|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam zakupiłem żwir czarny naturalny w jednym ze sklepów online.
Zrobiłem próbę octową (wrzuciłem żwir do szklanki i zalałem octem)
Żwir lekko tak jakby reagował uwalnia bardzo małe pęcherzyki, które idą ku górze, nie jest to pienienie, czy to dopuszczalne ? czy mogę go zastosować ?
Proszę o wypowiedzi i doświadczenia
-
DRE
●
DRE napisał(a):Witam zakupiłem żwir czarny naturalny http://www.roslinyakwariowe.pl/zwir-natu ... -1339.htmlZrobiłem próbę octową (wrzuciłem żwir do szklanki i zalałem octem) Żwir lekko tak jakby reagował uwalnia bardzo małe pęcherzyki, które idą ku górze, nie jest to pienienie, czy to dopuszczalne ? czy mogę go zastosować ? Proszę o wypowiedzi i doświadczenia
mam ten sam proplem tez nie wiem czy dopuszczalne ale jak mierzylem parametry ph kh i gh to byly takie same jak w kranie czyli powinien byc dobry
-
piotrek26
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
tak na mój rozum to te bąbelki to powietrze wynikające z mikro porowatości owego materiału który uwalnia je po zalaniu cieczą ja bym proponował zalać to zostawić na 2-3 dni i zobacz co się będzie robić
zeloit jak zalejesz wodą zachowuje się podobnie
-

matimusiol
●
- Miasto: rydułtowy
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matimusiol napisał(a):tak na mój rozum to te bąbelki to powietrze wynikające z mikro porowatości owego materiału który uwalnia je po zalaniu cieczą ja bym proponował zalać to zostawić na 2-3 dni i zobacz co się będzie robić zeloit jak zalejesz wodą zachowuje się podobnie
to czemu w wodzie tak sie nie dzieje?
-
piotrek26
●
kurcze nie mam pojęcia grzebię i szukam po forach ale lipa no ale ocet to kwas no nie to może te bąble to co2 
-

matimusiol
●
- Miasto: rydułtowy
matimusiol napisał(a):kurcze nie mam pojęcia grzebię i szukam po forach ale lipa no ale ocet to kwas no nie to może te bąble to co2 
sprawdzane bylo to w kieliszku. Kieliszek zasyoany zwirem i zalany octem zaczelo sie babelkowanie jeszcze kilka razy go przeplukam moze sie cos zmieni
-
piotrek26
●
piotrek26 napisz jak będziesz miał wyniki 
-
DRE
●
DRE napisał(a):piotrek26 napisz jak będziesz miał wyniki 
ok napisz raczej będzie to jutro bo jutro będę jeszcze płukał żwir a czy ty mierzyłeś testy na ph kh i gh
-
piotrek26
●
tak woda parametrów nie zmienia, ale jest to bomblowanie przy kontakcie z octem 
-
DRE
●
DRE napisał(a):tak woda parametrów nie zmienia, ale jest to bomblowanie przy kontakcie z octem 
idnentycznie jak umnie
-
piotrek26
●
DRE napisał(a):tak woda parametrów nie zmienia, ale jest to bomblowanie przy kontakcie z octem 
tak jak pisalem dzis byl plukany znów nawet gotowalem kolo 15min i nic nadal babelkuje teraz to sam nie wiem co mam zrobić
-
piotrek26
●
Powiązane tematy
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
W eksperymencie użyto:
- granulat Tropica w wersji Power
- czarny żwir o granulacji 1-2mm (o obłych krawędziach, prawdopodobnie powlekany)
- roślin z in-vitro
- identycznego oświetlenia
- podawany je...
Witam mam pytanie a mianowicie. Jestem w posiadaniu podłoża aktywnego"JBL Mando" już zdążyłem się przekonać że jakość podłoża jest dośč średnia a dokładnie problem jest taki że lubi wypływać...
Witam forumowiczów , mam dylemat w kwesti wyboru żwirku.
Co będzie lepsze i bezpieczniejsze dla ryb dennych , naturalny żwir rzeczny czy naturalny czarny żwir , do tego drugiego nie mam pewności....
Jak w tytule, ale czy to wypali?
Teoretycznie, na 100% wodzie z RO, to Akadama pociągnie mniej niż rok, co raczej nie będzie specjalnie straszne - bo i tak w końcu będę dążył do jak najmiększej wody ...
Witam. W nie długim czasie zapewne będzie restart zbiornika. Akwarium 200l 100x40x50 oświetlenie Led 72w filtr jbl e1501
Zostaję mi wybór podłoża. Zastanawiam się czy dać substrat jbl aquabasis 10l i...
Planuje start nowego baniaka 215l i mam pytanie jakiego podłoża użyć pod żwir???
Mam na oku Tetra Complete Substrate lub Tropica Plant Substrate - czy ktos testwał te dwa podloża , które jest lepsze? ...
Planuję wykonać restart mojego akwarium 80x30x35. Wierzchnią warstwę ma stanowić czarny żwir bazaltowy, aby rosły roślinki planuję "coś" podłożyć pod spód. W sklepie zasugerowano mi substrat...
Witam
Czy możecie coś polecić do aktywacji zwykłego żwiru akwariowego
Myślałem o TetraPlant INITIAL STICKS to substancja odżywcza w postaci pałeczek do nawożenia roślin. Baza odżywcza w podłożu dla ro...
Witam. Czy ten żwir jest faktycznie żwirem kwarcowym ?
Czy może ktoś używał tego żwirka lub ma na tyle wiedzy, żeby z fotografii rozstrzygnąć czy wpływa na parametry wody? Pare lat temu kupiłem żwir ...
|
|