Dziwny sposób bąblowania.
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Dzisiaj około godziny 16 zobaczyłem, że ze środka akwarium lecą jakieś bąble... Zdziwiłem się, bo pomyślałem, że to roślina tak bąbluje z liści, ostatnio podkręciłem CO2 i rośliny zaczęły lekko bąblować.. Ale szybko stwierdziłem, że prawdopodobnie to bąble z dyfuzora zebrały się pod liściem. Jak podszedłem, zobaczyłem dziwną rzecz. Ciurkiem bąble wydostawały się z korzonka, który wyszedł z podłoża. Czy to normalne, że w korzeniach znajdują się kanaliki z tlenem? Podejrzewam, że to tlen, bo jak światło zgasło to po kilkunastu minutach prawie przestało bąblować. Korzeń od dużej żabienicy (około 25 liści, szybko rośnie, najszybciej z całego akwarium, co 2 dni ze środka wychodzi mały zielony listek, z czerwonymi plamkami, po 4 dniach jest już dużym zielonym liściem. Nie sądziłem, że w korzeniach mogą się znajdować kanaliki z gazem. A więc to przerwany kanalik, czy coś innego?
Korzeń z którego wylatują bąbelki (zawijają w prawą stronę)
Grupka bąbelków

"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer
-

Szczero
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
kiedyś miałem to samo przy tych roślinkach  ale tak jak piszesz szybko rosły i zaczeły dominować w zbiorniku więc oddałem znajomemu 
-

krzysiek_88
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: UK\Gorlice
No tak , ale dziwi mnie fakt, że tlen może wydobywać się z korzeni 
"Czego twój wróg nie powinien wiedzieć, nie mów przyjacielowi." - Arthur Schopenhauer
-

Szczero
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Szczero napisał(a):No tak , ale dziwi mnie fakt, że tlen może wydobywać się z korzeni 
To naturalny proces,
rośliny wodne transportują tlen w dół z części zielonych do korzeni.
Zachęcam do lektury działu biologia - wiele ciekawych rzeczy:
https://roslinyakwariowe.pl/biologia ... /index.php
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Tak na logikę, to jeśli jest barwnik fotosyntetyczny w korzeniu, to myślę, że nie ma przeszkody, aby w nim nie zachodziła fotosynteza.
-

grzepek
●
- Miasto: Szczecin
-
basha napisał(a):Szczero napisał(a):No tak , ale dziwi mnie fakt, że tlen może wydobywać się z korzeni 
To naturalny proces, rośliny wodne transportują tlen w dół z części zielonych do korzeni. Zachęcam do lektury działu biologia - wiele ciekawych rzeczy: https://roslinyakwariowe.pl/biologia ... /index.php
A no racja  :lol: korzeń też odżywiany być musi.
-

Szczero
●
grzepek napisał(a):Tak na logikę, to jeśli jest barwnik fotosyntetyczny w korzeniu, to myślę, że nie ma przeszkody, aby w nim nie zachodziła fotosynteza.
Chloroplasty powstają jedynie w tkance okrywającej korzenia, której ryzoderma różni się nieco od epidermy pokrywającej np. łodygi.
Jest to niestety mała ilość aby intensywnie przeprowadzać fotosyntezę w porównaniu do liści, które posiadają jeszcze miękisz.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Dziękuję za wyjaśnienie, tak jak napisałem, moja dedukcja była tylko wynikiem połączenia minimalnej wiedzy biologicznej z obserwacją.
pozdrawiam
-

grzepek
●
- Miasto: Szczecin
-
grzepek napisał(a):Dziękuję za wyjaśnienie, tak jak napisałem, moja dedukcja była tylko wynikiem połączenia minimalnej wiedzy biologicznej z obserwacją. pozdrawiam
Nie ma sprawy, jakbyście mieli jeszcze jakieś pytania dotyczące biologii roślin to postaram się pomóc. Procesy fizjologiczne zachodzące we wnętrzu roślin są fascynujące, zachęcam do czytania na ten temat.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
A to jak już tak proponujesz żeby pytać to spytam
U mnie w baniaku jest trochę niedoborów, i bacopa wypuściła kilka dni temu korzenie na wierzchu, pod listkami, cała jest poprzeplatana liście-korzenie-liście-korzenie. Czy chodzi tu o jakiś dany pierwiastek, czy ogólnie roślina tak się broni, czy może chodzi o coś innego? Wnerwia mnie to bo brzydko wygląda.. Można takie coś uciąć czy roślina zmarnieje, bo nie wyłapie składników z wody?
-

Szczero
●
Ma to swój urok, ale na mój rozum to chyba jest to wynikiem poszukiwania pewnych związków, którym im brakuje. A z tym bąblowaniem z gruntu, to u mnie jest od zawsze...
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Powiązane tematy
Witam mam pytanie dlaczego tak się u mnie zachowuje pogestemon octapus zauważyłem to po przesadzeniu.
Odciolem wierzchołek wsadziłem do żwiru jałowego i przestał rosnąć do góry tylko wypuścił Jak na ...
Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru.
Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt ubo...
Cześć,
Załączam poniżej zdjęcie, na kamieniu sinice i inne paskudztwa. Co ma w sobie korzeń? Nie mam pojęcia.
Czy da się go odratować, czy zostaje śmietnik?
Macie jakiś sprawdzony sposób na dezynfekcję kupionych roślin pod kątem ślimaków? Same w sobie nie są trudne do usunięcia, ale problem leży w tym, że to zawsze są jednak jajka, których nie widać, a wi...
Witajcie,
Dziś podczas odmulania z dna wyciągnąłem jakieś takie cudo jak na zdjeciu. Białe, z segmentowanym ciałem, miało nogi, ok. 0.5 cm długości, wyglądało jak jakaś larwa. Ktoś wie co to może być?...
Witam.
Moze slabo szukalem, ale nie znalazlem nigdzie projektu DIY, który jako bazę pod LEDy SMD używał dedykowanej płytki pcb (aluminium lub laminat FR4). Coś w stylu komercyjnych produktów. Większo...
Mam mały problem z reaktorem co2,
problem jest taki ze wydaje dźwięki bulgotania i zapowietrzenia, dzieje się to gdy podaje większa ilość co2, kiedyś bez niego było normalnie ustawione bąbelki co2 i i...
Witam
Czy ktoś się orientuje co to może być
Witam
Takie coś mi się pojawiło w akwarium
Czy ktoś orientuje się co to może byc
Witam,
Szukając niedrogiego aldehydu glutarowego natrafiłem na allegro na taką oto ofertę:
wplynie.jpg
Na moje zapytanie - "jaki to dokładnie roztwór aldehydu" Sprzedawca ku mojemu ździw...
|