Power Sand Special jak długo działa?
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam tak jak w temacie jestem na etapie zakupu podłoża do zbiornika 200 litrów.Zbiornik ma wystartować na produktach ADA i tu moje pytanie na jak długo posiada swoje właściwości Power Sand Special.Ogólnie chodzi mi o to ze na dno idzie Power Sand Special a na to Amazonia New chciałem oddzielić to siatką ale tylko po to żeby np.po roku jak bede chciał zmienić aranżacje to wywalę amazonie i nasypie nowej a power sand zostanie stary.czy jest wogóle coś takiego możliwe??
-

sebascgd
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Hmm, na to pytanie można odpowiedzieć z różnych punktów widzenia. Biorąc pod uwagę dotlenianie podłoża, zapobieganie tworzenia się stref beztlenowych, cyrkulację wewnątrzpodłożową, tworzenie bogactwa bakterii rozkładających brudy w podłożu, to PS jest niemal wieczysty, tzn. można na nim budować wiele aranżacji. Biorąc jednak pod uwagę właściwości odżywcze to myślę, że od ok. 6 miesięcy zacznie spadać jego działanie odżywcze i stąd są przewidziane dodatkowe nawozy przez firmę ADA. Jednak ja bym nie wymieniał Amazonii na świeższą, gdyż jako podłoże jonowymienne ma niesłychane właściwości absorbcyjne i wystarczy zmienić na jakiś czas sposób nawożenia na obfitszy, by znów na jakiś czas oczywiście, potem rośliny mogły czerpać związki głównie z podłoża.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Godween napisał(a): są przewidziane dodatkowe nawozy przez firmę ADA. .
Mówisz o podsypkach?
-

sebascgd
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie, podsypki stosuje się raz, na początek i to dla szybszego rozwoju bakterii. Mam na myśli pałeczki nawozowe i makro w płynie, choć to głównie dotyczy już granulatu i jego żyzności.
-

Godween
●
-
Ok to jeżeli miałby tracic swoje właściwości po ok 6 miesiacach to jaki byłby sens go stosować?On ma przecież wydłużyć żyzność podłoża.
-

sebascgd
●
Przeczytaj cały mój post, od początku. Pierwsza obszerniejsza część dotyczy nie gasnących zalet. Co do drugiej części to: nie ma substratu żadnej firmy, który były by bogaty w substancje odżywcze dłużej niż parę miesięcy, ale nie jedynie po to stosuje się PS, w przeciwieństwie do wielu innych substratów, innych firm.
-

Godween
●
-
Powiązane tematy
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ?
Jakieś metody ?
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
powers-1.jpg
growise-base-1.jpg
Na rynku pojawiły się nowe substraty podżwirowe, tym razem pod marką Growise.
Ich opisy znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloza/substraty-nawo...
Wystartowałem z akwarium . Jako podłoże dałem substrat tropici 2 cm przykryty siatką do tynków i na to 5 -6 cm piasku kwarcowego .
Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłem bo jak po jakimś czasie będ...
Witam,
Jako że to mój pierwszy post witam wszytskich!
Czytając zagraniczne fora(na przykład APC) natknąłem się na sporą ilość wątków mówiących o użyciu Black Dimond Blasting Sand jako podłoża w akwa...
Witam,
Przystawiam się do założenia nowego zbiornika 90l na ADA amazonii II. Mam też akurat pod ręką 1l power sand special, wersję L. Stąd też moje pytanie, czy power sand L przy wysokości akwarium 30...
Witam, jako że ostatnio dużo zastanawiam się nad założeniem akwarium na podłożu aktywnym piszę ten post. Do tej pory przez kilka lat moje akwaria były na jołowym podłożu i teraz na ziemi ogrodowej (ra...
Jak w temacie - czy ktoś jest w stanie polecić produkt zbliżony do wyżej wymienionego, ale niekoniecznie w takiej cenie? Te, które sam znalazłem, albo nie mają odpowiedniej gradacji (bardzo drobne), a...
Witam czy ktoś stosował te podłoże? Podobno jest nowe i nie mogę znaleźć żadnych opinii.
|