Witam wszystkich, potrzebna mi szybka pomoc w rozmieszczeniu świetlówek. Nowy zbiorniczek 150cm dl. i od podłoża do lustra wody ok. 48cm. Świetlówki T5/80W/ Philips 865, Sylvania Grolux, Philips 865 i Sylvania Aquastar 10000K. Które od tylnej ściany i które pierwsze maja się zapalać. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Dzięki za podpowiedz - zapomniałem napisać, że Philips i Sylvania Gro to jeden kpl. i Philips i Aquastar następny, tak są podłączone do statecznika. Czyli te 865 mogą być zapalane tylko z jedna z pozostałych ale nie razem.
AB44 napisał(a):Dzięki za podpowiedz - zapomniałem napisać, że Philips i Sylvania Gro to jeden kpl. i Philips i Aquastar następny, tak są podłączone do statecznika. Czyli te 865 mogą być zapalane tylko z jedna z pozostałych ale nie razem.
Nie można ich zamienić miejscami? Bo nie bardzo rozumiem, oprawki są połączone ze statecznikiem?
Dwie świetlówki są podłączone do jednej tuby. Pewnie się da zrobić tak żeby świeciły się jak piszesz wcześniej, żeby zapalały się te dwie 865 ale to będzie troszkę kombinowania. I co z ich czasem swiecenia tzn. 865 ok. 10h a te dwie pozostałe 3-4h ???
Kombinuje jeszcze tak: jako pierwsze zapalałyby się przód i tył a później środek Co dać z przodu i na tył. Póki co nie chce rozkręcać i przekładać kabli żeby w środku były dwie 865 i zapalały się jako pierwsze/choć pomysł jest ok./ Czas świecenia mam podobny 8-18 i wszystkie 11-15/ Skąd prośba o poradę, obecnie jest taki układ /tył/Sylvania Aquastar 10000K i Philips 865- 10h i Sylvania Grolux + Philips 865 4h. Tyl zaczyna troszkę zarastać glonem, a przód słabo rośnie tylnie rośliny wyginają się/uciekają/ we wszystkie strony byle dalej od światła
Ostatnio edytowano 21 kwi 2013, 09:19 przez AB44, łącznie edytowano 1 raz
Zrobiłem tak: tył, Sylvania Aquqstar 10000K i przód Philips 865- czas 10h/8-18/ i od 11-13 /środek/ Philips 865 i Sylvania Grolux. Czyli patrząc od tylu Sylva. aquastar 10000K, Phil.865, Sylv. grolux, Phil. Zobaczymy co wyjdzie. Dzięki za podpowiedz " msnolan"
roslinyakwariowe.pl w Oświetlenie· Odpowiedzi: 109 · Wyświetlenia: 104092
Fotografie: Maciej Michalski, Opracowanie: Piotr Baszucki
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/pazdziernik-2013/porownanie.jpg
Zapraszamy do obejrzenia por...
Avona w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1981
Cześć,
Mam akwarium 240l stylizowane na obszary zalewowe Amazonki. Aktualne oświetlenie to 2xT8: Grolux (8500K) i Sylvania Luxline Plus 865 (6500K). Ostatnio dokupiłam zestaw dodatkowego oświetlenia ...
DamianS w Oświetlenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3593
Witam,
Zakupiłem lampę Odyssea Quad 4X54W.
Chciałem się dowiedzieć czy świetlówki które są w zestawie fabrycznym 2x 6500k, 2x 8500k będą OK. Mam raczej średnio wymagające rośliny.
Zbiornik 240L - 12...
ciabatta w Oświetlenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5915
Witam
Prosiłbym was o opinię poradę jak rozwiązać kwestie z oświetleniem.
Posiadam Akwarium 80x35x45 roślinne, razem z pokrywą gdzie mam zamontowane.
2x biale to 22 w/m i 3200 lm/ LED 8520
1 x plant ...
zbojmadej w Oświetlenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5731
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Akwarium posiadam, a w zasadzie posiadałem od nie pamiętam kiedy, ale dopiero jakieś 4lata temu zacząłem interesować się tym na poważnie i wiele rzeczy z przypły...
Kaalinkaa w Oświetlenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1392
Witam :).
Jestem tutaj nowym użytkownikiem i postanowiłam się zarejestrować w nadziei, że coś mi doradzicie, ponieważ na poprzednich forach akwarystycznych nikt nie był w stanie udzielić mi konstrukty...
DamianS w Oświetlenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1443
Witam,
Proszę o pomoc w doborze świetlówek.
Obecnie posiadam dwie w standardowej pokrywie Diversa:
OPTI PLANT 18W T8 + Zoo Med Tropic Sun 5500K 24" Daylight, 17W
Akwarium 3 dni temu świeżo pos...
tomala77 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 893
Koledzy właśnie odpaliłem po restarcie zbiornik.
P ojemność 124 a w nim
Tetra sorbet complete 5 kg i 12 żwir bazaltowy czarny
Ś wiatło 3x24w t5
F iltr kubełek E heim 3 profesional a w nim lawa,...
Statystyki
Ten temat przegląda 234 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 234 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej