Mam w swoim akwarium strzałkę - Sagittaria subulata, która rośnie dobrze tylko na drobniutkim kwarcowym piasku, na żwirze tylko wegetuje, jednak podoba mi się jako wysoka roślina drugo- lub trzecioplanowa i taka też wysoka urosła na samym przedzie akwarium (jak na złość). Przesadziłam ją na tył ale nie bardzo chce wypuszczać liście i stąd moje pytanie - chciałabym odciąć spód od zwykłej plastikowej butelki, nasypać piasku i umieścić tam, gdzie strzałka miałaby rosnąć i zasypać 1 cm grubszego żwirku. Teoretycznie skoro woda przeznaczona jest dla człowieka to PET jest bezpieczne. Może ktoś ma jakiś inny pomysł na zastąpienie tej butelki?
Butelka teoretycznie powinna się sprawdzić choć nie wiadomo jak będzie to wyglądało po dłuższym czasie. Może zastosować jakiś pojemnik z ceramiki albo szkła?
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
Myślałam o szkle ale musiałabym kupić coś specjalnie do tego celu, miseczki albo coś podobnego żeby krawędzie były zaokrąglone i bezpieczne a małe naczynia ciężko znaleźć. O doniczkach nie pomyślałam bo mają dziurki w dnie do odprowadzania wody i piasek będzie się przesypywał ale w ogrodniczym muszą mieć coś z pełnym dnem... Dziękuję za propozycje, w poniedziałek przejdę się po sklepach i poszukam,
Inekane napisał(a):Myślałam o szkle ale musiałabym kupić coś specjalnie do tego celu, miseczki albo coś podobnego żeby krawędzie były zaokrąglone i bezpieczne a małe naczynia ciężko znaleźć. O doniczkach nie pomyślałam bo mają dziurki w dnie do odprowadzania wody i piasek będzie się przesypywał ale w ogrodniczym muszą mieć coś z pełnym dnem... Dziękuję za propozycje, w poniedziałek przejdę się po sklepach i poszukam,
Dziurkę w dnie doniczki można zakryć albo zakleić. Wystarczy większa kulka keramzytu jako korek.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
Raczej wskazane aby był przepływ wody przez doniczkę. Kiedyś brałem plastikowe pojemniki (a'la wspomniane butelki) i rozgrzanym gwoździem robiłem dziesiątki dziureczek. Sprawdzało się. Doniczka jako taka jest porowata więc nie trzeba jej dziurawić. Sagitaria u mnie pięknie rosła na żwirku, ale musiała mieć nieco zamulone dno lub trochę ziemi. Być może to jest powodem, że u Ciebie nie rośnie na płukanym żwirku a na piasku, który szybko się zamuli tak.
No właśnie nie do końca bo pomiędzy dużymi ziarnami żwirku łatwiej zbiera się muł, po prostu ma gdzie. Na piachu piękny system korzeniowy w dwa tygodnie, na żwirze po trzech miesiącach ledwo dwa nowe korzonki.
Patent na ucinanie butelki ciekawy ale pozostaje kwestia ostrych krawędzi , nawet jak zasypię 2cm żwiru tę butelkę to i tak kiryski mogą odkopać (krawędź plastikowej butelki też nie jest dobra) dlatego pytałam o inne rozwiązania. Prawdopodobnie postawię na doniczki lub te małe miseczki...
Dzięki za odpowiedzi
steven69 w Podłoże· Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 21553
Witam wszystkich,
Wpadłem na pomysł użycia węgla aktywowanego jako złoża biologicznego w którym zachodzą procesy denitryfikacji. Nie wiem czy jest to dobry pomysł dlatego chciałem tutaj zaczerpnąć op...
Mazur w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1434
Witam :) . W ostatnim czasie zainteresowałem się użyciem naturalnego substratu pod żwir dla roślin akwariowych. Jest wiele metod odnośnie nawożenia w akwarium, ale ja chciałbym podejść do tego jak naj...
klasyk211 w Podłoże· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 28121
Chcę zapytac o lawe wulkaniczna. Czy mozna stosowac ja na podłoze na spod i na to dac bazalt? Granulacja takiej lawy jest od 2do 5mm kolor czarny. Jest stosowana do drzewek bonsai. Czytałem na kilku f...
Baartuss w Podłoże· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6527
Witam. Zamówiłem żwir neutralny + Cal black earth. I chcę zastosować ten żwir jako wypełniacz (żeby zrobić górkę która nie będzie się rozpadać) I nie wiem w co włożyć ten żwir, może być gaza? Czekam n...
Adam160 w Podłoże· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2096
Witam,
posiadam małe paludarium (szkło ma pojemność ok 50l, wody jest znacznie mniej, może z 10l), jest ono dość mocno oświetlone -2x39w.
Posiadam w nim już dość mocno rozwiniętego pod względem syst...
MarcinG w Podłoże· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 9094
Cześć, jakiś czas temu udało mi się po jednym restarcie stworzyć bardzo ładne akwarium jedynie na żwirku krzemowym, zachwyt trwał kilka miesięcy, do czasu gdy miałem problemy ze ślimakami i dużą popul...
stówa w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1610
Witam. Będę przenosił akwarium i zastanawiam się nad podłożem do niego czy żwirek z lawy wulkanicznej się nadaje do akwarium roślinnego? Ładnie wygląda lawa czarna lub czerwona.
agrest w Podłoże· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2193
Witam. Planuję restart 100 litowego baniaka, w którym od kilku lat jako podłoże mam zwykły żwir rzeczny. Ponieważ zaopatrzyłem się w nowy jednokolorowy żwir, a posiadam ok. 3-4 litrów podłoża Amazonia...
Statystyki
Ten temat przegląda 158 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 158 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej