Restart 140L. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart 140L.

Liczba wyświetleń: 808·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

03 kwi 2013, 20:56 Restart 140L.  (#1)  

Jako że to mój pierwszy post, witam Was serdecznie.

Uprzedzę. Złamię punkt regulaminu. Nie dodam zdjęcia. Nie mam, nie mam aparatu. Mam nadzieję że nie będzie to zbyt wielkim występkiem. A że pytania dotyczą restartu, to zdjecie nie jest potrzebne.

Akwarium 140L 80x35x50

Oświetlenie: T5, 10h - od 12 do 22 (1 świetlówka zapala się 30 minut wcześniej, gaśnie 30 min później)
1x14W 865 (tył)
1x24W 10.000
1x24W Grolux
1x14W 865 (przód)

Filtracja: TetraTec ex600. Ceramika, zeolit, 3 warstwy gąbki. (24h)
Nawozy: Sole (dawki po 2 z 5ml, wyliczone na akwarium 140L) + CO2 (24h, 2b/s)

Woda podmieniana co tydzień 30L, 15L odstanej 24h, 15 odstanej 2-3h. Dlaczego tak? Zauważyłem że jak podmienię 30L odstanej 24h, robi mi się kożuch na tafli.
Temperatura to 26'C

Dno:
Aktualnie ziemia do kaktusów + żwir (taki bordowy, często spotykany, nie zmieniający parametrów wody)
Dragon Stone
Korzeń (nie mam pojęcia jakie drzewo) ale strasznie twardy.

Fauna:
6+6 Tęczanki Filigranowe
4+10 Pseudomugil Gertrudae
2 Przylgi
ok 40 krewetek RC
1 krewetka filtrująca
W planach mam dodać Tęczanki i Rasbory (takie 1cm, z prążkami na bokach, coś jak Plamiste)
Karmione raz dziennie, w środy głodówka. Płatki, mrożonki (ochotka, artemia, rozwielitka, bosmidie) pokarm dla narybku, tabletki dla raków, tabletki dla ryb dennych.

Flora: Vivipara, Parvula, Krynia Rzemieniolistna, były 2 kryptokoryny - ale już wydane.

Akwarium ma rok.

No, mam nadzieję że ktoś dotarł do tego wiersza. To teraz konkrety :)

Zamierzam przeprowadzić restart. Akwarium stoi koło okna. Do 13 mam słońce. Rolety wiele nie dają. Już kiedyś się zastanawiałem czy tego nie zrobić. Jednak przyszła pora.
Rośliny nie rosną, trawy urosły, ale staneły w miejscu. Zielone to to nie jest na pewno. Atak Krasnorostów, zielenic, i czegoś szarego ciągliwego na Parvuli. Rośliny nie rosną.
Dodatkowo, pod akwarium dałem tą tanią Polską gąbkę (ta szara) i akwarium juz stoi na blacie. Z tyłu akwarium wypchało prawie 1,5cm maty. Więc od razu wymiana maty.

Teraz nawet nie mogę nic robić, bo ziemia przeniknęła przez żwir, i jak tylko ruszę żwir to mam syf. Oddałem kirysy, bo to była masakra jak rozkopywały.

Oczekiwania. Kamienie i korzeń zostają. W planach mam Elocharis Acicularis na środek i obrośnięcie korzenia (jest wysoki) Nadwódkę Trójkwiatową, i jakiś trawnik. Myślę o Hydrocotyle dissecta.

I teraz klu. Żwir zostaje, wypłuczę go łądnie z ziemi (już to robiłem). Nie chcę już ziemi. To był bardzo zły pomysł. I zamiast ziemi chcę substrat. Teraz jaki? Cena? no normalna, nie Knotta za 80zł za 2kg :) bez przesady.

Dzięki za wszelkie rady.

Edit. Przed aktualną aranżacją miałem substrat filtrusa, tan taki najtańszy. Nadwódka, Żabienice, kryptokoryny, Ludwigię, Rotale. Wszystko ładnie rosło. Ale miałem strasznie glonów. Dlatego było zmienione na ziemię, i same trawy.

I pytanie extra. Do tej mojej obsady, szukam naczelnego szeryfa, z damą.

Nacjusz

22 sie 2013, 10:00 Restart 140L.  (#2)  

czekam na foty i co dalej... :cry:

kamil871
Ranga: Początkujący

czosnek20053 Strzelce Opolskie

22 sie 2013, 22:41 Restart 140L.  (#3)  

No niestety substraty nie naleza do tanich. Jedyny jaki cci moge polecic z tanszych od Amazoni to pro soil. No chyba ze chodzi ci o substrat podzwirowy to sa tansze ale te moga tak samo jak ziemia wylazic z podloza no chyba ze zastosujesz jakas siatke.

czosnek20053
Ranga: Znający temat

Miasto: Strzelce Opolskie

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 sie 2013, 13:15 Restart 140L.  (#4)  

Dokładnie pro soil jest jednym z tańszych substratów a też daje radę :)

Grant
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

restart.jpg

1260L - T1000 restart - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 17524
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) S...
1-70222.jpeg

140l - Tropica Aquarium Plants

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3345
1-70222.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 140l z aranżacją przygotowaną przez firmę Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/akwaria/5041-140l...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1879
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1736
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Restart akwarium

hania w Sprzątanie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8180
potrzebuje pilnej pomocy w restarcie akwarium.

Akwarium - restart i pomoc

MachCinek w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2773
Witajcie, szukam pomocy odnosnie restartu akwarium. W skrocie akwarium 40x30x30 bylo ok lecz zaczela sie ospa, rosliny zaczely obumierac, ryby zaczely umierac. Doszedlem do wniosku by zaczac od nowa, ...

Restart akwarium - parametry

r0zum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3539
Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor...

Restart starego akwarium mamuśki

klbk4 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2044
Cześć, Zarejestrowałem się do tutaj na forum bo z tego co widziałem jest tu sporo osób z doświadczeniem i wiedzą specjalistyczną z której nie ukrywam chciałbym skorzystać. Moja mama jest starszą oso...

Restart - Krasnorosty - Bucephalandry

Robi68 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4327
Witam. Zaniedbałem niestety ostatnio moje akwarium. Trochę mi się znudziła tez aranżacja i planuje nowe życie dla niego. Rośliny dam nowe , ale chętnie zostawiłbym cenne bucephalandry. Strasznie się c...

Restart akwarium a krasnorosty

Totik w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5664
Powoli dojrzewam do zrobienia restartu akwarium i przejścia na podłoże aktywne. Żwir, który mam oddaje coś do wody i podnosi KH i GH. Dodatkowo podejrzewam, że jest przyczyną krasnorostów których nie ...

Statystyki

Ten temat przegląda 448 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571011
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 447 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.