Restart nr niezliczony ( porządny)
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie ! No to zacznę od tego że planuję resart, pcozekam jeszcze jak sie rozwinie sytuacja ale to kwestia czasu. Napisze jak to wyglądało od początku akwarium : 1. Zakładam zwykłe krewetkarium z garstką mchu i kilkoma roślinkami 2. Spokojnie do czasu wyjazdu po którym zginęły wszystkie krewetki 3. Restart( w zamysłach akwarium roślinne) 4. Kupno Ady Amazoni i najlepszy czas akwarium, chwilowy brak glonów wszystkie rośliny z bimbrownią i solami ładnie rosną. 5. Glony, wyniszczanie rotali, lecz henio nadal ładnie rósł lecz z glonami. 6. Totalna klapa pył na wszystkich roślinach na korzeniu ( coś z Ady spada na rośliiny i są brązowe) 7. Ostatnia próba ratunku, resatrt poprzycinanie roślin, wsadzenie wszystkiego od nowa. ( Znów pył, do tego doszedł brak wzrostu roślin, i wyniszczenie połowy gatunków. 8. Kolejny resart przejście ponownie na rybki i mech, oczywiście teraz znowu jest pył i to główny problem bo nie nawożę solami Co2, to nie spodziewałem sie wzrostu roślin. Cryptocormy się jakoś trzymają, rosną im liście ale w glonach ale to się da zwalczyć, mchy są całe w pyłach tak jak rośliny i korzenie ( dekoracje), dlatego nie leje Co2 w płynie nie robię bimbrowni bo straciłem większość roślin, a dodając ten pył to nawet sie nie opłaca kupować. W akwraium świeci teraz 11W i mchy w ogóle nie rosną na 90% przez pył, a w akwarium które ma dwa razy więcej światła, lecz nie ma pylu, rosną świetnie bez żadnych nawozów Dodam jeszcze że gdy poruszę Adą w akwrium to robi się tornado i tworzy się kolejna warstwa pyłu na roślinach ( czy ta Ada się jeszcze nadaje?) Obecnie posaidam do restartu: Pylącą Ada Amazonie Powder ( nie wiem czy sie nadaje) 27l Shrimp set Filtr z zestaw 2x11W trochę piasku i żwiru , jkorzenie do dekoracji i może ze 2/3 rośliny by sie uchowały ale trzeba by bylo kupić. Powiedzcie mi czy przy takim oświetleniu bimbrowni i Co2 w płynie, ( jeśli nowym to tanim bardzo żwirku) tam radę stworzyć coś takiego ( https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 51750.html) Niestety nie mogę już na to dużo przeznaczyć, tyle ewentualnie co za tani żwirek na pewno nie Ada i takie tam. Co doradzacie ?? Co zmienić, co wyrzucić, co dokupić  , co zostawić i jaki zestaw roślin do tego litrażu by pasował i do tego światła ( myślę 3/4 gatunki henio na przód rotala na tył jeżeli jest to możliwe). Proszę o odpowiedź, za którą już z góry dziękuję.
-
Adamowik
●
- Ranga: Stały bywalec
Kup żwirek czy bazalt a pod to ziemia ogrodowa, najtańsza, bez nawozów i gadżetów. Najtaniej wychodzi, a czy najlepiej to zależy od umiejętności. Mam teraz już 3-cie akwarium ale pierwszy raz na bazalcie i ziemi. I właśnie po raz pierwszy nie mam glonów i super mi wszystko rośnie. Brak glonów to kwestia światła, CO2 i nawożenia. Reszta już ma mniejsze znaczenie  Tak na zachętę:
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Dziwne że amazonia powder pyli. Ja jej używałem przez rok w akwarium, potem rok przeleżała wysuszona na strychu i teraz znowu jej od roku używam i jest wszystko w porządku. W jakim sensie pyli? Jeśli ruszysz jakąś ukorzenioną roślinkę albo dekorację to normalne i trzeba z tym uważać. Jeśli pyli przy delikatnym poruszeniu wodą to rzeczywiście coś jest nie tak. Myślę że taką 'zepsutą' amazonię możesz z powodzeniem użyć jako substrat pod żwir (ja bym użył żwirku kwarcowego gradacji ok 2mm- rośliny lepiej na nim rosną niż na bazalcie). Zawsze to lepsze niż ziemia z którą są same kłopoty. I oświetlenie 2x11w bez co2 to za dużo. Możesz użyć tego 2x11w tylko dość wysoko nad powierzchnią wody (jakieś 20cm) no albo 1x11w. Pierwsza opcja lepsza pod każdym względem z wyjątkiem ekonomiczności oczywiście 
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzieki za odpowiedzi, a co do Co2 to mogę mieć bimbrownię i mam Co2 w płynie. A polecacie stosowanie przy tym soli?
-
Adamowik
●
W małym akwa oryginalne nawozy się sprawdzą, bo ich dużo nie zużyjesz. Przy dużych banikach to już raczej sole wskazane ze względów ekonomicznych. Ja jadę na solach w 50L akwa.... Koszt to jakieś 10 zł rocznie...
-

