Krewetki padły, uwaga na świeże warzywa. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Krewetki padły, uwaga na świeże warzywa.

Liczba wyświetleń: 4402·Odpowiedzi: 15
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich.
Wczoraj tj. 19.04 kupiłem jak zawsze w Biedronce świeży Brokuł zapakowany w folię.
Podgotowałem jak zwykle i siup do akwarium. Dzisiaj rano wchodzę do pokoju gdzie znajduje się akwarium i od razu poczułem zapach brokuła, nos do akwarium a zapach jeszcze intensywniejszy. Zapaliłem światło a tu :shock:
20 szt. Red Cheery padło, reszta siedziała przy tafli wody na filtrach i roślinach mocno śnięte, nawet zatoczki pouciekały do góry.
Padły mi też Helenki.
Zbrojnik który zawsze wcinał Brokuł tym razem nawet się nie zainteresował.
Po szybkiej podmianie wody 50% zaczęły dawać znaki życia. Zrobiłem testy spuszczonej wody i

NO2 - 0,2
NO3 - 50 albo i więcej
PO4 - >5
:shock:

Dodam że akwarium (LT) działa ponad 2 lata i w ostatnim okresie nic ale to nic nie zmieniałem.
Mam wrażenie że ten Brokuł musiał być potwornie przenawożony lub pryskany jakimś świństwem.

zygmuntpompa
Ranga: Początkujący

pelkin1971 Poznań
To nie brokuł tylko bomba nawozowa :shock:
Lepiej kupować mrożone chociaż i tak nie wiadomo co siedzi w środku.
A tak poza tym to ci wszyscy producenci nastawieni tylko na zysk cały czas nas trują :evil:

pelkin1971
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

Myślicie że mrożonki są bezpieczniejsze? Toż to samo w jednym i w drugim jest. Jak się nie sprzeda to mrożą i już.

skaner1

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piter90 Koszalin
Podobnie miałem kiedyś z kapustą pekińską. Parę sztuk padło. Dlatego nic nam nie zastąpi swoich upraw albo zaprzyjaźnionych działkowiczów gdzie wiadomo,że nawozów nie użyli. I wtedy mrozić sobie samemu lub karmić warzywami tylko sezonowo.

Piter90

Miasto: Koszalin

matu Gdańsk
Paczkowany świeży szpinak z lidla polecam.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Piter90 Koszalin
Muszę zobaczyć jak zareagują na szpinak. Teraz piękny czas na zrobienie zapasów z pokrzywy i niedługo sam się wybiorę na zbiory :wink:
A na co trzeba uważać to także na banany. Szybko psują wodę choć krewetki szaleją przy nich.

Piter90

Miasto: Koszalin

Trzeba uważać na wszystkie warzywa. Najlepsze są z ekologicznej hodowli. Do oprysków wiekszości warzyw hodowcy używają miedzianu, ktory zabija wszystkie zwierzeta zmiennocieplne, do których krewetki również się zaliczają.

konrad_es

Moim skromnym zdaniem masz za wysoki poziom azotu,a krewetki sa wrazliwe na jego zwiazki.Kilka podmian powinno zalatwic sprawe

nanocube

kamil_waw Warszawa/Błonie
Nie jestem znawcą gdyż mam krewetki od marca tego roku.Ale wiem że przed podaniem warzyw trzeba je sparzyć lub porządnie wymyć.A później jak już krewetki sobie podjedzą to trzeba wyjąć te warzywa.Bo może tak się skończyć jak u tego kolegi.Gdybyś dobrze wszystko sparzył to myślę że nie maił byś takich jazd z tym brokułem.Ale to tylko moje spostrzeżenia i mogę się mylić.

kamil_waw
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Warszawa/Błonie

tomaszsu75 Wrocław
Witam wszystkich!

Wtrącę parę słów.
A w jakich produktach żywieniowych nie ma chemi,hy...???
Ps.Są przecież pokarmy stworzone specjalnie dla krewetek.Po co ryzykować? :?
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Każde warzywo trzeba dobrze sparzyć przed podaniem!!!

ozimko55

Każde warzywo trzeba dobrze sparzyć przed podaniem!!!

Gdybyś dobrze wszystko sparzył to myślę że nie maił byś takich jazd z tym brokułem.Ale to tylko moje spostrzeżenia i mogę się mylić.

Jak napisałem, gotowałem brokół ((jak zwykle, każde warzywo gotuję przed podaniem (szpinak, brokół, marchew itp.) na pół twardo).

Moim skromnym zdaniem masz za wysoki poziom azotu,a krewetki sa wrazliwe na jego zwiazki.Kilka podmian powinno zalatwic sprawe

Czytaj ze zrozumieniem 8)

Paczkowany świeży szpinak z lidla polecam.

Też można się naciąć.

zygmuntpompa

matu Gdańsk
Można się naciąć ale już kilka razy było OK.

Pokrzywa z lasu wtedy zostaje, ładne okazy są teraz :)

matu

Miasto: Gdańsk

Pokrzywa z lasu wtedy zostaje, ładne okazy są teraz :)

Moje RC najchętniej jedzą młodą po wysuszeniu, coś starszą się nie interesują.
Banan to jest ich największy przysmak

zygmuntpompa

u mnie szał na banana i gotowany zielony groszek ;)

nikha

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
omg abcdef
Moje nie jadły nic poza bananem (który im smakuje ), marchewka nie przypadła im do gustu. Jak podajecie tą pokrzywę ?
[30] RC
[100] ...

woda utleniona 3 % do walki z glonami: roslinyakwariowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2540:glony-woda-utlenion

omg

Miasto: abcdef

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Nagle padające krewetki

ZUREK w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3199
Dzień dobry, witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący. Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13261
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
ebc24ef2-7957-434f-be11-c40249a92ffd.jpeg

Chore krewetki

bluvel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5314
Cześć, wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
20250129_100202.jpg

Ciąża krewetki

Ali2121 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6827
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...
IMG_1558.jpeg

Krewetki zdychają

AlanK9866 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4998
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien NO2 0 NO3 20 KH 6 pH 7,5 Gh 8 cl2 0 Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...

Preis Carley (Coly) a krewetki

bluvel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5911
Cześć, w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...

Litraż dla krewetki filtrującej

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4311
Witam wszystkich :) Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10207
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Jakie krewetki na start?

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 14564
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...

Krewetki

Dariusz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5682
Witam wczoraj wpuściłem krewetki do swojego nowo założonego zbiornika ,wszystko było ok zachowywały się normalnie zerowany na dnie zapoznawały się z nowym otoczeniem dzis rano wszystkie są u góry tuż ...

Statystyki

Ten temat przegląda 310 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 310 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.