Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, niedawno ruszyłem sobie z krewetkarium.
Postawilem baniak , dałem podłoze, korzeń i pare roślinek, zalałem wodą odczekałem 2 tyg. i załatwoiłem sobie krewetki. Krewetki dostałem od kolesia z gumtree, dodatkowo dał mi jeden mech (taka zielona kulka). Po kliku dniach zauwazyłem ze na szybkie zaczeły mi pełzać białe niteczki, potem doszły grube niteczki i czasami widze cos jakby ślimaka, Proszę o pomoc z identyfikacją i radę jak się tego pozbyć.
Aha i mam jeszcze jeden problem co jakiś czas podrzucam krewetkom pokarm w tabletkach, ktory był odrazu dołaczcony przy kupnie krewetkarium. czasami krewetki nie wyjedzą tego dokładnie i na podłożu robi mi się jakby pleśń i przy tej pleśni pełno jest tych białych nitkowatych robaczków.
zdjęcia umieściłem tutaj: http://sdrv.ms/ONuHQm jakby były zbyt mało wyraźnie to moge dodać wiecej
Z góry dziekuję za pomoc.
Piotr
-
gyzo
●
- Ranga: Początkujący
to są wypławki
wpisz szukaj na forum wypławki tam jest opisane jak z tym walczyć
powodzenia w walce
-

świerzak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Lublin
-
Wpuść rybki i po problemie  A jak nie rybki to preparat np. tropical mfc
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witaj Piotrze,
A wiec dostałeś od kolesia kulkę mchu, która najprawdopodobniej jest glonem zwanym Cladophora. Wraz z kulką dostałeś ''gratis'' białe niteczki, a są to wypławki. Pozbyć się robaczków możesz za pomocą surowego mięsa zawiniętego w gazę. Przynętę mocujesz na sznureczku zostawiasz na noc w akwa i rano wyciągasz jak już obejdzie w wypławki i tak aż do skutku. Możesz tez zakupić na Allegro proszek No-Planaria. A co do pleśni to nie wiem ale najprawdopodobniej przekarmiasz krewetki. Jak często podajesz im ten pokarm?
-

Wyso
●
- Miasto: Warszawa
Nie jestem pewien czy to nie nicienie, ale zawsze mi było je trudno odróżnić.
Tak czy inaczej, już był podobny watek https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=45806
Ode mnie - ja bym chemii nie lal krewetkom. U mnie tez się trochę swego czasu pojawiło, po tym, jak zalegał pokarm na dnie. Od czasu, kiedy zabieram jego resztki, problem zniknął. Odmul dno małym wężykiem, podmień potem wodę, nie przekarmiaj i powinno być dobrze.
Na marginesie - Shirakura, firma znana z produktów dla kreweciarzy, zaleca wyciąganie niezjedzonego pokarmu po 2 godzinach od karmienia.
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia czuj duch, Paweł
-

abstract
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: middle of nowhere
siemanko
też miałem ten sam problem niedawno,walczyłem z tym rożnymi metodami(mięso,odmulanie wężykiem,małe rybki) ale nic nie pomagało problem powracał a nawet było tego coraz więcej,aż do momentu zastosowania chemii  i pomogło.użyłem CAPISOL a na krewetki i ryby nie wywarło negatywnych skutków 
-
juniorkisia
●
- Miasto: irlandia
Wyso napisał(a):Witaj Piotrze,
A wiec dostałeś od kolesia kulkę mchu, która najprawdopodobniej jest glonem zwanym Cladophora. Wraz z kulką dostałeś ''gratis'' białe niteczki, a są to wypławki. Pozbyć się robaczków możesz za pomocą surowego mięsa zawiniętego w gazę. Przynętę mocujesz na sznureczku zostawiasz na noc w akwa i rano wyciągasz jak już obejdzie w wypławki i tak aż do skutku. Możesz tez zakupić na Allegro proszek No-Planaria. A co do pleśni to nie wiem ale najprawdopodobniej przekarmiasz krewetki. Jak często podajesz im ten pokarm?
Około tabletki na dobę, na 12 krewetek.
-
gyzo
●
abstract napisał(a):Nie jestem pewien czy to nie nicienie, ale zawsze mi było je trudno odróżnić. Tak czy inaczej, już był podobny watek https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=45806Ode mnie - ja bym chemii nie lal krewetkom. U mnie tez się trochę swego czasu pojawiło, po tym, jak zalegał pokarm na dnie. Od czasu, kiedy zabieram jego resztki, problem zniknął. Odmul dno małym wężykiem, podmień potem wodę, nie przekarmiaj i powinno być dobrze. Na marginesie - Shirakura, firma znana z produktów dla kreweciarzy, zaleca wyciąganie niezjedzonego pokarmu po 2 godzinach od karmienia.
tylko jak to wybierać jak taka tabletka po kilku minutach rozpuszcza sie do postaci drobnego proszku ?
-
gyzo
●
gyzo napisał(a):tylko jak to wybierać jak taka tabletka po kilku minutach rozpuszcza sie do postaci drobnego proszku ?
Dziel tabletkę, zobacz ile zjadają w ciągu 2-3 godzin, więcej nie wrzucaj.
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia czuj duch, Paweł
-

