Witam
Mam podobny zbiornik i FZN-1 Aquaela i mogę powiedzieć, że jestem z niego bardzo zadowolony. Filtr posiada dwa koszyki wypełnione gąbką, ja zrobiłem taki myk,że ją przeciąłem na połowę i wsypałem do jednego ceramikę a do drugiego zeolit. Woda jest kryształowa. Filtr ten jest bardzo cichy chociaż po pierwszym odpaleniu chodził trochę jak traktor, myślałem że coś jest źle spasowane, rozebranie i ponowne złożenie nic nie dało, hałasował tak około 3 dni po czym wszystko ucichło i teraz jest OK. Filtr ma ustawiony maksymalny przepływ wody i nie powoduje efektu pralki w zbiorniku. W krewetkarium proponowałbym jednak założyć na rurkę przelewową kawałek gąbki jako pre-filtr - nie będzie wsysało kreweci.
Jeszcze taka moja rada, jak możesz to idź do sklepu akwarystycznego i w miarę możliwości pooglądaj jakość wykonania filtrów. Ja tak zrobiłem a wahałem się między FZN-1 Aquaela a Aqua Szut n300 i wybór padł na Aquaela. A tak naprawdę to w zależności ile filtrów na rynku tyle porad wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam