Obecnie jestem na etapie uruchamiania nowego zbiornika 65l, lampa która posiadam (z poprzedniego) to HQI 70 W (w obudowie lampy przemysłowej). Już przy wcześniejszym zbiorniku miałem bardzo dużo światła i ciężko było mi nad tym zapanować, dlatego zastanawiam się nad tym jak to tak naprawde jest z HQI czy jest sens zawieszać lampę na wysokości np. 80 cm nad lustrem wody? Czy tak odległe źródło światła będzie się sprawdzać? Pomijam oczywiście efekt oświetlenia połowy pokoju ale z tym już nauczyłem się żyć.
Podsumowujac: Czy jest sens podnosić lampę HQI 70W do wysokości np. 80 cm nad lustem wody w zbiorniku 65l czy od razu lepiej zmienić lampę na świetlówki? Z tym że tutaj jest problem tego typu że bardzo podoba mi się akwarium odkryte i jeśli rozwiazanie ze świetlówkami to tylko w formie podwieszanej belki coś takiego:
http://allegro.pl/r68-1625-belka-alumin ... 79096.html oczywiście tutaj jest też bardzo dużo swiatła jednak taka belka ma ta zalete że można regulować wysokość i skalować oswietlenie manipulujac moca świetlówek i ich podłaczeniem.
Prośba o jakieś wskazówki jakie rozwiazanie uważacie za lepsze?