Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Czytając o rozpuszczaniu CO2 zawsze pisano, że reaktor z filtra przepływowego najlepiej rozpuszcza ww. gaz. Miałem kostkę lipowa,potem spiek ceramiczny schodziłem z ph do 7,0 wg testu permanentnego i testu na ph JBL. Teraz mam reaktor z obudowy filtra i ze zwiększonym podawaniem CO2 ph jest na poziomie 7,4-7,5. Baniak 140x45x40 z jednej strony 2228 z drugiej jbl 900 z reaktorem. Zalane ok 5 m-cy temu, ustabilizowany. Co2 z butli 24/h, nie pisze ile bąbelków bo trudno policzyć. Licznik z kroplówki. Dlaczego tak się dzieje, miała być oszczędność gazu 
-
kodi280
●
- Ranga: Początkujący
kodi280 napisał(a):Czytając o rozpuszczaniu CO2 zawsze pisano, że reaktor z filtra przepływowego najlepiej rozpuszcza ww. gaz. Miałem kostkę lipowa,potem spiek ceramiczny schodziłem z ph do 7,0 wg testu permanentnego i testu na ph JBL. Teraz mam reaktor z obudowy filtra i ze zwiększonym podawaniem CO2 ph jest na poziomie 7,4-7,5. Baniak 140x45x40 z jednej strony 2228 z drugiej jbl 900 z reaktorem. Zalane ok 5 m-cy temu, ustabilizowany. Co2 z butli 24/h, nie pisze ile bąbelków bo trudno policzyć. Licznik z kroplówki. Dlaczego tak się dzieje, miała być oszczędność gazu 
Nie wiem, czy dobrze rozumiem... Twardość wody nie uległa zmianie ? A tak na marginesie - z jakiego poziomu schodziłeś do pH 7,0, że teraz dochodzisz tylko do pH 7,4 ?
-
Ponikło
●
Już odpowiadam, KH stale jest na poziomie 10. Podmiany są stałe kranowitem. Ph mierze testem JBL 6,0-7,6. Bez gazu testy ponad skale wychodziły.
Baniak na ziemi jest stabilny, obsadzony jest zawartkami (80%) plus szybkie rośliny.Glonów zero, nawozy 1:10:15. Co tydzień je wycinam (te szybkie). Dlaczego zaistniała taka rozbieżność?
-
kodi280
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kodi280 napisał(a):Już odpowiadam, KH stale jest na poziomie 10. Podmiany są stałe kranowitem. Ph mierze testem JBL 6,0-7,6. Bez gazu testy ponad skale wychodziły.
Baniak na ziemi jest stabilny, obsadzony jest zawartkami (80%) plus szybkie rośliny.Glonów zero, nawozy 1:10:15. Co tydzień je wycinam (te szybkie). Dlaczego zaistniała taka rozbieżność?
Teoretycznie powinno być powtarzalnie. Co nie zmienia faktu, że niby buforowanie marne, a się nie zakwasza... Spróbuj potwierdzić pomiar innym zestawem testów.
-
Ponikło
●
Jakoś sam rozwiązałem sprawę. Problemem ograniczającym nasycenie było czyszczenie filtrów po 4 m-cach. Zrobił się za duży nurt tuż pod powierzchnią wody, za duże napowietrzanie. Trzeba było trochę przestawić wyloty. Wylot z jbl i narurowca trochę przerobiłem, woda wypływa teraz taka rozproszona. Teraz widzę sens reaktora, woda krystaliczna. Nie licząc bomblowania roślin. Rewelacja małym kosztem.
-
kodi280
●
permamentne wskaźniki podobnie jak paski do pomiaru PH niezależnie od firmy, możesz sobie niestety w buty wsadzić, i tu jest odpowiedź
przekłamują okropnie a i daty ważności mają chyba przebijane
pozdrawiam
-
bogunio
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|