Witam wszystkich . Wiem że to forum związane jest z awarystykyką ale myślę , że to dotyczy nas wszystkich . Jak się dowiedziałem nasza wolność słowa w internecie ma zostać ograniczona poprzez podpisanie traktatu ACTA przez polski rząd.
Wystarczy sobie wyobrazić prostą sytuacje : kupiłem filtr Eheim ze sklepu rośliny akwariowe.pl i chciałbym się podzielić na you tube , czy choć by na tym forum moimi przemyśleniami o nabytym produkcie i nie mogę ponieważ w myśl postanowień ACTA jest to nielegalne (naruszyłem w ten sposób prawa autorskie firmy Eheim).
Inaczej na usługodawców internetu zostanie nałożony obowiązek śledzenia i informowania organów ścigania czy aby nie opublikowaliśmy czegoś w internecie co narusza prawa autorskie , choć by na tej stronie czy na innych np portalach społecznościowych.
Oto ciekawe linki do poczytania :http://www.tvn24.pl/12692,1732146,0,1,polska-podpisze-kontrowersyjne-acta-wolnosc-sieci-zagrozona,wiadomosc.html
haha po oglądnięciu filmu po prostu wydaje mi się to śmieszne . Moim zdaniem jest to ograniczenie praw człowieka . Tak naprawdę za byle co możesz iść do pierd.a. proste .
Niestety pętla na naszych szyjach się zaciska coraz bardziej. Jak wystarczająca liczba ludzi sobie zda sprawę z tego to będzie już po fakcie. Media służą władzy i sieją propagandę, a miliony, jak zahipnotyzowani wpatrują się w to kłamliwe pudło w swoim domu jak w wyrocznię. Ludzie kompletnie ogłupieli, ale mam nadzieję, że się zdążą otrząsnąć z tego letargu.
Według mnie, to powinni jeszcze bardziej dowalić wszystkim, skoro ludzie tak głosują a nie inaczej, to uważam że w ten sposób dostają to na co sobie zasłuzyli. Powinno być tak, że paliwo będzie po 8 zł, na emeryturę pójdziemy w wieku 70 lat. Do jak mawia pewien bardzo ciekawy polityk - "W demokracji, ludzie zaczynają mysleć rozsądnie, wtedy kiedy wszystkie inne opcje zostały już wykorzystane"
A niestety, takie zagrywki, to wynik demokracji, czyli najgłupszego ustroju jaki wymyślił człowiek, bo w normalnym kraju ktoś kto taki bzdet podpisał, poszedł by do wiezienia. Dlaczego demokracja jest zła? Wystarczy zobaczyć że najlepiej sprzedającymi się w naszym kraju gazetami są Fakt i Super Express, ludzie czytający te szmatławce mają przywilej głosowania.
Edukacja ! Edukacja ! Edukacja ! i zdrowe wzorce moralne wyniesione z domu rodzinnego !
Przecież, to odwieczne marzenie władców, rządzić mało wyedukowaną populacją.
Rządzenie wtedy, to czysta przyjemność:
- każda ustawa przejdzie bez sprzeciwu,
- każdy kryzys da się wytłumaczyć
-..itp...itd....wymieniać można bez końca
Ochrona dóbr materialnych/intelektualnych itp. nie jest potrzebna w pracującym społeczeństwie, które za swą pracę dostaje godziwe zarobki.
Bogate społeczeństwo nie musi sięgać do ściągania np. muzyki z internetu, bogate społeczeństwo może danego artystę (jego twórczość) sobie kupić.
Kupi też dobrą książkę, spędzi czas w teatrze.....
Rządzącym radziłbym by raczej bardziej przyłożyli się do poprawy jakości życia przez promowanie małej przedsiębiorczości i tworzenie dogodnych przepisów prawnych dla jej rozkwitu.
Mocna gospodarka, dobre zarobki oraz edukacja społeczeństwa, same spowodują zmniejszenie się nielegalnych "procederów" z którymi nowa ustawa ma niby walczyć.
Przecież nic wielkiego się nie stanie, po prosu odrą was z przeszłości i wspomnień ,wasze będzie tylko to co w waszej głowie.
Że to ramoty ,że nikt tego już nie słucha ?
Doda i lady Gaga też niedługo będą ramotami...a wy nie będziecie wiecznie młodzi.
Ale to nie ważne ważne są zyski Sony Miusik..."ich" prawa autorskie które wykupili.Nie stworzyli naprawdę nic nie są prawdziwymi twórcami , po prostu stać ich było na zakup praw a teraz zablokują wszystko bo to ich własność. Was nie będzie stać na wykup po wywindowanych przez nich cenach.
"Właściciel praw "autorskich" zażądał usunięcia tego utworu ze względu na naruszenie praw własności do tytułu"... Czarna strona z tym tekstem to nowa przyszłość YOU TUBE. Zostanie trochę śmiecia/spamu amerykańskich bachorów i klipów z reklamą. Nawet Kokonowiczowi się nie śniła taka piękna prezydentura
http://www.youtube.com/watch?v=fQra4bjr ... r_embedded Bul-Komorowski zapewni spełnienie jego obietnic wyborczych.
