Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Na samym wstępie witam wszystkich, jako nowy, chętny i gotowy do chłonięcia informacji o tematyce akwarystycznej zwracam się do Was, bardziej doświadczonych o kilka porad.
Od kilku miesięcy zbierałem się do założenia swojego akwarium roślinnego, wreszcie po wielu przeczytanych poradnikach, instrukcjach itp założyłem akwarium.
Kilka informacji o nim:
- Wymiary to 80x40x35, 112l
- Podłoze - biogrunt, na to żwirek + korzeń
- Oświetlenie - pokrywa standard czyli 2x18W + 2x24W, Sylvania 865, i Sylvania 174 - 10000K
- co2 podawane z butli
- filtr kubełek hw-302 1000l/h
- ph -7-7.2
Akwarium założyłem tydzień temu, kupiłem rośliny na allegro (co chyba było błędem?), posadziłem je i przez tydzień oświetlałem 5h, do tego co2 jeszcze z 3-4h po świeceniu.Do tego Potas firmy aquabotanique.
Rośliny to głownie:
Ludwigia guinea, Hemianthus micranthemoides, Bacopa australis, Alternanthera sp, Glossostigma elatinoides
Mój problem polega na tym, iż w tym czasie w zasadzie żadna roślinka się nie przyjęła, wszystkie zgniły. Prócz Bacopa australis , bo trzyma się najlepiej.
Moje pytanie co jest nie tak, czy może rośliny nie przetrwały kilkudniowej podróży? Czy nie zapewniłem im odpowiednich warunków?
A drugie pytanie brzmi, w jaki sposób dać życie temu akwarium, czy kupić rośliny i sadzic w istniejących warunkach, czy zaczynać od nowa(ponieważ nie zostało w nim zbyt dużo roślin).
Pytanie kieruje do Was drodzy koledzy, żeby skorzystać z Waszego doświadzenia i starac sie nie powtórzyć błedów i zbednych kosztów.
Z góry dziekuję za wyrozumiałość i okazała pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
-
makeamistake
●
- Ranga: Początkujący
Ciężko trochę ocenić stan roślin bez zdjęcia. Jeżeli rzeczywiście zgniły należy je po prostu wyrzucić, bo mogą być źródłem kłopotów.
Prawdopodobne jest to co podejrzewasz- że nie przetrwały podróży. Zdarza się. Czy to błąd, że kupiłeś na allegro? Ja wszystkie rośliny które mam kupiłem na allegro, problem miałem tylko raz jak kupiłem dużego heńka in vitro od dużego ,,zaufanego" sklepu działającego na allegro i przyszedł zgniły. Na szczęście dostałem w zadośćuczynieniu darmową roślinę, więc i tak wiele na tym nie straciłem.
Jeśli chodzi o warunki w akwarium, to zastrzeżenie może budzić jedynie fakt, że nie nawozisz słupa wody. Żwirek jest jałowy, a przy takim oświetleniu i nawożeniu co2 rośliny mogą szybciej zgłodnieć.
Co do drugiego pytania- jeżeli nie masz masowego wysypu glonów i innych problemów to normalnie dokup rośliny i jak najszybciej je posadź w akwarium a będzie dobrze.
-

Scob
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Rośliny już wywalone z akwarium, ewidentnie były zgnite, rozlatywały się w palcach..
Co do nawożenia, mam podłoże biogrunt i przy zakupie Panowie mówili, ze przez okres ok 3 tygodni nie nawozić wody.
Wysypu glonów nie ma, także zrobię tak jak radzisz, posadze jak najwięcej roślin. I kolejny pytanie, które rośliny kupić na początek, żeby nie wybrać trudnych dla początkujących.
Kolejne pytanie, to czy kupić jakieś bakterie w płynie, żeby wszystko szybciej dojrzało?
Pozdrawiam i dziękuję za odzew i rady.
-
makeamistake
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przy takich warunkach jakie jesteś w stanie zapewnić roślinom, głównym kryterium wyboru powinny być walory estetyczne.
Do takiego zbiornika polecam wszelkie drobnolistne łodygowce poczynając od rotal (green, red, indica), przez didiplis diandra, heteranthera zosterifolia, hemianthus micranthemoides, micranthemum umbrosum, ludwigie repens, na bacopach kończąc, wybór jest naprawdę pokaźny, podałem tylko przykłady.
Rozumiem, że o tym nawożeniu mówili Ci sprzedawcy z zoologa? Wiedzieli, że masz oświetlenie 0,75 w/l brutto, nawożenie co2 i dużo roślin w planach, czy to była taka ogólna uwaga?
Bo nawet przy Amazonii się nawozi potasem (niektórzy od początku sypią pełną dawkę EI) a podłoże to ma bezpośredni kontakt z wodą. Twoje zaś tego kontaktu nie powinno mieć, powinno być szczelnie oddzielone żwirkiem i lekko podsiąkać ten żwirek. Dlatego nad nawożeniem słupa wody zastanowiłbym się już teraz.
Rozumiem, że przy low techach z niewielką ilością roślin, słabym światłem i brakiem nawożenia co2, brak nawożenia na początku może mieć jakieś uzasadnienie. No, ale w twoim przypadku byłbym sceptyczny.
Ja jestem zwolennikiem lania bakterii na start, zawsze na tym dobrze wychodzę więc i Tobie to polecę.
Pozdrawiam
-

