Dół butelki jako doniczka - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dół butelki jako doniczka

Liczba wyświetleń: 5062·Odpowiedzi: 8
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Inekane Bolesławiec

17 lut 2013, 12:27 Dół butelki jako doniczka  (#1)  

Mam w swoim akwarium strzałkę - Sagittaria subulata, która rośnie dobrze tylko na drobniutkim kwarcowym piasku, na żwirze tylko wegetuje, jednak podoba mi się jako wysoka roślina drugo- lub trzecioplanowa i taka też wysoka urosła na samym przedzie akwarium (jak na złość). Przesadziłam ją na tył ale nie bardzo chce wypuszczać liście i stąd moje pytanie - chciałabym odciąć spód od zwykłej plastikowej butelki, nasypać piasku i umieścić tam, gdzie strzałka miałaby rosnąć i zasypać 1 cm grubszego żwirku. Teoretycznie skoro woda przeznaczona jest dla człowieka to PET jest bezpieczne. Może ktoś ma jakiś inny pomysł na zastąpienie tej butelki?

Inekane
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bolesławiec

derfalon Konin

17 lut 2013, 12:52   (#2)  

Butelka teoretycznie powinna się sprawdzić choć nie wiadomo jak będzie to wyglądało po dłuższym czasie. Może zastosować jakiś pojemnik z ceramiki albo szkła?
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.

derfalon

Miasto: Konin

Inekane Bolesławiec

17 lut 2013, 13:02   (#3)  

Myślałam o szkle ale musiałabym kupić coś specjalnie do tego celu, miseczki albo coś podobnego żeby krawędzie były zaokrąglone i bezpieczne a małe naczynia ciężko znaleźć. O doniczkach nie pomyślałam bo mają dziurki w dnie do odprowadzania wody i piasek będzie się przesypywał ale w ogrodniczym muszą mieć coś z pełnym dnem... Dziękuję za propozycje, w poniedziałek przejdę się po sklepach i poszukam,

Inekane

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
derfalon Konin

17 lut 2013, 13:06   (#4)  

Inekane napisał(a):Myślałam o szkle ale musiałabym kupić coś specjalnie do tego celu, miseczki albo coś podobnego żeby krawędzie były zaokrąglone i bezpieczne a małe naczynia ciężko znaleźć. O doniczkach nie pomyślałam bo mają dziurki w dnie do odprowadzania wody i piasek będzie się przesypywał ale w ogrodniczym muszą mieć coś z pełnym dnem... Dziękuję za propozycje, w poniedziałek przejdę się po sklepach i poszukam,

Dziurkę w dnie doniczki można zakryć albo zakleić. Wystarczy większa kulka keramzytu jako korek.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.

derfalon

Miasto: Konin

17 lut 2013, 14:33   (#5)  

A może takie małe miseczki do zupek? Takie są jedne dymione a drugie bezbarwne koszt chyba 4-7zł w tesco lub innym markecie?

rytcher

froster Wawa

17 lut 2013, 15:45   (#6)  

spokojnie z małych lub większych buteleczek możesz sobie zrobić doniczkę
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-uciac-szklana-butelke

froster
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wawa

zulix Rzeszów

17 lut 2013, 16:30   (#7)  

Raczej wskazane aby był przepływ wody przez doniczkę. Kiedyś brałem plastikowe pojemniki (a'la wspomniane butelki) i rozgrzanym gwoździem robiłem dziesiątki dziureczek. Sprawdzało się. Doniczka jako taka jest porowata więc nie trzeba jej dziurawić. Sagitaria u mnie pięknie rosła na żwirku, ale musiała mieć nieco zamulone dno lub trochę ziemi. Być może to jest powodem, że u Ciebie nie rośnie na płukanym żwirku a na piasku, który szybko się zamuli tak.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix

Miasto: Rzeszów

Inekane Bolesławiec

17 lut 2013, 18:20   (#8)  