matu
●
Sprawdzić się sprawdzą, ale nie stać mnie na Ady  i takie tam. Czyli mój plan to : Zakupić żwirek bazalt, lub jakis drobny i fajny pod nigeo włożyć troche ziemi ogrodowej ( ale nie jestem pewny czy to zrobie bo znowu bedą takie problemy jak z Adą i klops), umyć rośliny dokupić przełożyć lampę aby było 2x 11W włączyć bimbrownie podawać CO2 w płynie i sole. Czy to dobry plan? I czy z tą ziemią to nie bedzie właśnie takiego ryzyka ?
-
Adamowik
●
Usunięto użytkownika 31012
Sole sobie odpuść, na razie, w tak małym akwarium. Lepiej wyjdziesz jak zakupisz gotowe nawozy, przy solach można łatwo przedawkować w takim litrażu i musisz mieć testy kropelkowe co wiąże się ze sporymi wydatkami. Co do ziemi, to ważne by była bez żadnych dodatków, (warto w niektórych przypadkach przedzielić ziemię od żwiru jakąś siatką) nawozów. Z ziemią na pewno nie będzie takich kłopotów jak z adą.
-
●
I tu sie nie zgodze z kolega Grzeskie bo nie ma racji. Co to testow i soli to to nie prawda. To wlasnie przy solach wiesz dokladnie ile czego wlewasz a przy oryginalnych nawozach nie wiesz. A co do podloza to tak samo kolega porownuje ziemie do Amazoni to chyba jakis żart. Najlepszy granulat dla roslin jaki mialem i mam to wlasnie ADA. Ale skoro kolega Grzesiek wie lepiej to niech mi powie ile doda azotu wlewajac 1ml GREEN BRIGHTY SPECIAL - LIGHTS na 100l akwarium 
-

czosnek20053
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Strzelce Opolskie
Na podłożach ADA jest trudniejszy start, trzeba co kilka dni wodę podmieniać bo się nawoy uwalniają. Na żwirku itp podmiana co tydzień wystarczy. Jesli chodzi o testy to przy EI ich nie potrzeba jeśli się dobrze wie jakie parametry ma woda w kranie. Rób tak jak napisałeś, żwirek (3-4cm) a pod nim siatka czy też skarpety z ziemią 2-3cm.
-

matu
●
O to mi chodziło, że trzeba mieć testy na początku startu Ady jak i dla poznania parametrów kranówki. Babola strzeliłem z testami przy EI, sorry, zwracam honor. Nie stosowałem nawozów ady, chyba wiesz z jakimi kosztami się wiąże lejąc takie nawozy przy większych litrażach, mam akwarium 475l.
-
●
To nawet nie chodzi o to jak wyglądają początki, ilośc podmian i te sprawy. Ale chodzi mi o to ze ten pył z Ady totalnie blokuje rozrost roślin nie niszczy ich ale nawet mchy nie rosną. Inne roślinki jak przez jakiś czas nei są pokrtye to jakoś idzie ich wzrost, a nawet glony sie nie pojawiają ( chociaż to nic dziwnego bo nei nawoże). Czyli jaki zwirek byście porponowali jakbym chciał mieć henia lub glosie, albo elocharisa . Muszę mieć plan np. Kupić żwirek taki i taki, podzielić go siatką, zainstalować bimbrownie podawać sole i Co2 w plynie, dokupić odpowiednie rośliny, podłączyć 2x11w i czekać  Jak na razie to porsiłbym o odpowiedź jaki żwirek będzie odpowiedni dla tych roslin, nie wiem moze kwarcowy, moze jakiś link do aukcji na PW ( byłbym wdzięczny) i jakie gatunki roślin porponujecie do tej 27l 2x 11W przy tym żwirku, ziemi pod spodem, bimbrowni Co2 w płynie i solach  Pozdrawiam i czekam na odpowiedź 
-
Adamowik
●
Adamowik napisał(a):Czyli jaki zwirek byście porponowali jakbym chciał mieć henia lub glosie, albo elocharisa .
Najlepiej zwykły czarny bazaltowy o granulacji 1-3mm
-