Już na prawdę trzeba się zastanowić - co z tą Polską? Każda ustawa i ich nowelizacje są niedopracowane, często bez sensu. Partie puszczają "kiełbasy wyborcze" opinii publicznej w walce o głosy, po czym bąki zbijają w sejmie. Nie chodzi mi o partię rządzącą, nie bo to najmniejsze zło w tym kraju, ale o cały sejm i wszystkie znajdujące się w nim partie. Na zachodzie do polityki idą ludzie, którzy osiągnęli coś w życiu, którzy maja ciężko wypracowany status społeczny. U nas niestety na posłów startują ludzie niewykształceni, niespełnieni życiowo, często przemądrzali nauczyciele, którzy myślą, że w polityce się im powiedzie. Mylą się. Polityka to nie zabawa - gra toczy się o dużą stawkę.
Tylko musicie sobie zdawać jeszcze sprawę, że przegłosowanie ACTA to nie tylko brak dostępu w internecie do muzyki, filmów i kary za kopiowanie nie waszych zdjęć, ograniczenie wolności słowa na portalach społecznościowych i forach dyskusyjnych, ale także zmiany wykraczające poza internet. Np. koncesje na ziarna zbóż, czy leki. Konsekwencją jest np. wykupienie patentu na ziarna pszenicy przez firmę Monsanto, co likwiduje konkurencje i winduje ceny. Podobnie w przemyśle farmaceutycznym, gdzie z rynku znikną generyki (czyli leki będące "kopią" innej firmy) - efekt to likwidacja konkurencji, a więc wzrost cen. ACTA to oddanie praw do całego szeregu produktów w ręce wielkich koncernów, monopolistów na wyłączność! A więc ograniczenie resztek naszej wolności i możliwości wyboru... Niedawna ustawa refundacyjna jedynie załatwiła, że wszelkie możliwości korupcji w tej branży zostały przeniesione do gabinetu ministra i decydujących o tym urzędników, a dodatkowo oszczędzono na pacjentach ok 1mld zł (np. firma oferująca paski dla diabetyków, które jako jedyne otrzymały refundację została kupiona dzień przed publikacją listy przez Ryszarda Krauze... zbieg okoliczności). Przecież tutaj aż się prosi o pytanie do "premiera" i reszty, które po pierwszej fali kryzysu na jednym z przesłuchań (chyba przed komisją senacką) usłyszał Ben Bernanke (szef Banku Rezerw Federalnych) - Who You working for?
Pierwszy raz (chyba:)) zgadzam się z Tobą maslo_82 w 100%. Też lubię tego Pana a pod Twoja wypowiedzią mógłbym podpisać się obiema rękami. A tego lubię jeszcze bardziej
AdamW napisał(a):Pierwszy raz (chyba:)) zgadzam się z Tobą maslo_82 w 100%. Też lubię tego Pana a pod Twoja wypowiedzią mógłbym podpisać się obiema rękami. A tego lubię jeszcze bardziej
Eee ten cytat był właśnie z JKM, ale nie chciałem tego mówić, bo myślałem że mnie tutaj zaraz zjadą socjaliści, ale jak widać się myliłem. Skoro tutaj tak dużo światłych i taki typowo wolnościowy wątek, to można troszkę dac upust swoim poglądom
457364223_823669429750869_4751562143580269108_n.jpg
Już niebawem okazja obejrzenia na żywo zakładania akwarium w galerii AquaShow Michała Adamka przez 7-krotnego mistrza świata w aquascapingu.
A ta...
Tyrr w Zwierzęta· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4735
W filmie zapraszam do odwiedzenia jednej z największej hodowli paletek w Polsce. Hodowla SuperDiscus ma na swoim koncie nie jeden sukces hodowlany, niewątpliwie największym z nich jest udane rozmnożen...
roslinyakwariowe.pl w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1116
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/images/easy-life/Paradiso2.jpg
Dla naszych Klientów wywalczyliśmy najniższą cena w Polsce na lampy firmy Easy-life.
Zobacz ceny tutaj .
Czytaj węcej »
Natalensis w Rośliny· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 7401
Witam
Chciałbym się pochwalić znaleziskiem w naszym kraju w Polsce konkretnie w Elblągu w rowie melioracyjnym. Wygląda na to, że jest to żabienica lecz nie mam pewności jakiej odmiany. Jeśli macie su...
SZ@M@N w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1136
Dzień dobry!
O ile bez problemu widnieje on na Amazonie i innych amerykańskich sklepach, to nie ma go w polskich sklepach, chyba, że coś przeoczyłem.
Pytam, bo ma na tyle duży koszyk, że da się do n...
Zainspirowało mnie Wabi-Kusa i mam pewien pomysł w głowie, jednak szukam w internecie gotowych kul Wabi-Kusa i nie jestem w stanie znaleźć. Czy są one tak trudno dostępne w Polsce, czy może źle szukam...
qqrq w Zwierzęta· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 318
Mam pytanie, gdzie w naszym kraju jest największy wybór ryb słodkowodnych ? Ja akurat jestem z Łodzi gdzie mamy 2 giełdy w tygodniu, dwa sklepy Kakadu i mnóstwo sklepików akwarystycznych ale i tak kie...
Gdzie w Polsce można kupić nasiona Mangrowca czerwonego Rhizophora Mangle ?
Wiem że za granicą można je dostać ale czy w Polsce można je gdzieś kupić.
Myślę że powinni je wprowadzić w sklepie roślinya...
Statystyki
Ten temat przegląda 396 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 396 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej