choroba mikrozorum? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

choroba mikrozorum?

Liczba wyświetleń: 984·Odpowiedzi: 2
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
ArturI Cegłów

15 sie 2013, 13:01 choroba mikrozorum?  (#1)  

Witam,
moje rośliny są w zadowalającej kondycji. Dużą część akwarium stanowią korzenie z mikrozorum. Mikrozorum jest wszędzie ładnie wybujałe i bez oznak niedoborów. Są też bardziej wymagające rośliny typu henio mały czy pogostemon i ładnie sie rozwijają.
Na jednym z korzeni pojawił sie jednak problem - mikrozorum zaczyna marnieć jak na zdjęciu.
Kiedyś spotkałem się z opinią że jest to choroba typowa dla tej rośliny a nie objaw niedoborów mikro czy makroelementów.
CZY KTOŚ MOŻE SKOMENTOWAĆ? Skąd to sie bierze, co poradzić? Podobno potrafi roznieść się po całęj roślinie a tego chciałbym uniknąć. Ciąc zarażone liście?

ArturI
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Cegłów

obione81 Głogów

15 sie 2013, 16:06 choroba mikrozorum?  (#2)  

Szczerze mówiąc to niewiele tu widać :/ Możesz zrobić lepsze zdjęcie ?
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... ht=#328156

"LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE"

"NAJPIERW POKAŻ MI SWÓJ ZBIORNIK A DOPIERO POTEM OCENIAJ MÓJ"

obione81
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Głogów

ArturI Cegłów

15 sie 2013, 18:51 choroba mikrozorum?  (#3)  

no włąśnie kiepski aparat, a korzeń w głębi akwarium, czarne nadżerki na liściach - brzeżne jak i środek.

ArturI
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Cegłów

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Rośliny - choroba ?

vox166 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1868
Proste pytanie , co im moze dolegac ? Te mniejsze roslinki gdy je kupowalem byly idealnie zielone zywe a teraz zrobily sie dziwnie bracowe , dodam ze nie da sie tego usunac mechanicznie , druga roslin...

Choroba roslin

bojownik-90 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1023
witam mam problem z roslinami,ten zbiornik ma okolo 20l nawoze easy life profito i carbo . Jestem wsumie poczatkujacym wiec prosze o wyrozumialosc

Co się dzieje z tymi roślinami? Choroba?

sayan89 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 4108
Witam, to mój pierwszy post na tym forum, także sorry za jakieś ewentualne wpadki :wink: Tak jak w temacie, nie wiem co się dzieje z moimi roślinami, nie chcą rosnąć a jeśli nawet to pojawia się na ...

Penicylina i choroba bystrzyków neonowych

kristofer w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2584
Chciałbym w tym wątku opisać krótko mój przypadek. Otóż nagle po blisko dwóch latach od założenia akwarium pojawiła mi się dziwna choroba na neonach innesa. Białe "waciki" na praktycznie cał...

Choroba roślinki

Adamowik w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 979
Kupiłem ostatnio roślinę, nie karćcie mnie za to, ale ja znam tylko kilka nazw roślin, nie jestm epwny ale to chyba bacopa. Chciałbym wiedZieć, czy mam za mało w wodzie np.. K ??? Jak zwiększyć ...

Statystyki

Ten temat przegląda 201 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570938
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 201 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.