|
|
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witajcie mam pytanie odnośnie lotosa , kupiony około 2 miesięcy temu miał około 3 malutkie listki , a wiec postanowiłem posadzić go w podłożu. Na początek posadziłem go w centralnej części akwarium aby światło szybciej mogło do niego dotrzeć. Tydzień temu z bulwy zginęły malutkie listki więc postanowiłem zobaczyć co z nim jest nie tak .Okazało się że oprócz listków bulwa nie wypuściła żadnego korzonka.więc moje pytanie dotyczy tego w jaki sposób doprowadzić aby bulwa się ukorzeniła i zaczęła puszczać nowe listki .
-
meniek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
napisz coś więcej o akwa, rozmiar, oświetlenie, podłoże.
Lotos to raczej bezproblemowa roślina, rośnie u mnie w zbiornikach low end na ziemi.
-

PaPel
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kalisz
wsadź pod lotosa kulki gliniane w warunkach naturalnych rośnie na glinie. A listki po przeprowadzce zawsze gubi.
-
wojtekszu87
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
lotos bardzo lubi dużo "syfu" w podłożu wtedy rośnie jak szalony no i tak jak kolega napisał kulki gliniane poczytaj sobie na temat lotosu na tej stronie
http://akwa-mania.mud.pl/ baza roślin polski wykaz roślin.
-

axor1840
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
Podpiuje sie pod tym co pisza chlopaki , miałem juz duzo lotosów i szczerze mówia zero problemów wsadz kulki i daj roslince troche czasu  jak sie przyjmie to nie nadazysz obcinac lisci które pózniej rosna jak szalone i pływaja po tafli wody zasłaniaja wszystko  tak ze kolego cierpliwosc 
-

mariusz01
●
- Miasto: Kraków
PaPel napisał(a):napisz coś więcej o akwa, rozmiar, oświetlenie, podłoże.
Lotos to raczej bezproblemowa roślina, rośnie u mnie w zbiornikach low end na ziemi.
128 litrów podłoże żwirowe , oświetlenie 4*18 VAT
-
meniek
●
mariusz01 napisał(a):Podpiuje sie pod tym co pisza chlopaki , miałem juz duzo lotosów i szczerze mówia zero problemów wsadz kulki i daj roslince troche czasu  jak sie przyjmie to nie nadazysz obcinac lisci które pózniej rosna jak szalone i pływaja po tafli wody zasłaniaja wszystko  tak ze kolego cierpliwosc 
pewnie tak zrobię .dzięki za radę .
-
meniek
●
Powiązane tematy
Witam,
Mam pytanie do posiadaczy lotosa tygrysiego.
Mam tą roślinę od dwóch lat i naturalnie dąży ona do wypuszczenia liści pływających a później kwiatów. W wysokim akwarium nie wygląda to najlepiej...
Od paru dni obserwuję wzrost łodyżki z pąkiem mojego lotosa. Wczoraj przebił tafle wody, a dziś.....
no własnie, zobaczcie sami.
Warto było czekać :D
mam problem z lotosami robią się w nim dziury liście wyglądają jak obszarpane i gniją łodygi.
podłoże cała gama ADA acti substrate i na to 10 cm ASII, oświetlenie 0,65w/l nawożenie
ph 6,8
kh 7
...
Witajcie, pisze z prośba o pomoc w jaki sposób przenieść teraz lotosa gdy pod żwirem jest gotowy podłoże nutriplant. Nie spodziewałem sie takich przyrostów, chce go przełożyć w któryś róg na tylny pla...
Od niespełna roku mam Lotosa czerwonego, kupiłem go jak roślinę mateczną na RA (taka bulwa). Teraz widzę, jak na zdjęciu że pojawiają się kolejne bulwy, czy mogę je odciąć i posadzić w innym zbiorniku...
Od wielu miesięcy miałem 0,67 W/L (licząc akwarium pojemność brutto). Wszystko w miarę rosło poza heńkiem, postanowiłem więc przyśpieszyć wzrost i dołożyłem świetlówek tak że teraz mam 0,9 W/L. Efekt ...
Cześć, mam pytanie odnośnie uprawy lotosa bananowego, głównie chodzi mi o sposób sadzenia tej rośliny. Jedni piszą,że powinna pływać, inni że, należy ją sadzić w podłożu...jak to w końcu z tym lotosem...
Witam mam pytanie zwiazane z lotosem,niedawno zakupiłem bólwe z niej wyrosłły mi lisci rosna do góry i wykładaja sie na powierzni.Moje pytanie czy jest sposób żeby nie wyrastały tak wysoko bo widziałe...
|
|