abstract
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: middle of nowhere
gyzo napisał(a):Wyso napisał(a):Witaj Piotrze,
Około tabletki na dobę, na 12 krewetek.
To za często je karmisz. Dawaj raz max 2 na tydzień. Kup porządną szamę np mosura albo shirakura.
-

Wyso
●
- Miasto: Warszawa
OK, postanowiłem:
1) ograniczyć ich karmienie, jak już to będę im podawał liście pokrzywy (zaważyłem ze te białe nicienie pokazują sie bardziej jak dam im tabletkę lub banana, przy pokrzywie się nie pokazują)
2) kupiłem do zbiornika otoska i ampularie, tak aby pomogły mi utrzymać porządek w akwa, szczególnie na podłożu
ps. ampularia pierwsze co zrobiła to rzuciła się na pleśń, która się pokazała w miejscu gdzie zawsze rzucałem im tabletkę
Poczekam troszkę może przy takiej sytuacji liczba nieproszonych gości się znacznie ograniczy
-
gyzo
●
Powiązane tematy
Witam,
Czy potrafi ktoś zidentyfikować tych nieproszonych gości??
Moi Drodzy , proszę Was o zidentyfikowanie oraz ewentualne porady jak to paskudztwo usunąć. Nie zauważyłem żeby te zwierzątka szkodziły faunie i florze ale nie wygląda to estetycznie .Obsiadają cały t...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/sierpien-2013/mszywioly-1.jpg
Mszywioły (Bryozoa) obok korzenionóżek, ośliczek, wypławków, małżoraczków i licznej grupy innych zwierząt, cz...
Witam
Od trzech tygodniu pracuje nad nowym akwarium (jeszcze bez rybek). Skompletowałem 112 l z filtrem i bimbrownicą. Na razie włożyłem korzeń i pięć rodzajów roślin. Od wczoraj mam "gości" na korze...
Witam , mam problem ze ślimakami ostatnio pojawił się wysyp tego małego paskudztwa ,sa to małe ślimaki tak na oko 5mm średnicy .Macie jakiś sposób walki z nimi ? nie chciałbym wchodzić od razu z chemi...
Witam
niedawno założyłem klasycznego low techa wszystkiego mało tylko ziemi dużo.Akwarium ma ok miesiąc i spodziewam się niespodziewanego ataku glonow.Jednak zauważyłem takie oto zwierzęta w akwarium...
Witam
Na wstępie, chciałabym życzyć wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku :)
Mam akwarium 200l (100x40x50cm), restart nastąpił 3 tygodnie temu.
Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie wyjazd świąteczny. Moi ...
Mam taki problem z pewnym robactwem w moim akwarium.
Owa bańka ma już 2 miesiące~ nie ma tam nic oprócz ślimaka i robactwa widocznego na zdjęciu. Gdyby mógł mi ktoś powiedzieć czy one są szkodliwe dl...
mam w akwa { na szcęscie w malutkim które mam w pracy-30l}jakies dziwne dla mnie plywające glisty.Białe,cieniutkie jak wlosek o długości od 0,5 do max 1,5 cm.
Są ich setki a żyją chyba w podłożu.Nie ...
|