No właśnie nie do końca bo pomiędzy dużymi ziarnami żwirku łatwiej zbiera się muł, po prostu ma gdzie. Na piachu piękny system korzeniowy w dwa tygodnie, na żwirze po trzech miesiącach ledwo dwa nowe korzonki.
Patent na ucinanie butelki ciekawy ale pozostaje kwestia ostrych krawędzi , nawet jak zasypię 2cm żwiru tę butelkę to i tak kiryski mogą odkopać (krawędź plastikowej butelki też nie jest dobra) dlatego pytałam o inne rozwiązania. Prawdopodobnie postawię na doniczki lub te małe miseczki...
Dzięki za odpowiedzi :D

Inekane

froster Wawa

17 lut 2013, 18:23   (#9)  

Inekane napisał(a):Patent na ucinanie butelki ciekawy ale pozostaje kwestia ostrych krawędzi

Spokojnie papierem ściernym stępisz krawędzie, bez problemu.

froster
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wawa

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

Zakwit wody, ichtio blue.jpg

Węgiel aktywny jako dodatek do podłoża.

steven69 w Podłoże · Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 21553
Witam wszystkich, Wpadłem na pomysł użycia węgla aktywowanego jako złoża biologicznego w którym zachodzą procesy denitryfikacji. Nie wiem czy jest to dobry pomysł dlatego chciałem tutaj zaczerpnąć op...
YouTube

Tropica soil jako podłoże. Co dać pod spod?

dzidek8989 w Podłoże · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 17253
Chce użyć do 125 litrowego akwa podłoże tropica soil i zastanawiam się co dać pod żeby zaoszczędzić troche.
Czarnoziem.jpg

Użycie czarnoziemu jako substrat

Mazur w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1434
Witam :) . W ostatnim czasie zainteresowałem się użyciem naturalnego substratu pod żwir dla roślin akwariowych. Jest wiele metod odnośnie nawożenia w akwarium, ale ja chciałbym podejść do tego jak naj...

Lawa wulkaniczna jako podłoże?

klasyk211 w Podłoże · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 28121
Chcę zapytac o lawe wulkaniczna. Czy mozna stosowac ja na podłoze na spod i na to dac bazalt? Granulacja takiej lawy jest od 2do 5mm kolor czarny. Jest stosowana do drzewek bonsai. Czytałem na kilku f...

Żwir neutralny jako wypełniacz

Baartuss w Podłoże · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6527
Witam. Zamówiłem żwir neutralny + Cal black earth. I chcę zastosować ten żwir jako wypełniacz (żeby zrobić górkę która nie będzie się rozpadać) I nie wiem w co włożyć ten żwir, może być gaza? Czekam n...

Mała doniczka z ziemią

Adam160 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2096
Witam, posiadam małe paludarium (szkło ma pojemność ok 50l, wody jest znacznie mniej, może z 10l), jest ono dość mocno oświetlone -2x39w. Posiadam w nim już dość mocno rozwiniętego pod względem syst...

Stare podłoże jako substrat

matimusiol w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1247
Witam mam pytanie czy można użyć starego podłoża jako substrat pod nowe :?: :?: :?: :?: :?:

Żwir lub Bazalt jako podłoże. / Substrat pod żwirowy.

MarcinG w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 9094
Cześć, jakiś czas temu udało mi się po jednym restarcie stworzyć bardzo ładne akwarium jedynie na żwirku krzemowym, zachwyt trwał kilka miesięcy, do czasu gdy miałem problemy ze ślimakami i dużą popul...

Lawa wulkaniczna jako podłoże

stówa w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1610
Witam. Będę przenosił akwarium i zastanawiam się nad podłożem do niego czy żwirek z lawy wulkanicznej się nadaje do akwarium roślinnego? Ładnie wygląda lawa czarna lub czerwona.

Wykorzystanie podłoża Amazonia soil jako substrat?

agrest w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2193
Witam. Planuję restart 100 litowego baniaka, w którym od kilku lat jako podłoże mam zwykły żwir rzeczny. Ponieważ zaopatrzyłem się w nowy jednokolorowy żwir, a posiadam ok. 3-4 litrów podłoża Amazonia...

Statystyki

Ten temat przegląda 158 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 158 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.