Scob
●
Wiele cennych wsazówek Scob już Ci udzielił, dodam od siebie, byś od razu równocześnie z nawożeniem zwiększał o godzinę co tydzień światło do ok. 9-10 h.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Tak, panowie ze sklepu akwarystycznego mi tak doradzili, argumentując to tym, że przez ten czas podłoże jest wystarczająco "żyzne", oczywiście wiedząc o swietle i co2. Potas lałem od startu akwarium.
Ok w takim wypadku, zaopatrzę się w bakterie i podam do mojego zbiornika. I oczywiście wybiorę rośliny i w tygodniu, posadzę i zacznę obserwacje. Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej.
A jakie jest Wasze zdanie na temat co2, bo mnóstwo opinii na forum można przeczytać. Chodzi mi głownie o czas podawania. W godzinach świecenia, 2h przed i po, 12h, 24h?
Jednym z problemów jest jeszcze barwiący korzeń, mimo długiego wygotowania dalej troszke puszcza, ale mam nadzieję że przy kolejnych podmianach woda będzie się klarować.
Oczywiście, jak akwarium wystartuje tak jak powinno umieszczę zdjęcia, i z biegiem czasu będzie można obserwować jego postępy ( mam nadzieje!)
Pozdrawiam.
-
makeamistake
●
Ja jestem zwolennikiem podawania CO2 podczas świecenia jedynie, u mnie się sprawdza, nie zauważyłem wahań ph.
-

Godween
●
-
Foty możesz zapodać już teraz zawsze ktoś coś podpowie odnośnie aranżu i sposobu posadzenia roślin.
-

Piopio21
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Ok, dziękuję za wszystkie cenne wskazówki. Jestem otwarty na kolejne, trzeba czerpać z doświadczenia innych chcących dzielić się wiedzą!
Foty zapodam, jak posadzę nową serie roślinek, bo teraz nie za bardzo jest co fotografować.
-
makeamistake
●
Tak jeszcze raz czytam Twoje posty i dochodzę do wniosku, że jednak przyczyną była marna jakość przysłanych Ci roślin, bo właściwie dość krótki czas upłynął od startu, podłoże coś tam z nawozów jeszcze ma, potas lałeś, światło, CO2 było... Tak więc, chyba powinieneś się upewnić co do dobrej jakości produktów źródła Twoich zamówień w przyszłości.
-

Godween
●
-
Też tak obstawiam, roślinki przyszły w woreczkach foliowych, praktycznie nie zakorzenione, myślałem, ze jednak coś z nich będzie.
Kolejny pytanie, które pominąłem kiedy wpuścić ryby, krewetki?
-
makeamistake
●
Godween dobrze prawi, od siebie dodam link dotyczący jednego z twoich problemów:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... rzeni.html
Co do CO2, to zdania są podzielone ze względu na to, że jest to kwestia indywidualna. Nie ma uniwersalnej recepty dla każdego, bo to zależy od wielu czynników, np. czy tafla wody się porusza, jakie są właściwości buforujące wody (KH), w jakim stopniu rośliny przyswajają podawany gaz, jak dużo się go podaje i mogę tak jeszcze trochę wyliczać. Musisz sprawdzić na własnym przykładzie zaczynając gazować np. równo ze światłem.
-

