Węgiel aktywowany a fosforany - wyniki testu - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Węgiel aktywowany a fosforany - wyniki testu

Liczba wyświetleń: 9388·Odpowiedzi: 10
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Znalazłem ciekawy film na temat" Węgiel aktywowany a fosforany"- wyniki testu

thepitpit
Ranga: Początkujący

Jakub Kubica Krzeszowice
No to oglądamy :)

Jakub Kubica
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Krzeszowice

maslo_82 Poznań
And the bottom line is?? Bo gościu blubra i blubra coś tam pod nosem, że się słuchać odechciewa.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Raffy Gdańsk
To zrób lepszy filmik :) gościu włożył w to mnóstwo czasu i trochę kasy na te testy.
Akwarystyka wciąga jak głupia..

Raffy
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdańsk

AdamA Warszawa
Jak na amatorskie zajęcie to bardzo przydatne.
Osobiście używałem węgla Eheima i nie zauważyłem wzrostu fosforu w szkle, pH również.
Płukałem jednak 1-2 razy pobieżnie w zimnej wodzie.
Zacznę płukać w gorącej :-)
Inspirujące ...

maslo_82 napisał(a):And the bottom line is?? Bo gościu blubra i blubra coś tam pod nosem, że się słuchać odechciewa.

Również według mnie wykazujesz brak szacunku i postawy wobec czyjejś pracy.
Ostatecznie mogłbyś sobie darować takie komentarze i posączyć sobie pod nosem własne opinie.

AdamA

Miasto: Warszawa

Jakub Kubica Krzeszowice
Różnice duże więc przydatne info z filmu.

Jakub Kubica
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Krzeszowice

Masło jak zwykle - w nogach śpi, nie wie nic, ale naklikać potrafi. Masło wojuje z akwarystycznym establishmentem. Masło na prezydenta!
Brawo dla autora. Porządna, choć niby amatorska, analiza.
PS. Podpis pod masło - "z dużym doświadczeniem" to obraza dla Kadazana, Adama i wielu innych.

3promile
Ranga: Aktywny użytkownik

Masło masłem... a ja nawet margaryny nie używam a i staram się herbaty nie pić bo wcale nie taka zdrowa wbrew pozorom... węgla też nie używam bo i na co? No chyba, że jak ma się .... sra&^%kę :lol:
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero
Ranga: Znający temat

Wspieram stronę kontem Premium

AdamA Warszawa
Prospero napisał(a): węgla też nie używam bo i na co? No chyba, że jak ma się .... sra&^%kę :lol:

... albo zimno w chaupie ...

AdamA

Miasto: Warszawa

Ale coś w tym PO4 :shock: musi być bo są miejsca gdzie już chcą zakaz opalania węglem wprowadzić :lol: :shock: Mamy nadzieję, że jedyny CO2 wydostający się z otworów wentylacyjnych i kominów RA to ten z nadwyżek, które uciekły z baniaków :!: :wink:
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!

Prospero

Wspieram stronę kontem Premium

tao
thepitpit napisał(a):Znalazłem ciekawy film na temat" Węgiel aktywowany a fosforany"- wyniki testu
http://www.youtube.com/watch?v=vhDgDXeJpiA

Zgadzam się z kolegą film zaiste interesujący,szkoda tylko że autor filmu nie pokusił się o krok więcej i nie zbadał absorpcji azotanów w tych próbkach.
Uważam,że była by to o wiele ważniejsza dla nas informacja,mimo wszystko chylę czoła autorowi za pomysł i realizacje.
Co z filmu wynika dla zwykłego użytkownika,moim zdaniem nic co mogłoby nas odstraszyć od używania węgla aktywowanego.
Przeliczyłem te informację z filmu,tak jak umiałem i aby uzyskać podobny wynik w naszym akwarium jak w przedstawionym teście to na każde 100l akwarium potrzeba 16-20kg węgla aktywowanego w zależności od producenta węgla.
Dlatego nawet przy najgorszym węglu w teście, ilość fosforu uwalnianego do naszego akwarium będzie znikoma aby nie powiedzieć zerowa.
Stosując rzecz jasna dawki producenta węgla np.JBl 200g=400ml/100l akwarium,będzie to jakieś 100 razy mniejszą dawką od prezentowej na teście.
Gdybym się pomylił w wyliczeniach to przepraszam zainteresowanych i proszę o poprawienie mnie.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

tao

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG20240202183649.jpg

Problem z glonami i prośba o interpretacje wyników testu.

mszczynowski w Glony · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7972
Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, czytałem dużo na temat glonów tutaj jak i na innych forach. Walczę z nimi już kilka ładnych miesięcy. Posiadam akwarium 64l w nim kilka roślin które wczoraj pr...
387823479_645854857532328_8515700078101166102_n.jpg

Wyniki konkursu Aqua Show Rockscaping 2023

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1964
387823479_645854857532328_8515700078101166102_n.jpg Serdecznie zapraszam do zapoznania się z rezultatami zawodów Aqua Show Rockscaping, które miały miejsce w dniach 7-8 października w trakcie Lubels...
sprzęt.JPG

Glony po raz kolejny (załączone wyniki testów)

Amarok w Glony · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 26581
Witam! Niestety kolejny raz przegrywam z glonami, akwarium (125 L) mam już 6 miesięcy. To jest można powiedzieć mały restart, ponieważ wcześniej glonów było mniej ale zdecydowałem się wywalić całą st...
1-60922.jpeg

Wyniki konkursu World Aquascapers Union Contest

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2417
1-60922.jpeg Znamy już miejsca naszych rodaków w konkursie WAUC - World Aquascapers Union Contest. Zajęli oni aż 12 miejsc w rankingu między 30 a 100-ną pozycją... Czytaj więcej »
Zakwit wody, ichtio blue.jpg

Węgiel aktywny jako dodatek do podłoża.

steven69 w Podłoże · Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 21504
Witam wszystkich, Wpadłem na pomysł użycia węgla aktywowanego jako złoża biologicznego w którym zachodzą procesy denitryfikacji. Nie wiem czy jest to dobry pomysł dlatego chciałem tutaj zaczerpnąć op...

Węgiel w płynie - dziwny wynalazek

greir w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7552
Witam, Szukając niedrogiego aldehydu glutarowego natrafiłem na allegro na taką oto ofertę: wplynie.jpg Na moje zapytanie - "jaki to dokładnie roztwór aldehydu" Sprzedawca ku mojemu ździw...

Węgiel akywny w czym do filtra ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2876
W przyszłą niedzielę podmianka 30% wody po zakończeniu stosowania preparatu na ślimaki. Zamierzam do filtra po podmiance włożyć węgiel aktywny https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aquael-wkla...

Wiarygodność testu na Ca-Mg

shlub w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5659
Witam Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów mógłby mi wytłumaczyć, albo spotkał się z podobną sytuacją: dlaczego test Zooleka na Ca-Mg po przeliczeniu wykazuje GH=20*d natomiast gdy robię bezpośredn...

Konkurs EAPLC 2020 - wyniki

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5426
Kategoria nano: nano1.jpg nano2.jpg nano3.jpg Kategoria medium: medium1.jpg medium2.jpg medium3.jpg Kategoria large: large1.jpg large2.jpg Paludarium i Wabi-Kusa: paludarium-...

Procedura testu filtra zewnętrznego

kamz w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1346
Witam, chciałbym w niedługim czasie zrobić małe testowanko filtrów które posiadam w domu. Jak taki test powinien wyglądać wg was aby był najbardziej miarodajny? Chodzi mi o ocenę przepływu a nie in...

Statystyki

Ten temat przegląda 541 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 541 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.