Yabby
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Bazalt 1-3mm masz akurat u góry na mojej focie. Przy świetle 2x11W pociągną ci wszystkie rośliny. Proponuję byś pooglądał baniaki z forum i wybrał coś dla siebie 
-

matu
●
Oglądałem nie raz, prawie wszystkie chyba widziałęm, ale tam te najłładniejsze, albo te które mi przypadły do gustu są oparte na butlach Co2, na które mnie nie stać. Zastanawiam się jak się henio ukorzenia w tym bazalcie daje rade jakoś?
-
Adamowik
●
W bazalcie 1-3mm się ukorzeni.
-
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
czosnek20053 napisał(a): ile doda azotu wlewajac 1ml GREEN BRIGHTY SPECIAL - LIGHTS na 100l akwarium:D
N 0.02 ppm NH4 0.01 ppm NO3 0.04 ppm Wg http://calc.petalphile.com/ 
-

Godween
●
-
Zastanawiam się jak się henio ukorzenia w tym bazalcie daje rade jakoś?
Mam dyyyyyywan - jutro wrzucę fote .... 
-

matu
●
Dzisiaj mam zamiar kupić bazalt jak majmniejszej granulacji 1-3, 2-4 i ogłosić w dziale giełda że zakupie rośliny, mam zamir dzisiaj wymyślić jakie. Dzisiaj chyba głównym zamiarem jest kupienie bazaltu i przyrządów do bimbrowni, bo nic wiecej sobie nie przypominam . Ewentualnie gdy zobaczę ładną roślink, tanią w dobrym stanie to może zakupie.
-
Adamowik
●
-

matu
●
Nawozisz jakoś? Butla Co2? A nie kupiłem bazaltu, tylko neistety zwykły drobny nżwirek, ponieważ sam bazalt 3kg kosztował 26zł, to ja dziekuje ...... Proponujecie podkładać ziemię do kwiatów w workach pod żwirek czy może tą pylącą Adę?( chociaż chyba wole nie ryzykować) I czy jesteście pewni że ziemia nie zmętni wody, bo tak się dzieje jak ją wkładam normalnie?
-
Adamowik
●
Powiązane tematy
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) S...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
potrzebuje pilnej pomocy w restarcie akwarium.
Witajcie, szukam pomocy odnosnie restartu akwarium. W skrocie akwarium 40x30x30 bylo ok lecz zaczela sie ospa, rosliny zaczely obumierac, ryby zaczely umierac. Doszedlem do wniosku by zaczac od nowa, ...
Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor...
Cześć,
Zarejestrowałem się do tutaj na forum bo z tego co widziałem jest tu sporo osób z doświadczeniem i wiedzą specjalistyczną z której nie ukrywam chciałbym skorzystać. Moja mama jest starszą oso...
Witam. Zaniedbałem niestety ostatnio moje akwarium. Trochę mi się znudziła tez aranżacja i planuje nowe życie dla niego. Rośliny dam nowe , ale chętnie zostawiłbym cenne bucephalandry. Strasznie się c...
Powoli dojrzewam do zrobienia restartu akwarium i przejścia na podłoże aktywne. Żwir, który mam oddaje coś do wody i podnosi KH i GH. Dodatkowo podejrzewam, że jest przyczyną krasnorostów których nie ...
|