Scob
●
Myślę że dość dokładnie da się określić podawanie co2 w akwarium,mierząc jego stężenie w wodzie,optymalne dla roślin powinno się wahać w granicach 5-15 mg/l ta rozbieżność jest uwarunkowana ilością flory w zbiorniku.
Co do podawania co2 warto zwrócić uwagę na to że rośliny w nocy pobierają tlen wydalając co2 bez obecności światła,zbadanie poziomu co2 przed włączeniem światła i po jego wyłączeniu (oczywiście bez uprzedniego podawania co2 )w miarę zoobrazuje nam sytuację,wystarczy zbadać na "sucho".
Niestety podczas podawania co2 nie znam techniki by uniknąć skoków parametrów,jak dla mnie to niemożliwe.
Ostrożnie podczas pierwszego podawania co2!!!
Zaopatrz się w brzęczyk (napowietrzacz) szczególnie że chcesz hodować krewetki,przyda się gdy coś nie tak pójdzie i trzeba będzie oczyścić wodę z nadmiaru gazu.
-
grzegrzół
●
Po zebraniu Waszych porad, postanowiłem posadzić rośliny od nowa. Kupiłem je w sklepie roslinysklep.pl i musze powiedzieć, ze bardzo miło sie zaskoczyłem. Kondycja roślin względem poprzedniego dostawcy jakim była firma PlantaGarden jest nieporównywalnie lepsza.
Na poczatek zdjęcie i prośba o uwagi, rady, pomysły. Oczywiście zazaczam, ze aranżacja nie robi wrażenia, bo jest to moje 1akwarium i na czymś muszę się szkolić
Wsadzać będę jeszcze glossostigme, bo jeszcze trochę jej mam.
Nasunęło mi się parę pytań.
1. W jakich godzinach świecić, jeżeli np. docelowo świece 10h to ma to być 8-18, czy np 12-22.
2. Przy podawaniu nawozów, jeżeli na początku nie stosować pełnej dawki, a na opakowaniu jest 1naciśniecie/dzień to dawać 1naciśnięcie/2dni, czy 0.5naciśniecia/dzień?
-
makeamistake
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No aranżacja nie taka zła, masz wszystko poukładane. Jak sobie przypomnę moją pierwszą aranżację... szok!
1. Świeć w godzinach, w których w pokoju masz światło dzienne, by zminimalizować długość czasu światła dziennego plus sztucznego. Np. latem 10-20.
2. Jeśli masz system nawożenia oszczędnościowego i musisz wlać 0,5 ml, to wlej 1 ml do probówki z wodą i dozuj do akwa połowę tego roztworu dziennie.
-

Godween
●
-
Powiązane tematy
Cześć,
Od ok 6 miesięcy mam akwarium 80x40x40cm. Podłoże aktywne yokuchi jiban soil 20litrów. Woda RO z Demi na końcu bo w kranie dużo krzemianów. Mineralizacja Qualdrop gh plant na gh ok 7. Tds. 160....
Cześć.
Na początku czerwca zrestartowałem założony bez żadnej wiedzy zbiornik i uruchomiłem go na nowo na podłożu aktywnym (dokładny opis baniaka poniżej).
Około półtora/dwóch miesięcy temu pojawił s...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Zakładam obecnie nowe akwarium (jestem początkujący) o wymiarach 60x30x35, 63l. Chcę zbudować ładny mikroświat z dużą ilością roślin.
Obecny osprzęt, który mam to:
- akwarium
- pokrywa LED 1x12W
- Fi...
Czy ktoś pomoże w identyfikacji glona jak na zdjęciu, na razie jest tylko na mchu blisko tafli wody.
454058096_1922059608259172_8439148912498829145_n.jpg
454058096_1922059608259172_84391489124988...
Witajcie,
mam prośbę o ocenę jakości wykonania akwarium, które jest zalane od 10 dni. Na przedniej szybie u dołu pojawiła się/była? zmiana, taki ciemniejszy pasek, zaznaczyłem na czerwono strzałką. Je...
Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, czytałem dużo na temat glonów tutaj jak i na innych forach. Walczę z nimi już kilka ładnych miesięcy.
Posiadam akwarium 64l w nim kilka roślin które wczoraj pr...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Witam!
Jest to mój pierwszy post; jestem pełen uznania dla Waszej wiedzy. Stąd też mam konkretne pytania - jak się okazuje, najwięcej wiedzy praktycznej przy budowie customowych lamp LED mają akwaryś...
|