą ładnie w tym rosnąc.

Z tyłu żwirku powinno być więcej co najmniej 7cm bo w 3-4cm rośliny będą słabo się trzymały podłoża.

Światła może być za mało jeśli będziesz chciał mieć coś bardziej wymagającego i stosować nawożenie oraz CO2.

Z czasem sam zmienisz podłoże jak się wciągniesz w zielsko :wink:

kowcio77
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Dublin

No w 4 cm mi się jeden typ rośliny nie trzyma ( nie pamiętam nazwy), ciągle wypływa bo nie tworzy typowego korzenia. Będę musiał dokupić więcej.

Maociek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W swoich zbiornikach stosowałem gruboziarnisty żwir i drobnoziarnisty. Zbiorniki były prowadzone w podobne sposoby (takie samo nawożenie, ta sama ziemia pod żwirem), w drobnoziarnistym wszystko lepiej rosło.

Tyrr
Ranga: Poznaje temat

Tutaj jest fajny przykład akwarium roślinnego na grubym żwirze.

rygiel22
Ranga: Poznaje temat

Ampularek_ Krzeszowice
Łatwiej będzie w drobnym. Jak już musisz mieć gruby to zrób sobie doniczki z fajnym podłożem dla roślin i obsyp je grubym żwirem.

Ampularek_

Miasto: Krzeszowice

pitee Mińsk Mazowiecki
Odgrzeję trochę kotleta. Sam posiadam aktualnie gruby żwir i zastanawiam się nad dosypaniem żwirku o mniejszej granulacji. Co prawda rośliny dobrze mi rosną na tym grubym ale często denerwuje mnie jak przycinam roślinki i chcę zasadzić odcięte łodygi - roślinki często mi wypływają (pomagają im też m.in rybki...)
Nurtują mnie pytania:
1. Czy jeżeli dosypię żwirek o mniejszej granulacji bezpośrednio na ten o większej to czy nowy żwirek z czasem się nie znajdzie pod tym grubym?
2. Jeśli zdecydowałbym się nad całkowitą wymianą podłoża, to czy można to zrobić na raty bez wyjmowania obsady (Część żwirku jednego dnia, odczekanie tygodnia, potem kolejna część i tak kilka razy?)
3. Może lepiej byłoby wyjąć np. połowę starego i na niego nasypać nowy żwirek?

Podkreślam, że nie chcę/nie mam warunków na restart.

pitee
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Mińsk Mazowiecki

Restart byłby najprostszym rozwiązaniem, też kiedyś podmieniłem część podłoża a dokładniej to odessałem całość z przodu bo po kilkunastu miesiacach mi sie to obsuneło z tyłu do przodu. Krasnorosty długo po tym zabiegu u mnie gościły ale z rybami nic nie było ;p

Jak dosypiesz drobnego to sie wymiesza i drobniejsza frakcja częsciowo opadnie w grubą, jak masz krewetki to zajdzie to jeszcze szybciej bo ich hobby to grzebanie w takim nowym podłożu hehe ;p

Pethro

weder Gdynia
3 do 4 mm to jeszcze nie taki gruby żwir i spokojnie można posiadać w nim większą grupę dowolnych roślin. Minusem 4mm żwiru jest sadzenie np. Roślin łodygowych z przycinki oraz problemy wynikające z nawożenia podłoża. Czym grubsza frakcja podłoża tym łatwiejsza jest w nim przepuszczalność wody. Dlatego może powodować to zbytnie przedostawanie się nawozów z podłoża do kolumny wody. Mi na żwirku 2-3mm najlepiej się prowadziło zbiorniki LT. Odwrotna sytuacja gdy mamy zbyt drobny żwirek też jest niedobra. W takim podłożu łatwo dochodzi do powstawania w nim stref beztlenowych.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

pitee Mińsk Mazowiecki
U mnie niestety z racji tego, że akwarium "odziedziczyłem" po teściu, wsypany został żwirek o granulacji ok 1cm. I właśnie jak piszesz Weder, sadzenie łodygowców w takiej frakcji to porażka gdyż często wypływają. Aktualnie wiem, że żwirku jest za mało i trzeba dosypać. Korzystając z tego faktu chciałbym zmniejszyć jego frakcję bez robienia restartu. Najłatwiej zrobić samą dosypkę - wtedy tylko jest problem że się wszystko wymiesza i większy pozostanie na wierzchu tak czy siak. No i mam zabitego gwoździa. Może uda się jakoś stopniowe go wymieniać pozostawiając jakąś cienką warstwę starego żeby wszystko zaraz nie szło do tafli...

pitee
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Mińsk Mazowiecki

Więc po prostu dosyp grubszą warstwe, się kiedyś wymiesza ale to nie tak ze u góry nic z drobnej frakcji nie zostanie i w całosci opadnie na dno

Pethro

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1463
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)
YouTube

Eksperyment AquaOwner - żwir czy podłoże aktywne

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6344
W eksperymencie użyto: - granulat Tropica w wersji Power - czarny żwir o granulacji 1-2mm (o obłych krawędziach, prawdopodobnie powlekany) - roślin z in-vitro - identycznego oświetlenia - podawany je...

Na górze żwir na dole podłoże?

daniel waligóra w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2123
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...

Żwir do akwarium - co wybrać ?

Bloodis w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2565
Witam forumowiczów , mam dylemat w kwesti wyboru żwirku. Co będzie lepsze i bezpieczniejsze dla ryb dennych , naturalny żwir rzeczny czy naturalny czarny żwir , do tego drugiego nie mam pewności....

Tanie podłoże - ziemia, keramzyt, akadama, żwir, piasek.

szukamiszukam w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4106
Jak w tytule, ale czy to wypali? Teoretycznie, na 100% wodzie z RO, to Akadama pociągnie mniej niż rok, co raczej nie będzie specjalnie straszne - bo i tak w końcu będę dążył do jak najmiększej wody ...

Używana Amazonia czy substrat i żwir kwarcowy?

roman1889 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2507
Witam. W nie długim czasie zapewne będzie restart zbiornika. Akwarium 200l 100x40x50 oświetlenie Led 72w filtr jbl e1501 Zostaję mi wybór podłoża. Zastanawiam się czy dać substrat jbl aquabasis 10l i...

Jakie podłoże pod Żwir????

Pykus82 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2465
Planuje start nowego baniaka 215l i mam pytanie jakiego podłoża użyć pod żwir??? Mam na oku Tetra Complete Substrate lub Tropica Plant Substrate - czy ktos testwał te dwa podloża , które jest lepsze? ...

Restart akwarium - dobór substratu pod żwir

dbull76 w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2979
Planuję wykonać restart mojego akwarium 80x30x35. Wierzchnią warstwę ma stanowić czarny żwir bazaltowy, aby rosły roślinki planuję "coś" podłożyć pod spód. W sklepie zasugerowano mi substrat...

Żwir akwariowy & Initial Sticks

Anonim 53985 w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 5354
Witam Czy możecie coś polecić do aktywacji zwykłego żwiru akwariowego Myślałem o TetraPlant INITIAL STICKS to substancja odżywcza w postaci pałeczek do nawożenia roślin. Baza odżywcza w podłożu dla ro...

Żwir kwarcowy czarny

tysonpb w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 10361
Witam. Czy ten żwir jest faktycznie żwirem kwarcowym ? Czy może ktoś używał tego żwirka lub ma na tyle wiedzy, żeby z fotografii rozstrzygnąć czy wpływa na parametry wody? Pare lat temu kupiłem żwir ...

Statystyki

Ten temat przegląda 334 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 334 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.